Advertisement

Astma

Astma er en sykdom som påvirker lungene. Det er den vanligste langvarig sykdom hos barn, men voksne har astma også. Astma årsaker gjentatte episoder med pipende pust, tung pust, tetthet i brystet, og nattestid eller tidlig morgen hoste, disse episodene er også kjent som eksaserbasjoner eller angrep. Alvorlighetsgraden av eksaserbasjoner kan variere fra mild til livstruende. Både frekvens og alvorlighetsgrad av astma symptomer kan reduseres ved bruk av medisiner og ved å redusere eksponeringen til de miljømessige utløser av astma angrep.

Rundt 20 millioner amerikanere har astma og ca 300 millioner mennesker verden over. Nesten 7 millioner er barn. Mange barn vokser astma i sine ungdoms år. Hvert år, 5000 mennesker dør av astma. Astma tendens til å kjøre i familien.

Astma er en av de ledende kroniske barnesykdommer, en vesentlig årsak til barndommen uførhet, og plasserer en stor belastning for berørte barn og deres familier, å begrense barnets evne til å lære, leke og sove. Barn glipp av rundt 13 millioner skole dager hvert år på grunn av astma.

Blacks er diagnostisert med astma i en 28 prosent høyere enn raten i hvite. Svart barn er innlagt på sykehus for astma ved 250 prosent av prisen, og dør på 500 prosent av prisen, hvite barn.

Betennelse i slimhinnen i luftveiene er en viktig faktor ved astma. Betennelse er produsert av immunsystemet ditt. Immunsystemet jobb er å forsvare kroppen mot ting som den ser som fremmed og skadelig, for eksempel bakterier, virus, støv, kjemikalier. Det gjør den ved å sende spesielle celler til organer som blir påvirket av disse tingene. Disse cellene frigi kjemikalier som produserer betennelse, eller hevelse, rundt fremmede stoffet eller stoffene til å isolere og ødelegge dem.

Selv om betennelsen er en forsvarsmekanisme for kroppen vår, kan det være skadelig dersom det skjer på feil tidspunkt eller holder rundt etter at den er ikke lenger nødvendig.

Fordi lungene våre er vant til å puste i luft med irriterende stoffer, som bakterier, virus, pollen og støv, hele dagen hver dag, har de utviklet måter å håndtere disse tingene, og normalt, ikke en betennelsesreaksjon ikke forekomme.

Men luftveiene i lungene av personer med astma er mer følsomme for mange av disse tingene, og immunsystemet i disse menneskene overreagerer ved å slippe mange ulike typer celler og andre kjemikalier i luftveiene.

Disse cellene forårsake følgende endringer i luftveiene:

  • Den indre fôr av luftveiene blir hovne og betente (betennelse), forlater mindre plass i luftveiene for luften å bevege seg gjennom.
  • De musklene rundt luftveiene stramme opp, noe som innsnevrer luftveiene enda mer. (Dette kalles bronkospasmer.)
  • Den slim kjertler i luftveiene kan gi massevis av tykt slim, noe som ytterligere blokkerer luftveiene.

Disse endringene gjør det vanskeligere for deg å puste. De kan også gjøre deg hoste og hvese og føler seg tungpustet.

Folk med astma kan utvikle pågående betennelse som gjør luftveiene super følsomme. Som et resultat, dersom betennelsen ikke behandles, hver gang luftveiene blir utsatt for astma utløser, betennelsen øker, og du vil sannsynligvis ha symptomer. (Dette kalles bronkial hyperreaktivitet.)

Fordi inflammasjon spiller en så viktig rolle i astma, omfatter behandling for de fleste med astma å ta medisin hver dag for lang tid å redusere og kontrollere det.

Astma er en kronisk sykdom, som diabetes og høyt blodtrykk. Det betyr at når du utvikler astma, er du sannsynligvis til å ha det i en mannsalder. Det kan ikke bli kurert. Selv når det ikke forårsaker symptomer, selv når du føler deg helt fint, er det astma der fortsatt, og kan blusse opp når som helst.

Graphic1
Astma lider har problemer med å puste på grunn av innsnevring av luftveiene fra sine bronkioler, er den åpne luftveiene i lungene, et eksempel som vises i øvre venstre. I kronisk astma (nederst til venstre), gjentatte sykluser av betennelser, skader og reparasjoner føre til luftveiene remodeling og fibrose, oppbygging av kollagen og andre materialer rundt bronkiolene.

En kronisk tilstand som astma krever daglig oppmerksomhet. Avhengig av hvor alvorlig astmaen din er, kan det omfatte overvåking pusten din og ta medisin hver dag, selv når du ikke har symptomer. Ta vare på din astma må bli en rutinemessig del av livet ditt, akkurat som overvåking og ta diabetes eller blodtrykk medisiner er for folk med disse kroniske tilstander.

Legene vet fortsatt ikke hva som forårsaker noen mennesker til å utvikle astma. De tror at mange ulike genetiske og miljømessige faktorer spiller en rolle.

Forskere jobber hardt for å identifisere de ansvarlige genene. De har også gjort fremgang i å identifisere andre faktorer som ser ut til å enten føre til utvikling av astma-eller muligens beskytte deg mot å utvikle astma.

Trolig den viktigste faktoren i utviklingen av astma er atopi. Dette er arvelig tendens til å være allergisk. Så hvis andre mennesker i familien din har allergi, kan du ha arvet en tendens til å være allergisk, og sjansene for å utvikle astma er større enn gjennomsnittet.

Forskere også begynner å se at eksponering for visse irritanter når du er veldig ung kan spille en rolle i utviklingen av astma. Hvis du har en familiehistorie med astma eller allergi og din mor ble utsatt for visse irritanter som tobakksrøyk, da hun var gravid med deg, kan du være mer utsatt for å utvikle astma.

Eksponering for visse innendørs allergener i tidlig barndom kan også spille en viktig rolle i utviklingen av astma. I mange steder, synes eksponering for husstøvmidd å ha denne effekten. Andre innendørs allergener som kan spille en viktig rolle i utviklingen av astma inkluderer katt dander, kakerlakk avføring, og mold.

Eksponering for irritanter, visse kjemikalier eller stoffer på arbeidsplassen kan øke sjansene dine for å utvikle yrkesastma.

Endringer i måten vi lever og arbeider i USA i dag kan også øke vår eksponering mot disse allergener og irritanter. For eksempel har vi nå bruker langt mer tid innendørs enn vi vant til, og vi har redusert ventilasjon i våre hjem og arbeidsplasser for å spare energi. Dette kan felle allergener og irritanter inne.

Forskere har også funnet en sammenheng mellom astma og overvekt. Noen tror at det å være overvektig kan øke sjansene for å utvikle astma, mens andre hevder at personer med astma ikke kan være aktive nok, og som et resultat, de blir overvektige. Dette er en sak som nå blir undersøkt.

På den andre siden av mynten, har medisinsk forskning identifisert faktorer som ser ut til å beskytte oss mot å utvikle astma. For eksempel, tror de at barn som er utsatt for visse typer infeksjoner og miljøer i løpet av første året eller to av livet kan være mindre sannsynlighet for å utvikle astma. Som et eksempel har forskning vist at mange barn som vokser opp på eller ved gårder og er utsatt for storfe og fjørfe er mindre sannsynlighet for å utvikle astma og allergier. Det samme synes å være tilfelle med barn som har to eller flere eldre søsken eller delta barnehage i løpet av sine første 6 måneder.

Denne oppdagelsen har ført til teorien om at vår vestlige livsstil-med vekt på hygiene og sanitær-har resultert i endringer i våre levekår og en generell nedgang i infeksjoner i tidlig barndom. Mange små barn ikke lenger opplever den samme type miljømessige eksponeringer og infeksjoner som de gjorde i år tidligere. Dette påvirker måten sitt immunforsvar utvikler seg gjennom veldig tidlig barndom, og kan øke sjansene for å utvikle atopi og astma. Dette gjelder spesielt personer som har nære familiemedlemmer med en eller begge av disse forholdene.

Denne teorien kalles "Hygiene hypotesen." Det kan bidra til å forklare hvorfor astma har vært økende de siste årene.


Videre Reading

Last Updated: Jul 17, 2009

Read in | English | Español | Français | Deutsch | Português | Italiano | 日本語 | 한국어 | 简体中文 | 繁體中文 | العربية | Dansk | Nederlands | Filipino | Finnish | Ελληνικά | עִבְרִית | हिन्दी | Bahasa | Norsk | Русский | Svenska | Magyar | Polski | Română | Türkçe
Comments
The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post