Advertisement
Advertisement

Ιώδιο-131 Ιατρική Χρήση

Χρησιμοποιείται σε πυρηνικής ιατρικής για θεραπευτικούς σκοπούς και μπορεί επίσης να δει με τα διαγνωστικά σαρωτές αν έχει χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Χρησιμοποίηση του I 131 Όσον ιωδιούχο αλάτι εκμεταλλεύεται το μηχανισμό απορρόφησης του ιωδίου από τα φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Παραδείγματα χρήσης του σε ακτινοθεραπεία είναι εκείνες όπου η καταστροφή των ιστών είναι επιθυμητή μετά την πρόσληψη ιωδίου από τον ιστό.

Σημαντικές χρήσεις των 131 I περιλαμβάνει τη θεραπεία της θυρεοτοξίκωση (υπερθυρεοειδισμός) και ορισμένοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς που απορροφούν το ιώδιο. Το 131 Ι είναι ως εκ τούτου χρησιμοποιείται ως άμεση θεραπεία ραδιοϊσότοπο να αντιμετωπιστεί ο υπερθυρεοειδισμός που οφείλεται στη νόσο Grave, και μερικές φορές υπερκινητικά όζους του θυρεοειδούς (ασυνήθιστα ενεργό ιστό του θυρεοειδούς που δεν είναι κακοήθεις). Η θεραπευτική χρήση του ραδιενεργού ιωδίου για να αντιμετωπιστεί ο υπερθυρεοειδισμός από τη νόσο του Graves προκύπτουν για πρώτη φορά αναφέρθηκε από τον Σαούλ Hertz το 1941.

Το ισότοπο 131 Ι χρησιμοποιείται επίσης ως ένα ραδιενεργό ετικέτα για ορισμένες ραδιοφαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία, π.χ. 131 Ι-metaiodobenzylguanidine (131 I-MIBG) για την απεικόνιση και τη θεραπεία φαιοχρωμοκύτωμα και νευροβλάστωμα. Σε όλες αυτές τις θεραπευτικές χρήσεις, 131 I καταστρέφει ιστούς από μικρής εμβέλειας ακτινοβολία βήτα. Περίπου το 90% των ζημιών από ακτινοβολία της στον ιστό είναι μέσω βήτα ακτινοβολίας, και το υπόλοιπο γίνεται μέσω ακτινοβολίας γάμμα της (σε μεγαλύτερη απόσταση από το ραδιοϊσότοπο). Μπορεί να εμφανίζονται σε διαγνωστικά σαρώνει μετά τη χρήση του ως θεραπεία, επειδή I 131 είναι επίσης ένα γάμμα που εκπέμπει.

Λόγω της καρκινογένεσης β-ακτινοβολίας της στον θυρεοειδή σε μικρές δόσεις, I-131 είναι σπάνια χρησιμοποιούνται κυρίως ή αποκλειστικά για τη διάγνωση (αν και στο παρελθόν αυτό ήταν πιο συχνές λόγω της σχετικής ευκολίας αυτό το ισότοπο της παραγωγής και χαμηλή δαπάνη). Αντ 'αυτού τόσο πιο καθαρά γάμμα που εκπέμπουν ραδιενεργό ιώδιο Ιώδιο-123 χρησιμοποιείται σε διαγνωστικές εξετάσεις (scan πυρηνικής ιατρικής του θυρεοειδούς). Το μεγαλύτερο χρόνο ημίσειας ζωής ιώδιο-125 είναι επίσης μερικές φορές χρησιμοποιείται όταν ένα μεγαλύτερο χρόνο ημίσειας ζωής ραδιενεργό ιώδιο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση, και στη βραχυθεραπεία θεραπεία (ισότοπο περιορίζεται σε μικρό σπόρο που μοιάζει με μεταλλικό κάψουλες), όπου το χαμηλής ενέργειας ακτινοβολία γάμμα χωρίς βήτα συνιστώσα, κάνει ιώδιο-125 χρήσιμη. Τα άλλα ραδιοϊσότοπα του ιωδίου δεν χρησιμοποιούνται ποτέ σε βραχυθεραπεία.

Η χρήση του 131 Ι ως ένα ιατρικό ισότοπο έχει κατηγορηθεί για μια ρουτίνα αποστολή βιοστερεών απόρριψη από τη διέλευση του Καναδά και των ΗΠΑ στα σύνορα. Το υλικό αυτό μπορεί να εισέλθει στους υπονόμους απευθείας από τις ιατρικές εγκαταστάσεις, ή με το να αποβάλλεται από τους ασθενείς μετά από μια θεραπεία.

Μετά τη θεραπεία απομόνωση

Οι ασθενείς που λαμβάνουν I-131 θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο προειδοποίησε να μην έχει σεξουαλική επαφή για ένα μήνα (ή μικρότερη, ανάλογα με τη χορηγούμενη δόση), και οι γυναίκες είναι είπε να μην μείνουν έγκυες για έξι μήνες μετά. «Αυτό συμβαίνει επειδή ένας θεωρητικός κίνδυνος σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο υπάρχει, έστω και αν η ποσότητα της ραδιενέργειας που διατηρούνται μπορεί να είναι μικρή και δεν υπάρχει ιατρική απόδειξη ενός πραγματικού κινδύνου από τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Γιατί η προφύλαξη αυτή θα εξαλείψει ουσιαστικά την άμεση έκθεση του εμβρύου σε ραδιενέργεια και σημαντικά μειωθεί η πιθανότητα σύλληψης με το σπέρμα που θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν φθαρεί από την έκθεση σε ραδιενεργό ιώδιο. " Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ποικίλλει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και θα εξαρτηθεί επίσης από δεδομένη τη δόση της ακτινοβολίας. Ορισμένοι επίσης συμβουλεύουμε να μην αγκαλιάσουν ή να κατέχουν τα παιδιά, όταν η ακτινοβολία είναι ακόμα υψηλή, και ένα ή δύο απόσταση ενός μέτρου σε άλλους μπορεί να συστηθεί.

I-131, θα αποβάλλεται από τον οργανισμό για τα επόμενα αρκετές εβδομάδες. Η πλειοψηφία της υπέρβασης I131 θα αποβάλλεται από το σώμα σας σε 3-5 ημέρες μέσω του ιδρώτα και την απομάκρυνση των στερεών αποβλήτων (ούρηση). Μικρότερα ποσά θα συνεχίσει να κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το σώμα επεξεργάζεται τις ορμόνες που δημιουργήθηκαν με το I131. Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο να καθαρίζετε τακτικά τουαλέτες, νεροχύτες, σεντόνια και ρούχα που χρησιμοποιούνται από το πρόσωπο που έλαβαν τη θεραπεία. Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύουμε να φοράτε κάλτσες παντόφλα ή ανά πάσα στιγμή, και να κρατήσει τον εαυτό σας απομονώνονται από τους άλλους. Αυτό θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση ακούσιας έκθεσης από μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα τα παιδιά. Η χρήση ενός decontaminant ειδικά για ραδιενεργό ιώδιο απομάκρυνση μπορεί να συνιστάται. Μην χρησιμοποιείτε διαλύματα χλωρίνης, ή καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη για καθαρισμό, επειδή ραδιενεργό αέριο ιώδιο μπορεί να απελευθερωθεί. Airborne I131 μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο της δεύτερης έκθεσης χέρι, εξαπλώνεται η μόλυνση σε μια ευρεία περιοχή.

Πολλά αεροδρόμια έχουν τώρα ανιχνευτές ακτινοβολίας για την ανίχνευση της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Οι ασθενείς πρέπει να προειδοποιούνται ότι αν ταξιδεύουν με αεροπλάνο, μπορεί να προκαλέσει ανιχνευτές ακτινοβολίας στα αεροδρόμια μέχρι και 95 ημέρες μετά τη θεραπεία τους με 131 I.

Περισσότερες Πληροφορίες


Αυτό το άρθρο είναι υπό την άδεια GNU Free Documentation License . Χρησιμοποιεί υλικό από το Wikipedia άρθρο για την « Ιώδιο-131 "Όλο το υλικό προσαρμοσμένο χρησιμοποιείται από την Wikipedia είναι διαθέσιμα υπό τους όρους της GNU Free Documentation License . Βικιπαίδεια ® η ίδια είναι ένα σήμα κατατεθέν της Wikimedia Foundation, Inc

Last Updated: May 9, 2011

Read in | English | Español | Français | Deutsch | Português | Italiano | 日本語 | 한국어 | 简体中文 | 繁體中文 | العربية | Dansk | Nederlands | Finnish | Ελληνικά | עִבְרִית | हिन्दी | Bahasa | Norsk | Русский | Svenska | Magyar | Polski | Română | Türkçe
Comments
  1. Brian G Brian G United States says:

    This ranks up there with using mercury in dental fillings! Try getting patients off caffeine, eliminate food allergies, clean up the diet and the hormonal system will re-establish homeostasis.

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post