Advertisement

Οι τύποι θεραπειών ακτινοβολία

Ιστορικά, οι τρεις μεγάλοι κλάδοι της ραδιοθεραπευτικής είναι εξωτερικής πορείας ακτινοθεραπείας (EBRT ή XBRT) ή teletherapy, συστήματα βραχυθεραπείας ή κλειστή πηγή ακτινοθεραπείας, και συστημική ραδιοϊσότοπο θεραπειών ή ασφράγιστο προέλευσης ακτινοθεραπεία.

Οι διαφορές που σχετίζονται με τη θέση της πηγής ακτινοβολίας. εξωτερικές είναι έξω το Σώμα, συστήματα βραχυθεραπείας χρησιμοποιεί κλειστών πηγών τοποθετείται ακριβώς στην περιοχή υπό θεραπεία, και συστηματικές ραδιοϊσοτόπων δίνονται από ανάμειξη ή προφορική κατάποση. Συστήματα βραχυθεραπείας να χρησιμοποιήσετε προσωρινή ή οριστική τοποθέτηση των ραδιενεργών πηγών. Συνήθως, τα προσωρινά αρχεία προέλευσης τοποθετούνται από μια τεχνική που ονομάζεται afterloading. Στο afterloading ένα κοίλο σωλήνων ή τη τοποθετείται προϊόντα του οργάνου να αντιμετωπίζονται, και τις πηγές φορτώνονται στην το τη, αφού το τη είναι εμφυτεύονται. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιούνται ακτινοβολίες υγειονομικής περίθαλψης του προσωπικού. Σωματιδίων θεραπειών είναι μια ειδική περίπτωση της εξωτερικής πορείας ακτινοθεραπεία όπου τα σωματίδια είναι πρωτονίων ή βαρύτερη ιόντα. Introperative ακτινοθεραπεία είναι ένας ειδικός τύπος της ραδιοθεραπευτικής που παραδίδεται αμέσως μετά τη χειρουργική απομάκρυνση του καρκίνου. Αυτή η μέθοδος έχει απασχοληθεί κατά του καρκίνου του μαστού (ακτινοθεραπεία στοχοθετημένη Introperative), οι περιπτώσεις εγκεφαλικών όγκων και ορθού καρκίνων.

Εξωτερικής πορείας ακτινοθεραπεία

Οι ακόλουθες τρεις ενότητες που αναφέρονται σε θεραπεία με ακτίνες χ.

Συμβατική εξωτερικής πορείας ακτινοθεραπεία

Συμβατική εξωτερικής πορείας ακτινοθεραπείας (2DXRT) παραδίδεται μέσω δύο διαστάσεων δοκούς χρήση γραμμικής επιτάχυνσης μηχανές. 2DXRT αποτελείται κυρίως από ακτινοβολία που παραδίδεται στον ασθενή από διάφορες κατευθύνσεις με μια ενιαία δέσμη: συχνά εμπρός ή πίσω, και οι δύο πλευρές. '' Συμβατικών '' αναφέρεται στον τρόπο τη θεραπεία είναι '' προγραμματισμένη '' ή '' προσομοίωση '' σε ένα μηχάνημα ειδικά βαθμονομημένο ακτίνες χ, γνωστό ως προσομοιωτής επειδή αυτό δημιουργεί εκ νέου τις δράσεις της γραμμικής επιτάχυνσης (ή ορισμένες φορές με μάτι), και συνήθως καθιερωμένη καθεστώς της οι ακτινοβολία επιτρέπεται να επιτύχει ένα επιθυμητές '' σχέδιο ''. Ο στόχος της προσομοίωσης είναι η με ακρίβεια προορισμού ή localize ο όγκος που πρόκειται να υποβληθούν. Αυτή η τεχνική έχει παγιωθεί, και γενικά είναι γρήγορη και αξιόπιστη. Η ανησυχία είναι ότι ορισμένες επεξεργασίες υψηλών δόσεων μπορεί να περιορίζεται από την ικανότητα της τοξικότητας ακτινοβολία από υγιείς ιστούς που καθορίζει κοντά στον τόμο προορισμού όγκου. Ένα παράδειγμα αυτού του προβλήματος είναι ορατό στην ακτινοβολία του προστάτη αδένα, όπου η ευαισθησία του το διπλανό ορθό περιορισμένη θεά ανιχνευτή σύστημα απεικόνισης διανομές ακτινοθεραπευτικές δόση σε 4 D δόσης, η οποία θα μπορούσε να καθοριστεί με ασφάλεια χρησιμοποιώντας 2DXRT σχεδιασμού σε τέτοιο βαθμό ότι όγκου ελέγχου δεν μπορεί εύκολα να επιτευχθεί. Πριν από την την εφεύρεση της το CT, γιατρούς και φυσικοί είχε περιορισμένη γνώση σχετικά με την πραγματική ακτινοβολία δοσολογία παραδίδονται τόσο καρκινικούς και υγιείς ιστούς. Για το λόγο αυτό, τρισδιάστατα φωτογραφίες από ακτινοθεραπεία γίνεται η τυπική θεραπεία για ορισμένες τοποθεσίες του όγκου.

Στερεοτακτικών ακτινοβολία

Στερεοτακτικών ακτινοβολίας είναι ένας ειδικευμένος τύπος εξωτερικής πορείας ακτινοβολία θεραπείας. Χρησιμοποιεί εστιασμένη ακτινοβολία δοκούς, απευθύνονται σε σαφώς καθορισμένες όγκου χρησιμοποιώντας εξαιρετικά λεπτομερών σαρώσεων απεικόνισης. Ακτινοβολία oncologists εκτέλεση στερεοτακτικών θεραπείες, συχνά με τη βοήθεια του νευροχειρούργου για νεοπλασίες στον εγκέφαλο ή της σπονδυλικής στήλης.

Υπάρχουν δύο τύποι στερεοτακτικών ακτινοβολίας. Στερεοτακτικών radiosurgery (SRS) είναι όταν οι ιατροί χρησιμοποιούν μία ή πολλές επεξεργασίες στερεοτακτικών ακτινοβολία στον εγκέφαλο ή της σπονδυλικής στήλης. Στερεοτακτικών οργανισμός θεραπεία με ακτίνες (SBRT) αναφέρεται σε μία ή πολλές επεξεργασίες στερεοτακτικών ακτινοβολία με τον οργανισμό, όπως οι πνεύμονες.

Ορισμένων ιατρών να πω ένα πλεονέκτημα σε στερεοτακτικών θεραπείες είναι παραδίδει τη σωστή ποσότητα ακτινοβολίας από τον καρκίνο σε ένα μικρότερο χρονικό διάστημα από την παραδοσιακή θεραπείες, η οποία μπορεί συχνά να έξι έως 11 εβδομάδες. Επιπλέον, δίνονται θεραπείες με εξαιρετική ακρίβεια, που θα πρέπει να περιορίσει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας σε υγιείς ιστούς. Ένα πρόβλημα με στερεοτακτικών θεραπείες είναι ότι μόνο είναι κατάλληλα για ορισμένες μικρές νεοπλασίες.

Στερεοτακτικών επεξεργασίες να προκαλεί σύγχυση, επειδή πολλά νοσοκομεία καλούν τις επεξεργασίες από το όνομα του κατασκευαστή αντί αποκαλέσει SRS ή SBRT. Ονόματα από μάρκες για αυτές τις θεραπείες περιλαμβάνουν Axesse, Cyberknife, Gamma Knife, Νοβάλις, Primatom, Synergy, το X-μαχαίρι, η TomoTherapy και η τριλογία. Αυτό αλλάζει λίστα ως κατασκευαστές εξοπλισμού συνεχίσει την ανάπτυξη νέων και εξειδικευμένων τεχνολογιών για τη θεραπεία του καρκίνου.

Εικονικό προσομοίωσης, τρισδιάστατα φωτογραφίες από ακτινοθεραπεία και ένταση — Ραδιοσυσκευή ακτινοθεραπεία

Το σχεδιασμού ακτινοθεραπείας έχει έχουν επανάσταση από την ικανότητά της να οριοθετούν οι όγκοι και οι παρακείμενες κανονική δομές στις τρεις διαστάσεις χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα CT και/ή MRI σαρωτές και Σχεδιασμός λογισμικού.

Εικονική προσομοίωσης, η πιο βασική μορφή του σχεδιασμού, επιτρέπει πιο ακριβή τοποθέτηση από δοκούς ακτινοβολία από ό, τι είναι δυνατόν χρησιμοποιώντας συμβατικά ακτίνες Χ, όπου είναι συχνά δύσκολο να αξιολογηθεί soft-ιστών δομές και δύσκολο για την προστασία της κανονικής ιστών.

Βελτίωση των εικονικών προσομοίωση είναι 3-διαστάσεων φωτογραφίες από ακτινοθεραπείας (3DCRT), στην οποία το προφίλ της κάθε δοκού ακτινοβολίας είναι διαμορφωμένη ώστε να χωράει στο προφίλ του προορισμού, από την προβολή με μια δέσμη του οφθαλμού (BEV) χρησιμοποιώντας ένα multileaf διόπτρας (MLC) και ένα μεταβλητό αριθμό δοκούς. Όταν ο όγκος της θεραπείας είναι σύμφωνη με το σχήμα του τα κύτταρα των όγκων, μειώνεται η σχετική τοξικότητα της ακτινοβολίας στους γύρω κανονική ιστούς, επιτρέποντας μια υψηλότερη δόση ακτινοβολίας για να παραδοθούν όγκου από ό, τι θα επιτρέψει τεχνικών συμβατικούς. IMRT βελτιώνει επίσης τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στον τόμο μεταχείριση concave όγκου σχήματα, υπολογιστή ελέγχεται ακτίνων χ επιταχυντές διανείμετε δόσεις ακριβείς ακτινοβολίας κακοήθεις νεοπλασίες ή συγκεκριμένους τομείς στο πλαίσιο του όγκου. Το μοτίβο της ακτινοβολίας παράδοσης προσδιορίζεται με έντονα προσανατολισμένες υπολογιστών εφαρμογές να εκτελέσετε βελτιστοποίησης και θεραπεία προσομοίωση (σχεδιασμό της θεραπείας). Η δόση ακτινοβολίας είναι συνεπής με το 3-δ σχήμα του όγκου από τον έλεγχο, ή η διαφοροποίηση, η ακτινοβολία πορείας της έντασης. Η ένταση δόση ακτινοβολίας είναι αυξημένα κοντά του όγκου του ακαθάριστου όγκου, ενώ ακτινοβολία μεταξύ των ιστών του γειτονικού κανονική είναι μειώθηκε ή να αποφευχθεί πλήρως. Η δόση ακτινοβολίας προσαρμοσμένες προορίζεται για τη μεγιστοποίηση του όγκου δόσεως ενώ ταυτόχρονα προστασία των γύρω ιστών της κανονικής του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη στόχευση όγκου, πυρός παρενέργειες και βελτιωμένη επεξεργασία αποτελέσματα από ακόμη και 3DCRT.

3DCRT εξακολουθεί να χρησιμοποιείται εκτενώς για πολλές τοποθεσίες οργανισμό, αλλά η χρήση του IMRT αυξάνεται σε πιο περίπλοκη οργανισμός τοποθεσίες όπως CNS, του κεφαλιού και του λαιμού, του προστάτη, στήθους και των πνευμόνων. Δυστυχώς, IMRT περιορίζεται από την ανάγκη για επιπλέον χρόνος από έμπειρους ιατρικό προσωπικό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γιατροί πρέπει να οριοθετούν με μη αυτόματο τρόπο την εικόνα ενός CT νεοπλασίες τη στιγμή μέσω της τοποθεσίας του ολόκληρη ασθένεια, που μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από 3DCRT παρασκεύασμα. Στη συνέχεια, πρέπει να ασκεί ιατρικό φυσικοί και dosimetrists, για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο βιώσιμο μεταχείριση. Επίσης, η τεχνολογία IMRT χρησιμοποιήθηκε μόνο εμπορικά δεδομένου ότι της δεκαετίας του ακόμη και τις πλέον προηγμένες κέντρα του καρκίνου, ώστε να oncologists ακτινοβολία που δεν did μάθετε ως τμήμα του προγράμματος παραμονής τους πρέπει να βρείτε επιπλέον πηγές, εκπαίδευση πριν από την εφαρμογή IMRT.

Απόδειξη της βελτιωμένης επιβίωση όφελος από οποιαδήποτε από αυτές τις δύο τεχνικές πάνω από συμβατικά ακτινοθεραπείας (2DXRT) αυξάνεται για πολλές τοποθεσίες όγκου, όμως η δυνατότητα για τη μείωση της τοξικότητας είναι γενικά αποδεκτό. Δύο τεχνικές επιτρέπουν δόσης κλιμάκωση, αυξάνοντας εν δυνάμει την χρησιμότητα. Υπήρξε κάποια ανησυχία, ιδιαίτερα με 3DCRT, σχετικά με την αυξημένη έκθεση των κανονικών ιστών σε ακτινοβολία και οι επακόλουθες δυνατότητες για δευτερεύοντα κακοήθειας. Overconfidence την ακρίβεια της απεικόνισης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα λείπει αλλοιώσεις που είναι αόρατη σχετικά με το σχεδιασμό σαρώσεις (και, συνεπώς, δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο θεραπεία) ή που μετακινούνται μεταξύ ή κατά τη διάρκεια μιας επεξεργασίας (για παράδειγμα, οφείλονται σε αναπνοή ή ανεπαρκή ασθενών ακινητοποίηση). Νέες τεχνικές που αναπτύσσονται για καλύτερο έλεγχο αβεβαιότητα αυτή — για παράδειγμα, σε πραγματικό χρόνο απεικόνισης σε συνδυασμό με σε πραγματικό χρόνο προσαρμογής θεραπευτική εκάστης δέσμης. Αυτή η νέα τεχνολογία ονομάζεται εικόνας-Καθοδηγούμενη ακτινοβολία θεραπεία (IGRT) ή μύηση ακτινοθεραπεία.

Θεραπεία σωματιδίων

Σε θεραπεία σωματιδίων (πρωτόνιο θεραπεία), ενεργητική ιονίζουσες σωματίδια (πρωτονίων ή άνθρακας ιόντα) έχoυν ως πρooρισμό όγκου προορισμού. Η δόση αυξάνεται ενώ σωματιδίου διαπερνά τον ιστό, με ανώτατο όριο (η κορυφή Μπραγκ) που εμφανίζεται κοντά στο τέλος του φάσματος του σωματιδίου, και στη συνέχεια πέφτει σε (σχεδόν) μηδέν. Το πλεονέκτημα αυτό το προφίλ εναποθέσεις ενέργειας είναι ότι λιγότερη ενέργεια έχει κατατεθεί σε οι υγιείς ιστούς που περιβάλλει το ιστός-στόχος.

Ραδιοϊσότοπο θεραπείας (RIT)

Συστημική ραδιοϊσότοπο θεραπειών είναι μια μορφή στοχοθετημένη θεραπεία. Στόχευση μπορεί να οφείλεται στις χημικές ιδιότητες του ισότοπο όπως και ραδιοϊώδιο, που ειδικά απορροφάται από το θυρεοειδή αδένα a thousand-fold καλύτερα από τα άλλα όργανα της σωματικής. Στόχευση μπορεί επίσης να επιτευχθεί, επισυνάπτοντας το ραδιοϊσότοπο σε άλλο μόριο ή αντισωμάτων για να την οδηγήσει να ο ιστός-στόχος. Το ραδιοϊσοτόπων παραδίδονται μέσω ανάμειξη (στην κυκλοφορία του αίματος) ή κατάποσης. Παραδείγματα είναι η ανάμειξη της metaiodobenzylguanidine (MIBG) για τη θεραπεία της neuroblastoma, προφορική ιώδιο-131 για τη θεραπεία του καρκίνου του θυροειδούς ή thyrotoxicosis, και συνδέεται με ορμόνες Λουτήτιο-177 και ύττριο-90 για τη θεραπεία νευροενδοκρινικό νεοπλασίες (πεπτίδιο δέκτη ραδιονουκλεϊδίων θεραπεία). Ένα άλλο παράδειγμα είναι η έγχυση του ηπατικού αρτηρία νεοπλασίες radioembolize ήπατος ή συκωτιού metastases ραδιενεργών γυαλί ή ρητίνης τις μικρόσφαιρες.

Είναι μια σημαντική χρήση των συστημικών ραδιοϊσότοπο θεραπεία στη θεραπεία της metastasis των οστών από καρκίνο. Το ραδιοϊσοτόπων ταξιδεύουν επιλεκτικά σε περιοχές του κατεστραμμένου οστών και πλεονάζουσα κανονική άθικτη οστά. Ισότοπα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση των οστών metastasis είναι στρόντιο-89 και Σαμάριο (153Sm) lexidronam.

Το 2002, οι Ηνωμένες Πολιτείες τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την ibritumomab tiuxetan (Zevalin), που είναι μια αντι-CD20 μονοκλωνικό αντίσωμα συνεζευγμένη με το ύττριο-90.

Το 2003, η FDA εγκρίνεται tositumomab/ιωδίου (131μου) regimen tositumomab (Bexxar), η οποία είναι ένας συνδυασμός μιας ιώδιο-131 επισημαίνονται και μια επισημαίνονται αντι-CD20 μονοκλωνικού αντισώματος.

Αυτά τα φάρμακα ήταν η πρώτη υπαλλήλων της που είναι γνωστή ως radioimmunotherapy, και είχαν εγκριθεί για τη μεταχείριση των πυρίμαχων υλικών μη Hodgkins-λέμφωμα.

Περαιτέρω ανάγνωση


Αυτό το άρθρο έχει αδειοδοτηθεί από την Creative Commons Attribution-ShareAlike License. Χρησιμοποιεί υλικό από την Wikipedia άρθρο για την "θεραπεία με ακτίνες" προσαρμοσμένο όλο το υλικό χρησιμοποιείται από τη Wikipedia είναι διαθέσιμο σύμφωνα με την Creative Commons Attribution-ShareAlike License. Βικιπαίδεια ®, η ίδια είναι σήμα κατατεθέν της το Ίδρυμα Wikimedia, Inc.

Last Updated: Feb 1, 2011

Read in | English | Español | Français | Deutsch | Português | Italiano | 日本語 | 한국어 | 简体中文 | 繁體中文 | العربية | Dansk | Nederlands | Finnish | Ελληνικά | עִבְרִית | हिन्दी | Bahasa | Norsk | Русский | Svenska | Magyar | Polski | Română | Türkçe
Comments
The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post