Advertisement

Sugárzási terápia-típusok

Történelmileg sugárterápia három fő körzetek, amelyek külső távolsági sugárterápia (EBRT vagy XBRT) vagy a teletherapy, a brachytherapy vagy a zárt sugárforrás sugárterápia, és a szisztémás radioisotope terápiás vagy a plombálatlan forrás sugárterápia.

Az eltérések vonatkoznak; a sugárforrás helye külső kell, a törzs, a brachytherapy kívül radioaktív sugárforrások, pontosan azon a területen, kezelés alatt elhelyezett, és rendszeres radioizotópok kapnak infúziós, szájon át vagy táplálékfelvétel útján. Brachytherapy használhatja a radioaktív sugárforrások ideiglenes vagy állandó elhelyezését. Az ideiglenes források vannak elhelyezve a technika az úgynevezett afterloading által. Afterloading, üreges cső vagy a készülék helyezik sebészeti a szerv, annak érdekében, hogy kell-e kezelni, és a források vannak betöltve a készülék után a készülék a beültetett. Ez minimálisra csökkenti annak a sugárzás expozíció egészségügyi személyzet. Részecske-terápia külső távolsági sugárterápia különleges esetét, ahol a részecskék protonok vagy nehezebb ionok-e. Introperative sugárterápia a sugárterápia, a rák, a sebészeti eltávolítása után azonnal átadott különleges egyfajta. Ez a módszer a mellrák (sugárterápia célzott Introperative), az agyi daganatok és a rectal rák alkalmazásban.

Külső távolsági sugárterápia

Az alábbi három szakasz segítségével a röntgensugár vonatkoznak.

Hagyományos külső távolsági sugárterápia

Hagyományos külső távolsági sugárterápia (2DXRT) a lineáris gyorsító berendezések használata, kétdimenziós gerendák keresztül kézbesítik. 2DXRT elsősorban áll egyetlen gerenda, több irányból a beteg számára szállított sugárzás: gyakran előre vagy a vissza és a mindkét fél. "Hagyományos" vonatkozik, ahogyan a kezelés "tervezett", vagy "szimulált" néven a szimulátor, mert megadta újra, hogy létrehozza internetfiók lineáris gyorsító intézkedések kifejezetten kalibrált diagnosztikai röntgen-gépen (vagy néha szem) és a sugárzás gerendák általában jól megalapozott intézkedéseit, annak érdekében, hogy elérjék a kívánt "terv". Szimulációs célja pontosan a cél, vagy a kezelendő mennyiség localize. Ez a módszer jól megalapozott, és általában a gyors és megbízható. A aggódj, hogy néhány nagy adaggal kezelések egészséges szövetek által közelében daganat célkötet sugárzás-toxicitás kapacitása is korlátozhatja. Ez a probléma például a prosztata mirigy, ahol a szomszédos rectum érzékenységének korlátozott theA érzékelő rendszer sugárterápiás dózis disztribúciók 4 D dózis, amely is biztonságosan elő olyan mértékben, hogy a daganat vezérlő nem lehet könnyen megvalósítható segítségével a 2DXRT tervezési képalkotó sugárzás látható. Előtt, hogy a találmány, a CT orvosok és a fizikusok korlátozott volt a valódi sugárzás adagolás, mind a rákkeltő, és az egészséges szövet szállított ismereteket. Ebből az okból a 3 dimenziós conformal sugárterápia egyre több daganat szabványos kezelésre.

Stereotactic sugárzás

Stereotactic sugárzás egy speciális típusú külső távolsági sugárzás terápia. Egy jól meghatározott daganat használatával rendkívül részletes képalkotó ellenőrzését célzó összpontosított sugárzás gerendák használja. Sugárzás oncologists stereotactic kezelések, gyakran a daganatok növekedését agya vagy a gerinc egy neurosurgeon segítségével végezze el.

Kétféle stereotactic sugárzás. Stereotactic radiosurgery (SRS) van, egy vagy több stereotactic sugárzás kezelések, az agy vagy a gerinc orvosok használatakor. Stereotactic szervezet sugárzás terápia (SBRT) egy vagy több stereotactic sugárzás kezelések, az a szerv, mint például a tüdő hivatkozik.

Egyes orvosok mondják, előnyt stereotactic kezelés ők nyújtják a megfelelő összegre, sugárzás a rák, mint a hagyományos gyógymódok, amelyek gyakran az 6-11 hét idő rövidebb mennyiségét. Plusz a kezelések szélsőséges pontosságát, aminek korlátoznia kell a egészséges szövetek sugárzás hatásának kell adni. Egy probléma-val stereotactic kezelések, hogy csak bizonyos kis daganatok alkalmas.

Stereotactic kezelések is lehet zavaró, mert sok kórházak hívja a kezelések-a gyártó neve helyett hívása az SRS- vagy SBRT. Márkanevek, e kezelés közé tartozik a Axesse, a Cyberknife, a Gamma kés, a Novalis, a Primatom, a szinergia, X-kés, a TomoTherapy és a trilógia. E változások felsorolása, mint a berendezésgyártók új, speciális technológiák kifejlesztése annak érdekében, hogy kezelni a rák, továbbra is.

Virtuális szimulációjában 3 dimenziós conformal sugárterápia és intenzitása-modulált sugárterápia

Sugárterápia kezelés tervezés forradalmasította volt azon képessége, hogy megszabja a daganatok és három dimenzióban segítségével speciális CT és/vagy MRI képolvasók és a szoftver tervezése a szokásos szomszédos építmények által.

Virtuális szimulációs, tervezés, a legalapvetőbb formája lehetővé teszi, hogy a sugárzás gerendák több pontos elhelyezését, mint a hagyományos röntgensugarak, ahol sokszor nehéz felmérni soft-tissue struktúrák használatával lehetséges, és a szokásos szövetek védelme nehezen.

Azon virtuális szimulációjában 3 dimenziós Conformal sugárterápia (3DCRT), amelyben sugárzás feszítőrudak profil alakítani, hogy illeszkedjen a a cél a sugár nézet (BEV) egy multileaf kollimátor (MLC) és a fedélzeti gerendák változó számú profil. A kezelés mennyisége megfelel-e a daganat alakja, a relatív toxicitás, a környező szokásos szövetek sugárzás csökkentik, lehetővé téve annak érdekében, hogy a daganat lehet átadni, mint a hagyományos technikák lehetővé tenné, hogy a sugárzás magasabb dózis. IMRT az a képessége, hogy meg kell felelnie daganat alakzatok homorúak kezelés-kötet is javítja, röntgen-számítógépes vezérlésű gyorsítók elosztása a rosszindulatú daganatok vagy az adott területen belül a daganat pontos sugárzás dózist. A sugárzás szállítási minta meghatározása rendkívül személyre szabott számítástechnikai alkalmazások optimalizálása és a kezelés a szimulációs (kezelés tervezés) elvégzéséhez. A besugárzási dózisa összeegyeztethető a daganat térbeli alakját szabályozása vagy szabályozzák, a sugárzás fény intenzitásának. A sugárzási dózis intenzitása a bruttó daganat kötet közelében emelkedett, sugárzás a szomszédos normális szövetein között csökkent, vagy teljesen elkerülhető. A testreszabott sugárdózist az célja, annak érdekében, hogy maximalizálja a daganat dózis egyidejűleg a környező a normális szövetein védelme mellett. Ez eredményezheti a daganat célirányosabbá, a megfeleléssel kapcsolatos mellékhatások és a kezelés javítását eredmények nem is 3DCRT.

3DCRT még mindig széles körben használják számos szervezet helyek, de a IMRT használata egyre bonyolultabb szerv telek mint CNS, a feje és nyaka, a prosztata, a mell és a tüdő. Sajnos IMRT annak szükségességét, hogy a tapasztalt egészségügyi személyzet további idő korlátozza. Ennek oka az, hogy az orvosok kézzel kell megszabja a daganatok egy CT-kép a teljes betegség webhelyen is sokkal 3DCRT elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, amelyek egyszerre. Majd, orvosi fizikusok és dosimetrists bekapcsolva kell lennie annak érdekében, hogy egy életképes kezelési terv létrehozása. Is a IMRT technológia csak használták már kereskedelmi forgalomban, mivel az Késői évek rák központok, még a leginkább speciális, így a sugárzás oncologists, akik nem tanulják meg azok residency programjának részeként meg kell találni a további források oktatás IMRT végrehajtása előtt.

Továbbfejlesztett túlélési hasznára, vagy e két módszer keresztül hagyományos sugárterápia (2DXRT) igazolást növekszik a sok daganat helyek, de a lehetőségét, hogy toxicitás általánosan elfogadott. Mindkét technikák lehetővé teszik a dózis-eszkaláció esetlegesen növekvő hasznosságát. Néhány aggodalomra ad okot, különösen a 3DCRT, kapcsolatos megnövekedett normális szövetein a sugárzás és a másodlagos rosszakarat ebből származó lehetősége volt. Overconfidence elképzelhető pontosságának növelheti az esélye, hogy a hiányzó sérülések, amelyek a tervezési vizsgál a láthatatlan (és ezért nem képezik részét a kezelési tervet), vagy hogy mozgás, vagy (például köszönhetően légzés, vagy a nem megfelelő betegek bénulást) a kezelés időtartama alatt. Új módszerek fejlődnek szabályozhatja, hogy a bizonytalanság – például a valós idejű imaging valós idejű kiigazítása a terápiás gerendák kombinálva. Ezt az új technológiát a sugárzás kép interaktív terápia (IGRT), vagy a négy dimenziós sugárterápia nevezik.

Részecske-terápia

Szemcseméret terápia (Proton-terápia) a energikus ionizáló részecskék (protonok vagy szén-ionok) a cél daganat irányulnak. A dózis nő, míg a darabok áthatol a szövet következik, a részecske-tartomány vége (a Bragg csúcs) legfeljebb, és hogy (majdnem) nullára létesítése. Energia lerakódás profil az az előnye, hogy kevesebb energiát körülvevő szövet egészséges szövetre letétbe helyezték.

Radioisotope terápia (rét)

Rendszerbeli radioisotope terápiás a célzott forma. Célzás lehet, például a radioiodine, amelyek kifejezetten az elnyelt a pajzsmirigy mirigy izotóp kémiai tulajdonságainak köszönhetően a thousand-fold jobb, mint az egyéb testi szervek. Célzás is lehet elérni a radioisotope csatolása egy másik molekula- vagy ellenanyag-szövet irányítani. A radioizotópok infúziós (a véráramban)-ba vagy a méreg keresztül érkeznek meg. Példák metaiodobenzylguanidine (MIBG) neuroblastoma, hogy infúzióként, szóbeli jód-131 pajzsmirigy rák vagy thyrotoxicosis kezelésére, valamint hormon kötött lutécium-177 és ittrium-90 neuroendokrin daganatok (peptidhez receptor radionuklid-terápia) kezelésére. Egy másik példa a radioaktív üvegből vagy a gyanta microspheres injektálással a máj radioembolize daganatok vagy a máj áttételek máj artery.

A rendszerszerű radioisotope terápiás jelentős használják a csont rák kialakulásáért, a rák kezelésében az. A radioizotópok energiatermelésre való utazás szelektíven sérült csont és tartalék normális, sértetlen csont. Csont rák kialakulásáért kezelésében általánosan használt izotópok pedig stroncium-89 szamárium (153Sm) lexidronam.

2002-Ben az Egyesült Államok élelmiszer- és Drug Administration (FDA) jóváhagyott ibritumomab tiuxetan (Zevalin), melyik egy anti-valószínűsíthető monoklonális ellenanyag konjugált, ittrium-90.

2003-Ban az FDA jóváhagyta a tositumomab/jód (131I) tositumomab rendszer (Bexxar), amely egy jelöletlen anti-valószínűsíthető monoklonális antitest és egy címkézett jód-131 kombinációja.

Mint a többi radioimmunotherapy néven első képviselőinek és hagytak jóvá, tűzálló, nem Hodgkins lymphoma kezelésére.

További olvasnivalók


Ez a cikk a Creative Commons Attribution-ShareAlike Licensefelel meg. Anyagot használ fel, a Wikipedia cikk a "sugárzás terápia" minden anyag igazítani a Wikipedia használt a Creative Commons Attribution-ShareAlike Licensefeltételei mellett használható. Wikipedia ®, maga is a Wikimedia Foundation, Inc. bejegyzett védjegye.

Last Updated: Feb 1, 2011

Read in | English | Español | Français | Deutsch | Português | Italiano | 日本語 | 한국어 | 简体中文 | 繁體中文 | العربية | Dansk | Nederlands | Finnish | Ελληνικά | עִבְרִית | हिन्दी | Bahasa | Norsk | Русский | Svenska | Magyar | Polski | Română | Türkçe
Comments
The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post