Behandling av trycket magsår (bedsores)

Av Dr Ananya Mandal, MD

Tryck magsår uppstå hos patienter som är orörlig under lång tid eller lida ett ihållande tryck över ett område av huden för en sträcka av tid. Dessa är svåra att diagnostisera tidigt och ökänt utmanande att behandla.

Magsår börjar som en rödaktig eller mörk missfärgning av drabbade huden. Denna fas kallas etapp I i ulcer. Allteftersom ulcer fortskrider utan upptäckt och behandling på led II, III och IV, kan det finnas djupare engagemang inklusive muskler, ben och leder samt.

Tryck magsår, är dessutom kompliceras av förekomsten av andra lång sikt sjukdomar som diabetes, hjärtsvikt, undernäring osv. Behandling av trycket magsår måste således behandling av dessa underliggande förhållanden.

En annan viktig faktor i förvaltningen av trycket magsår i förebyggande eftersom trycket magsår är svåra att behandla. Förebyggande av trycket magsår utgör en viktig del av förvaltningen av trycket magsår.

Målen för behandling av trycket magsår

Målen för behandling av trycket magsår är (1-6):

 • Avlägsnande av trycket över de drabbade områden
 • Skydda omgivande frisk hud
 • Förbättra kroppens immunitet och medger ett gynnsamma villkor i meddelandetexten för att underlätta naturliga läkningsprocessen.
 • Att ge smärtlindring
 • Ta bort och bota infektioner
 • Avlägsnande av döda och nekrotiska vävnader som påverkas med ulcer
 • Behandla patienten till kontroll diabetes, högt blodkolesterol, undernäring och anemi osv.

Behandling av trycket magsår

Tryck ulcer frigörs av tryck. Det inspekteras regelbundet för ändringar. Regelbundna re-positioning och kontroll av andra beniga kvinnors och utsatta platser är viktigt. Terapi för smärta med smärta relievers och antibiotika används.

Förbandsmaterial och främja helande

Särskild behandling omfattar Förbandsartiklar, ta bort skadade hud och främjande av helande.

De med infektioner behöver antibiotika och särskilda antibakteriella Förbandsartiklar att döda bakterier och bidra till att läka.

Äldre typer av och med gasbinda, paraffin gasbinda och enkel dressing luftvärnssystem rekommenderas inte. Förbandsartiklar föreskrivs i fall av trycket magsår inkluderar hydrocolloids, hydrogels, skum, filmer, alginates, mjuka silikoner:

 • Hydrogels – dessa är geler som håller såren fuktig och underlätta för rengöring av sår.
 • Hydrocolloids – dessa är självhäftande förbandsmaterial som utgör en gel över såret och fäst sig vid omgivande frisk hud.
 • Cellplast kan användas för att absorbera och behålla vätska och hålla ulcer torr och bidra till att läka.

Barriären krämer bör inte användas med ytlig trycket magsår.

Andra behandlingar för tryck magsår

Andra behandlingar ingår elektrisk stimulering som skickar små ryck att inducera helande.

Ibland kirurgisk terapi rekommenderas. Detta innefattar avlägsnande av döda och skadade hud. Detta kallas debridement. Detta görs genom att skära bort områden av död vävnad. Debridement kan också göras med hjälp av vävnad som lösning av enzymer.

Stora magsår kan behöva mer omfattande operativa terapi. Områden efter läkning kan också kräva kosmetiska terapi med huden ympkvistar från andra hälsosamma delar av kroppen att placeras över de helande magsår.

Tryck magsår är ofta långsam att läka, på grund av fortsatt negativa faktorer som tryck eller dålig näringstillförsel. Vitamin C (500 mg två gånger dagligen) tros minska trycket ulcer yta och zinksulfat (tre besök dagligen 220 mg) bidrar även i sårbehandling. Dessa kompletteras med förbättrad allmän näringslära.

Förebyggande av trycket magsår

Tryck magsår kan utvecklas mycket snabbt särskilt i vissa individer. Utveckling av en tryckbärande ulcer kan ta ännu så kort tid som en timme om personen inte går att flytta för ännu en mycket kort tid.

En gång utvecklade magsår kan utvecklas snart till djupare vävnader och kan leda till smärta och längre sjukhus vistelser.

I extrema fall kan trycket magsår bli liv hotar. Allvarliga infektioner som blodförgiftning eller sepsis och ben infektioner kan ses.

Sätt att förhindra tryck magsår

Tryck magsår kan hindras genom regelbundna vaksamhet och medvetenhet. Några steg i förebyggande av trycket magsår inkluderar:

 • Kontinuerlig förflyttning - kontinuerlig förflyttning och re-postitioning patientens avlastar trycket på områden som är utsatta för påtryckningar magsår. Det bör finnas en repositioning tidsplan för att spela in ändringarna i position.  En patient med en ulcer man ligger på ett sådant sätt att det finns inget tryck på ulcer att förhindra dess förvärras. Råd om rätt sammanträdet bör finnas och ljugande positioner, bra arbetsställning, fot och användning av utrustning att förhindra tryck.
 • Madrasser och kuddar - dessa är av olika typer att förhindra tryck sår. Låg-air förlust sängar får användas. Dessa är vattentät men absorbera överflödigt vatten. Vissa av dessa kan även pulsera och pendlar från tid till annan för att omfördela tryck. Det finns även luft-fluidized sängar. Här flyter patienten på silikon överdrag glaspärlor som har uppvärmd luft tvingas bland dem. Dessa minska friktion och skeva.
 • Regelbundna huden bedömning - hela huden bör utvärderas regelbundet för att kontrollera om det finns tecken på trycket ulcer utveckling. Skalor och verktyg används för att upptäcka tidiga förändringar. Vissa kontrollanordning tecken omfatta röda fläckar av huden som inte tona, blåsor, eller skador på hud, varmt eller kallt eller hård hud patchar, med eller utan svullnad.
 • Self hand - regelbundna huden inspektion och kroppsställning förändring rutin är utvecklat av patienten med hjälp av hans eller hennes vård giver och hälso-/ sjukvårdspersonal att förhindra magsår.
 • Kost - patienter rekommenderas att äta en hälsosam och balanserad kost. Vissa kosttillskott får föreskrivas om det finns brister. (1-6)

Granskats av April Cashin-Garbutt, BA Hons (Cantab)

Ytterligare läsning

Källor

 1. http://www.ncbi.NLM.NIH.gov/PMC/articles/PMC2912087/
 2. http://www.Nice.org.uk/nicemedia/PDF/CG029publicinfo.PDF
 3. http://www.royalfree.NHS.uk/pip_admin/docs/Pressure_sores_143.PDF
 4. http://www.patient.Co.uk/Doctor/Pressure-Sores.htm
 5. http://OSP.mans.edu.EG/tmahdy/papers_of_month/0708_Pressure_Sores.PDF
 6. http://www.ucop.edu/agrp/docs/la_ulcers.PDF

Last Updated: Aug 5, 2012

Advertisement

Comments

 1. Alfredo Alonso Alfredo Alonso Spain says:

  Gracias por la información!

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post