Mikä on aivokalvontulehdus?

Mennessä Dr Kaapo Mandal, MD

Aivokalvontulehdus on infektio aivokalvot ovat kalvoja, jotka kattavat aivojen ja selkäytimen.

Mitkä ovat aivokalvot?

Aivokalvot ovat 3 sidekudoksen kerroksia. Ne koostuvat pia mater (lähinnä keskushermoston elimiin), arachnoid ja dura mater (kauimpana aivojen ja selkäytimen).

Ne myös ovat verisuonia ja sisältävät aivo. Nämä ovat rakenteita, jotka ovat mukana aivokalvontulehdus, tulehdus meninges, joka, jos se on vaikea, voi tulla enkefaliitti, aivojen tulehdus.

Mikä on aivokalvontulehdus?

Aivokalvontulehdus on infektio meninges. Infektio voi johtua bakteeri tai virus, ja se johtaa aivokalvot tulee tulehtunut (turvonnut). Tämä voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa hermoja, aivot ja selkäydin.

Oireita aivokalvontulehdus

Aivokalvontulehdus on yleisesti ilmenee:

 • kova päänsärky
 • oksentelu
 • korkea kuume
 • jäykkyyttä niskassa
 • herkkyys ja silmien kipu valolta
 • ihottuma

Oireet voivat vaihdella pienten lasten ja vauvojen.

Tyyppisiä aivokalvontulehdus

Aivokalvontulehdus saattaa johtua bakteerit ja virukset ja molemmat tyypit ovat tunnusomaisia piirteitä. Meningokokin aiheuttama sairaus on johtava tarttuva varhaislapsuudessa kuolinsyy.

Bakteeri aivokalvontulehdus

Bakteeri aivokalvontulehdus on vakava, ja olisi pidettävä lääketieteellinen hätätapaus. Jätetään hoitamatta tämä voi aiheuttaa vakavia aivovaurioita ja tartuttaa veren, aiheuttaa septicimeia. Yleisin tartunnan bakteerit ovat Neisseria meningitidis bakteerit.

Vuosina 2008 ja 2009 Englannin ja Walesin näki 1166 tapauksissa, koska tämä bakteeri aivokalvontulehdus. Kuitenkin onnistunut rokotusten bakteereita tunnetaan myös nimellä meningokokki-bakteerit tapaukset ovat vähentyneet. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole rokotetta estämään meningokokki ryhmä B sairaus, joka on yleisin syy bakteeri aivokalvontulehdus Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Bakteeri aivokalvontulehdus on yleisintä lapsilla, jotka ovat alle viisi vuotta vanha ja on usein hengenvaarallisia lapsille alle yksi. On myös tavallista, teini, 15-19-vuotiaille. Kaikissa tapauksissa noin 15 prosenttia on bakteeri aivokalvontulehdus ja 25 % voi ilmetä septikemia. 60 % Tapauksista sekä voi esittää yhdessä.

Virusperäinen aivokalvontulehdus

Virusperäinen aivokalvontulehdus on enemmän yhteistä, mutta lievempiä aivokalvontulehdus. Tapausten määrä on vaikea arvioida, koska oireet ovat kuin flussa. Virusperäinen aivokalvontulehdus on yleisintä lapsilla ja on yleisempää kesäkuukausien aikana.

Kuka saa aivokalvontulehdus?

Aivokalvontulehdus voi vaikuttaa ihmisten kaikista ikäryhmistä. Imeväisten ja lasten ja vanhusten ovat kuitenkin suuremmassa vaarassa. Virusperäinen aivokalvontulehdus on yleisin syy kunnossa. Joka vuosi noin 2500 tapauksissa bakteeri aivokalvontulehdus ja lähes 5000 tapauksissa virus aivokalvontulehdus esiintyy Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Ihmiset suurimmassa vaarassa saada aivokalvontulehdus ovat:

 • niille, jotka ovat CSF shuntit sijoitetaan niiden aivot toinen patologia
 • ne, joilla on puutteita dura
 • selkärangan menettelyjen (esim selkärangan anestesiologia)
 • diabeetikoille
 • joilla bakteeri endokardiitti
 • alkoholismi ja maksakirroosia
 • suonensisäisten huumeiden väärinkäyttö
 • munuaisten vajaatoiminta
 • talassemia
 • kystinen fibroosi
 • hypoparathyroidism
 • pernanpoistoa
 • sirppisoluanemia jne.

Syrjäytyminen (koulut, päivähoito, sotilaallinen rekrytoi ja opiskelijoiden) herättää riski aivokalvontulehdus.

Ennuste tai tulos

Virusperäinen aivokalvontulehdus yleensä saa paremmin sisällä pari viikkoa, mutta bakteeriperäinen aivokalvontulehdus on aggressiivinen hoito.

Aivokalvotulehduksen tarvitsee hoitoa antibiooteilla, pääsy sairaalaan ja jopa ottamista tehohoidossa.

Meningokokin aiheuttama tauti (yhdistelmä aivokalvontulehdus ja septikemia) aiheuttaa kuoleman noin 10 tapausta. Cure huolimatta jotkut lapset voivat mennä kehittää komplikaatioita, kuten kuulon heikkenemistä, kun ottaa Aivokalvotulehduksen. Ennaltaehkäisy on täydellinen rokotuksia vastaan infektio.

Tarkastelleet huhtikuussa Cashin-Garbuttin, BA Hons (Cantab)

Lähteet

 1. http://www.medhelp.org/Medical-Information/show/4915/meninges-of-the-Brain
 2. http://www.NHS.uk/conditions/Meningitis/Pages/Introduction.aspx
 3. http://www.Patient.co.uk/Doctor/Meningitis.htm
 4. http://www.BBC.co.uk/Health/physical_health/conditions/meningitis2.shtml
 5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001700/
 6. http://www.OHSU.edu/xD/Health/Services/doernbecher/Research-Education/Education/med-Education/upload/bacterial-Meningitis.PDF
 7. http://www.Choa.org/Menus/Documents/wellness/teachingsheets/meningitis.PDF

Kirjallisuutta

Last Updated: Oct 14, 2012

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post