Mi az agyhártyagyulladás?

A Dr. Maria Mandal, MD

Agyhártyagyulladás a fertőzés az agyhártya, hogy membránok, hogy fedezze az agy és a gerincvelő.

Mik az agyhártya?

Agyhártya, az alábbi 3 kötőszöveti réteg. Ezek közé tartozik a pia mater (legközelebb a központi idegrendszer szervek), a pókhálószerű, és a dura mater (legtávolabb az agy és a gerincvelő).

Is tartalmaz ereket, és tartalmaznak liquor. Ezek azok a struktúrák, agyhártyagyulladás, gyulladás az agyhártya, amelyek, ha súlyos, encephalitis, gyulladás az agy részt.

Mi az agyhártyagyulladás?

Agyhártyagyulladás a fertőzés az agyhártya. A fertőzés okozhatja baktérium vagy vírus, és ez vezet az agyhártya, egyre gyulladt (duzzadt). Ez okozhat komoly károkat az idegek, az agy és a gerincvelő.

Tünete agyhártyagyulladás

Agyhártyagyulladás általában megnyilvánuló:

 • súlyos fejfájás
 • hányás
 • magas láz
 • a nyak merevségének mértékét
 • a fény érzékenység és a szem fájdalom
 • bőrkiütés

Tünetek különbözőek lehetnek, a fiatal gyermekek és csecsemők.

Típusú agyhártyagyulladás

Agyhártyagyulladás okozhatja baktériumok és vírusok, és mindkét típus van néhány ritka sajátosság. Meningococcus betegség a halál, a korai gyermekkori fertőző okozója.

Bakteriális agyhártyagyulladás

Bakteriális agyhártyagyulladás nagyon súlyos, és úgy kezelni, mint egy orvosi vészhelyzet. Kezeletlen marad ez vezethet súlyos agykárosodást és megfertőzi a vért okozó septicimeia. A leggyakoribb fertőző baktériumok a Neisseria meningitidis baktérium.

2008-Ban és 2009-ben Angliában és Walesben látta 1166 esetekben agyhártyagyulladás következtében ezt a baktériumok. Azonban, ez a baktérium is ismert, mint a meningococcus baktérium sikeres védőoltást esetek száma csökkent. Azonban jelenleg nincs vakcina, hogy megakadályozzák a B betegség agyhártya-gyulladás a leggyakoribb oka a bakteriális agyhártyagyulladás az Egyesült Királyságban.

Bakteriális agyhártyagyulladás a leggyakoribb, a gyermekek, akik öt évnél fiatalabb, és van gyakran életveszélyes az egyik fiatalabb csecsemők. Az is gyakori, tinédzserek 15-19 évesek körében. Az esetek mintegy 15 %-a bakteriális agyhártyagyulladás, és 25 %-át is nyilvánvaló, a vérfertőzés. Az esetek 60 %-ban mindkettő jelenthet együtt.

Vírusos agyhártyagyulladás

Vírusos agyhártyagyulladás az agyhártyagyulladás gyakoribb, de kevésbé súlyos fajtája. Az esetek száma is nehéz megbecsülni a tünetek hasonlóak a viadal influenza. Vírusos agyhártyagyulladás a leggyakoribb, a gyermekek, és a nyári hónapokban egyre elterjedtebbé.

Ki kapja a meningitis?

Agyhártyagyulladás befolyásolhatja az emberek minden korosztály számára. A csecsemők és a fiatal gyermekek és az idősek vannak azonban több kockázata. Vírusos agyhártyagyulladás a leggyakoribb oka a feltétel. Évente mintegy 2500 bakteriális agyhártyagyulladás, és közel 5000 ügyeket a vírusos agyhártyagyulladás fordulnak elő, az Egyesült Királyságban.

Az emberek leginkább a kockázat-ból szerzés agyhártyagyulladás a következők:

 • azok, akik a CSF söntök elhelyezni az agyuk, a másik patológia
 • azok a hibák, a dura
 • gerinc eljárásokat (pl. a spinális érzéstelenítés)
 • cukorbetegek
 • a bakteriális szívbelhártya-gyulladás
 • alkoholizmus és a máj-cirrhosis
 • intravénás kábítószer-fogyasztás
 • veseelégtelenség
 • thalassaemia
 • cisztás fibrózis
 • hypoparathyroidism
 • splenectomia
 • sarlósejtes betegség stb.

Kiszorítás (pl. iskolák, napközi, katonai újoncok és főiskolai hallgatók) növeli agyhártyagyulladás kockázat.

Prognózis, vagy eredménye

Vírusos agyhártyagyulladás általában jobb lesz egy pár hétig, de bakteriális agyhártyagyulladás agresszív kezelés szükséges.

Bakteriális meningitis kell kezelni antibiotikumok, a kórházba és egyenletes belépés az intenzív osztályokon.

Meningococcus betegségek (az agyhártyagyulladás és vérmérgezés kombinációja) mintegy 10 esetben halált okoz. Annak ellenére, hogy gyógyítani néhány gyermek is tovább fejlesztése szövődmények, mint a halláscsökkenés, miután a bakteriális agyhártyagyulladás. Megelőzés a teljes védőoltás a fertőzés ellen.

Április Cashin-Garbutt, BA Hons (Cantab) felül

Források

 1. http://www.medhelp.org/Medical-Information/show/4915/meninges-of-the-Brain
 2. http://www.NHS.uk/conditions/meningitis/Pages/Introduction.aspx
 3. http://www.Patient.co.uk/Doctor/meningitis.htm
 4. http://www.BBC.co.uk/Health/physical_health/conditions/meningitis2.shtml
 5. http://www.NCBI.NLM.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001700/
 6. http://www.ohsu.edu/xD/Health/Services/doernbecher/Research-Education/Education/med-Education/upload/Bacterial-meningitis.PDF
 7. http://www.Choa.org/Menus/Documents/wellness/teachingsheets/meningitis.PDF

További olvasnivaló

Last Updated: Oct 14, 2012

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post