Advertisement

Är Vad Patologi?

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Patologi är en förgrena sig av medicinsk vetenskap som angår i första hand undersökningen av organ, silkespapper och kroppsliga vätskor för att göra en diagnos av sjukdom.

Typer av patologi

Det huvudsakligt förgrena sig av patologi är klinisk patologi, anatomical patologi eller en kombination av tvåna som ses till som allmän patologi.

Allmän patologi

Allmän patologi beskriver den vetenskapliga studien av sjukdomen som kan beskrivas som any abnormailty, som orsakar ändringar i strukturera, eller fungera av kroppsdelar. I patologi orsakar, mekanism, och grad av sjukdomen kan undersökas.

Resultera ändrar i strukturera eller fungerar av en kroppsdel, och signifikans av sjukdomen är också ansedd. En allmän patolog skulle är vanligt förtrogen med alla aspekter av laboratoriumanalys och utbildade i klinisk kemi, microbiology och hematology, till exempel bara deras skulle kunskap specificeras mindre, än det av en subspecialist i en av dessa sätter in.

Anatomical patologi

Detta förgrena sig av patologi gäller studien, och diagnosen av sjukdomen som baseras på undersökningen av surgically borttagna kroppsliga prov eller av helheten, förkroppsligar ibland (obduktionen). Aspekter av en ta prov, som kan vara ansedd, inkluderar dess brutto- anatomical smink som är utseendemässigt av cellerna och de immunological kemiska häftena för markörer och i cellerna.

Klinisk patologi

Detta förgrena sig bekymmer laboratoriumanalysen av blod, tar prov urine och silkespappret för att undersöka och diagnostisera sjukdomen. Typisk tar prov ger laboratorium ska processaa och resultat som angår blodvärden, blod som klumpar ihop kapacitet eller urineelectrolytes, till exempel.

Är Vem en patolog?

Patologer är läkare som specialiserar i diagnosen, och karakteriseringen av sjukdomen som baseras på undersökningen av silkespapper som tas bort från diseased kroppsdelar eller biopsi, tar prov. De kan också diagnostisera bestämda sjukdomar och villkorar till och med laboratoriumanalysen av olika kroppsliga vätskor liksom blod, semenen, salivaen, den cervical vätskan, den pleural vätskan (runt om lungsna), den pericardial fluid (runt om hjärtan) och asketiska vätskan (som samlas i magen i leversjukdom).

Patologer specialiserar i en lång räcka av inklusive cancer för sjukdomar. Silkespappret tar prov observeras under ett mikroskop, och det cell- mönstrar observerat för att hjälpa att bestämma, om en ta prov är cancerous eller non-cancerous (godartat). Patologer använder också genetiska studier och genmarkörer i bedömningen av olika sjukdomar.

Patologer fungerar i samverkan med clinicians för att hjälpa dem för att göra beslut angående anslåbehandlingarna för olik sjukdom villkorar mest. Patologer kan också föra postar mortems eller obduktioner för att utforska dödsorsaken. Dessa specialister kallas rättsmedicinska patologer.

Granskat av , BSc

Källor

 1. http://www.capitalpath.com.au/media/52848/1282-capital-pathology-handbook-fa-web-pdf.pdf
 2. http://ocw.mit.edu/courses/health-sciences-and-technology/hst-035-principle-and-practice-of-human-pathology-spring-2003/lecture-notes/introduction_2003.pdf
 3. http://www.cartercenter.org/resources/pdfs/health/ephti/library/lecture_notes/health_extension_trainees/GeneralPathology.pdf
 4. http://www.rcpath.org/Resources/RCPath/Migrated%20Resources/Documents/C/careers_leafletnov08.pdf

[mer Ytterligare Läsning: Patologi]

Last Updated: Sep 8, 2014

Read in | English | Español | Français | Deutsch | Português | Italiano | 日本語 | 한국어 | 简体中文 | 繁體中文 | Nederlands | Русский | Svenska | Polski
Comments
 1. Joaquim Luis Joaquim Luis mz says:

  good infomation

 2. Lawan Sharif Abubakar Lawan Sharif Abubakar Nigeria says:

  an interesting inf.

 3. Deepesh Bista Deepesh Bista Nepal says:

  cases of several desease

 4. Lovely Wilson Lovely Wilson United Kingdom says:

  Tips are ok buut need more vivid explanation

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post