Advertisement

Mi a Periodontitis?

Periodontitis ("peri" körül, '' odont'' = = tooth, - "családba '' = a gyulladás) hivatkozik a Fogágy - vagyis érintő gyulladásos megbetegedések száma a szövetek, surround, és támogatja a fogak. Periodontitis magában foglalja a fokozatos elvesztése a alveoláris csont fogai körül, és ha bal kezeletlen, fogak loosening és az azt követő elvesztéséhez vezethet. Periodontitis a mikroorganizmus, amely csatlakozni, és növekszik a foga felületeken, mentén-val szemben e mikroorganizmus túl agresszív immunválaszt okozza. A diagnózis, a periodontitis vizuális elemzéssel a csont-elvesztés körül a fogak mennyiségének meghatározása a szonda és a radiographs a puha gumi szövetek körül a fogak vizsgálatával jön létre. Szakemberek periodontitis kezelésében a periodontists; azok a "periodontology" és a "periodontics" nevezik.

Krónikus Periodontitis, a leggyakoribb formája a betegség viszonylag lassan halad, és általában a felnőttkor klinikailag nyilvánvalóvá válik. Agresszív Periodontitis ritkább űrlapon, de ahogy a nevéből is sejthető, gyorsabban fejlődik, és a kamaszkorban klinikailag nyilvánvalóbbá válik. Bár a periodontitis különböző formái összes által okozott mikroorganizmus és az egészségre ártalmas fertőzések, a számos különböző tényező hatással a betegségek súlyossága. Fontos: "kockázati tényezők", például a dohányzás, a nem megfelelően ellenőrzött cukorbetegség és a örökölt (genetikai) érzékenység.

Periodontitis-járványtan

Periodontitis nagyon gyakori, és a széles körben a második leggyakoribb betegség, amely világszerte, fogászati bomlási után, és az Egyesült Államokban van, az a népesség 30-50 %-os, de csak körülbelül 10 %-os diagnosztizálni.

Tanulmányok etnikai származáson és a számla betegségek között található. Az USA-ban az afrikai-amerikaiak van számla betegség Latin magánszemélyek, valamint a Hispán európai származású emberek képest magasabb előfordulási. Az izraeli lakosság, a Yemenite, az egyének Észak-afrikai, az ázsiai és a mediterrán származási van magasabb előfordulási számla, mint az európai származású egyéneket. és gumi parancssori bakteriális mátrix dentális plakkot. Egyéb forrásai alultápláltság és az alapul szolgáló egészségügyi kérdések, mint például a cukorbetegség. FDA által jóváhagyott finger nick vizsgálatok fogászati hivatalok használják, azonosítására, és a képernyő az járulékfizetésen oka gumi betegség, mint például a cukorbetegség a betegek. Néhány ember a periodontitis - és a gingival fibers, a szegletfogak és mélyülő intertubercularis, gumi-szövetek pusztulását fogínygyulladás fejlődik tovább nevű számla pocket. Subgingival, (amelyek léteznek a fogínyt vonal) mikroorganizmus gyarmatosítása a számla zsebbel, és további bőrgyulladást okoznak az íny-szövet és fokozatos csont-elvesztés. Másodlagos Etiológia példája lenne azok a dolgok, meghatározás, mikrobiális plakk felhalmozódása, például a helyreállítás részeire okoz, és a root közelében.

Ha átszűrik, mikrobiális plakk gyakran nevezik a tatár képernyő számítás a calcifies. Számítás felett, és az íny alatt a fogászati hygienist vagy a fogorvos fogínygyulladás és periodontitis teljesen el kell távolítani. Fogínygyulladás és a periodontitis elsődleges oka a mikrobiális címkét, amely elfogadja a szegletfogak felület, bár vannak sok módosító tényezőkre. Egy nagyon erős, egy genetikai hajlamot kockázati tényező. Több feltétellel és betegségek, beleértve a Down-szindróma, a cukorbetegség és az egyéb betegségek befolyásoló egyik ellenállás-fertőzés is növelheti a periodontitis való hajlam vizsgálata.

Egy másik tényező, amely periodontitis egy nehéz betegség tanulmányozására is, hogy a emberi válasz is befolyásolhatja a alveoláris bone limfás. A bakteriális egészségre ártalmas sértés fogadó válaszul elsősorban határozza meg genetics; immunrendszer fejlesztési azonban néhány szerepet játszhatnak a az érzékenység.

Periodontitis tünetek

Korai szakaszában periodontitis van néhány tünetek, és rengetegen, a betegség fejlődött jelentősen keresniük a kezelés előtt.

A jelenség a következőket tartalmazhatják:

 • A kötőhártya vagy ott a kivéreztetés, az íny ecset a fogakat, fogselymek használatával vagy kemény élelmiszerbe (pl. alma) csípős (abban az esetben, ha ez történhet akár fogínygyulladás, melléklet adatvesztés esetén)
 • Gumi püffedt, amely ismétlődő
 • Halitosis, vagy a rossz lehelet és az állandó fémes íz a szájban
 • Gingival recesszió a fogak következik hosszabbító eredményez. (Ez is okozhat nehéz átadta az ecset vagy merev tooth kefével.)
 • Mély zsebek a fogak és az íny (zsebek olyan helyek, ahol a mellékletet fokozatosan elpusztult enzimekkel kollagén megsemmisítésére, "collagenases" néven ismert)
 • A későbbi szakaszaiban fogak, laza, (bár ez bekövetkezhet, más okokból)

Betegek észre, az gingival gyulladása és a csont megsemmisítés amelyek nagyrészt fájdalommentes. Ezért emberek tévesen feltételezheti a fájdalommentes elvéreztetés után takarítás fogak jelentéktelen, bár ez lehet a fejlődő periodontitis, hogy a beteg.

Periodontitis megelőzése

Napi Szájápolási intézkedéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák a számla a következőket tartalmazza:

 • Ecset megfelelően rendszeres időközönként (naponta legalább kétszer), a beteg próbál a fogkefe közvetlen sertéssörte alatt a gumi-sor zavarhatják a bakteriális egészségre ártalmas növekedés és az subgingival plakk érdekében.
 • Fogselyem naponta és fogköztisztító kefék (ha van elegendő hely a fogak közötti) segítségével, valamint minden negyedév utolsó tooth, a harmadik a molar mögött tisztítás.
 • Az antiszeptikus Szájvíz használatával. Klór-hexidin-glukonát alapú Szájvíz gondos Szájápolási kombinálva is gyógyít fogínygyulladás, bár nem sztornírozható, minden mellékletet veszteség, és periodontitis.
 • A "puha" fog ecset segítségével Fogzománc és bizalmas, enyvek károsodásának megelőzése érdekében.
 • Számla tálca segítségével fenntartani a betegség eredete, fogorvos előírt gyógyszeres kezelés. Tálcák használata lehetővé teszi, hogy a gyógyszert a helyükön maradnak mindaddig behatolni a biofilms ha a mikroorganizmus találnak.
 • Rendszeres fogászati felülvizsgálaton és a tisztítás a szükséges szakmai fogak. Fogászati felülvizsgálaton szolgál a személy Szájápolási módszereket és fogak körül csatlakoztatási, minden periodontitis korai jeleit, és figyelemmel kíséri a reagálás a kezelésre.

Általában fogászati hygienists (vagy a fogorvosok) különleges eszközök tisztításához használjon (debride) a gumline alatt a fogak és bármely plakk a gumline alatt növekvő zavarokat. Ez a standard kezelésére, annak érdekében, hogy megakadályozzák a létrehozott periodontitis bármely további fejlődéshez. Tanulmányok azt mutatják, hogy ilyen a szakmai takarítás (számla debridement), miután mikrobiális plakk ellát-hoz nő vissza előtisztítás szint után, körülbelül 3-4 hónap. Ezért elméletben, tisztítást minden 3-4 hónap várható periodontitis első megjelenése is megakadályozására. Azonban a megjelent tudományos elemzés jelentette kevés a bizonyíték vagy ez, vagy, ahol ez bekövetkezne időközönként.

A ehelyett szorgalmazza, fogászati felülvizsgálaton időközét kifejezetten az egyes beteg között 3-24 hónaponként kell meghatározni.

Mindazonáltal a beteg számla állapot folyamatos stabilizálása függ nagyrészt, ha nem elsősorban a beteg otthon a szájápolási, valamint a go. Nélkül napi Szájápolási számla akarat nem lehet leküzdeni, különösen akkor, ha a beteg volt az átfogó fogbetegség.

Számla betegség és a szegletfogak veszteség kapcsolódik nagyobb kockázatot jelentenek a rák.

A hozzájáruló ok lehet az alacsony szelén az étrendben:

"Kimutatta hogy szelén rendelkezik-e alacsony szintű kockázatának növekedése által 13 hajtás gumi betegség, legerősebb társítását."

Periodontitis-kezelés

az alsó left quadrant kiállító általános súlyos csont-elvesztés, 30-80 %-os fogai ábrázolja. A piros vonal ábrázolja a meglévő csont-szint, mivel a sárga vonal ábrázolja, ahol a fogíny eredetileg a beteg fejlesztése a számla (1-2 μm felett a csont) előtt. A rózsaszín nyílra, a jobb oldali mutat a '' furcation'' bevonása, vagy elegendő a csont, annak érdekében, hogy felfedje a helyet, ahol a molar egyedi gyökerei kezd-hoz ág egyetlen gyökér-törzs; a veszteség Ez egy speciális számla betegség tüneteit. A kék nyílra, a közepén, legfeljebb azt mutatja, a szegletfogak # 21 80 %-os csont-elvesztés, és ez fog klinikailag, kiállítás bruttó mobilitás. Végül, a peach ovális, agresszív természetét, mely számla betegség általában hatással van a állkapcsi metszőfoggal rendelkező olyan állatokat, bal, kiemelése. Mert azok gyökereit általában található, nagyon közel a másik, minimális interproximal csonttal, és azok helye a szájban plakk és calculus felhalmozódása legnagyobb miatt a nyál összevonása, állkapcsi anteriors túlzottan szenvednek. Split, a piros vonal ábrázolja a csont hozzájárulnak a végleges csont magasság homályos területe különböző sűrűségének.

Sikeres számla kezelés alapja a kiváló Szájápolási létrehozó kezdődik. Ez magában foglalja, hogy kétszer napi keféléssel napi fogselyem. Is egy fogköztisztító kefe (más néven a Proxi kefével) alkalmazása akkor hasznos, ha a fogak közötti tér lehetővé teszi. Ügyességi problémák, mint például arthritis személyek Szájápolási nehéznek találhatják, és szükség lehet az ennél gyakoribb szakmai gondossággal és/vagy motoros tooth kefével alkalmazásának. Periodontitis személyek kell rájönnek, hogy az krónikus gyulladásos betegség, és egy egész életen át tartó mellett kiváló higiéniai és szakmai karbantartási ellátás fogorvos/hygienist vagy periodontist kell fenntartani az érintett fogak.

Terápia eredeti: Mikrobiális plakk és a számítás a számla egészségügyi megállapításához szükséges. Az első lépés a periodontitis kezelését foglalja magában, nem sebészeti tisztítás alatt a gumline és a debridement nevezett eljárás. A múltban a használt (eltávolítása cemental réteg csakúgy, mint a kalkulus) legfelső szintű tervezés volt. Ez az eljárás magában foglalja a speciális curettes mechanikusan eltávolításához a címkét és a számítás az alábbi a gumline használatát, és megkövetelhetik a látogatások és a helyi anesthesia megfelelő befejezéséhez. Kezdeti méretezés, és a legfelső szintű tervezés is lehet szükséges a Okklúzió (harap) annak érdekében, hogy megakadályozzák a túlzott erő a fogak csökkentett csont-támogatással. Lehet hogy szükséges bármely egyéb fogászati igényekre, mint például a durva, a plakk retentive visszaállítását, a fogak és egyéb, a kezdeti értékelését, e követelmények között nyitott kapcsolatok lezárása helyett.

Sor: Több klinikai vizsgálatok mutatták, hogy nem sebészeti méretezést, és a legfelső szintű tervezés általában sikeres számla pocket mélységben legfeljebb 4-5 mm-es "(lásd: cikk Stambaugh RV, Int J Periodontics többi Dent, 1981 vagy Waerhaug J, J Periodontol, 1978)". -A ' a fogorvos hygienist elvégzésére vagy egy sor 4–6 héttel a kezdeti méretezés és a legfelső szintű tervezés, ha pocket mélységben és megszüntethetik a gyulladás sikeres volt-e a kezelés megállapításához szükséges. Azt is megállapították, hogy pocket vérzés probing, 5-6 mm-nél nagyobb kezdeti terápiás után maradó továbbra is aktív betegség jellegűek és nagy valószínűséggel megmutatja további csont-elvesztés idővel. Ez különösen igaz a moláris tooth helyek, ahol, hogy kitett-e furcations (terület a gyökér).

Számla sebészet: Ha nem sebészeti terápiás kezelése a tevékenység a betegség tüneteinek pervesztes lett, a számla műtét fokozatos csont-elvesztés, és teljesen elveszett a csont, amennyiben lehetséges, helyre akarja állítani lehet szükség. Speciális periodontitis, beleértve a nyílt borító, belső debridement, a osseous surgery, valamint a interaktív szövetek regenerálására és a csont oltás kezelésére használt, sok sebészeti megoldása van. Számla műtét célja a végleges calculus eltávolítása és a sebészeti zseb a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a betegség folyamat eredményezett, csontos szabálytalanságok kezelése. Hosszú távú vizsgálatok kimutatták, hogy a mérsékelt, fejlett periodontitis sebészeti kezelt esetek gyakran kisebb további bontása idővel és ha párosul a kezelés utáni lakáskarbantartás dózisbehatároló sikeres közel a betegek közel 85 %-át, a szegletfogak csökkenésének megállítása (Kaldahl WB, hosszú távú értékelésének számla terápia: II. Bontásához helyek előfordulása. J Periodontol. 1996. Február; 67 (2): 103-8. és Hirschfeld L Wasserman B. Hosszú távú felmérés, 600 tooth veszteség számla betegeket kezelni. J Periodontol. 1978-As is; 49 (5): 225-37.

Maintenance: Sikeres számla kezelés befejezése, vagy anélkül, a műtét után, egy folyamatban lévő dózisbehatároló "számla karbantartás" szükség. Ez magában foglalja rendszeres periódikus és a részletes tisztítás mind 3 hónapok periodontitis okozó mikroorganizmus előforduló esetleges további fertőzésektől megakadályozására, és, hogy szorosan monitor érintett fogak annak érdekében, hogy a korai kezelés is nyújtott, ha a betegség ismétlődő. Általában számla létezik köszönhetően szegény plakk-kontroll, ezért ha a FOGRA technikák nem módosulnak, a számla megismétlődése valószínű.

Periodontitis-előrejelzés

Fogorvosok és fogtechnikusok hygienists "intézkedés" egy számla szonda nevű eszköz segítségével fogbetegség. Ez egy vékony „mérési stick"óvatosan az íny és a fogak közötti területre helyezi, és a gumi-vonal alatt csúszás. Ha a szonda több, mint 3 mm hosszúságú gumi sora alatt szereplő, a beteg azt mondják, hogy "gingival pocket" a szegletfogak körül van. Ez némileg egy helytelen elnevezés, bármilyen mélységből lényegében a zsebében, amelyet viszont a mélység, azaz, a 2 mm-es zsebében vagy a 6 mm-es zsebében. Mindazonáltal általánosan elfogadott, hogy zsebe-e (a beteg, és egy fogkefe otthon) self-cleansable, ha azokat 3 mm vagy kisebb mélységben. Ez azért fontos, mert ha a zsebében, amely mélyebben, mint a 3 mm-es nyílásból a foga, Otthonülő ellátás nem megfelelő-ra-a zseb, és törekedni kell a hivatásos. Ha pocket mélyén 6 és 7 mm mélység, a kézi eszközök és a fogászati szakemberek által használt cavitrons nem jut el elég mélyen be a zseb, tisztítsa meg a mikrobiális címkét, hogy gingival esetén gyulladást okoznak. Ilyen helyzetben a csont vagy az íny körül a szegletfogak sebészeti módosítani kell, vagy gyulladás, melyik akarat valószínű több csont elvesztését eredményezheti a szegletfogak körül mindig lesz. Egy további mód a gyulladást lenne a beteg subgingival antibiotikumok (például minocycline) vagy valamilyen formában a hozzáférést a zsebek mélyén, és talán még módosítsa a pocket mélységben, hogy 3, vagy annál kisebb mm mélység válik, és ismét az a beteg otthon a saját fogkefe megfelelően tisztítani gingival sebészet mennek keresztül.

Ha a beteg 7 mm-es vagy a nagyvonalú támogatások fogaik körül, majd ez valószínűleg veszélyt esetleges tooth veszteség az évek során. Ha ez a feltétel a számla nem azonosított, és a beteg marad betegség progresszív természete nem tud majd, évvel később, lehetnek meglepett, fogait laza fokozatosan fog válni, és előfordulhat, hogy a kivont, néha egy súlyos fertőzést vagy még fájdalmat.

A Srí Lanka-I Tea két tanulmány hiányában, bármely Szájápolási tevékenység körülbelül 10 %-át a melléklet gyors veszteség számla betegség súlyos fognak szenvedni (> 2 mm/év). 80 %-át fognak szenvedni a mérsékelt veszteség (1-2 mm/év), és a fennmaradó 10 %-át nem fogja megengedni, elvesztéséért.

Periodontitis alternatív kezelések

Periodontitis a subgingival-számítás (borkő) elkerülhetetlen kapcsolata van. Bármely eljárás első lépése a megszüntetni a kalkulus gumi sor alá, a ház romboló anaerob mikroorganizmus, hogy a csont-, gumi-és fogcement (kötőszövet) az élelmiszer.

A legtöbb alternatív "Otthonülő" gumi betegség kezelések járnak, anti-mikrobás megoldások, mint például a hidrogén-peroxid, fecskendezünk a számla zsebbel, karcsú applikαtorok vagy szóbeli irrigators. Ez a folyamat akadályozta a anaerob mikroorganizmusok telepeket, és hatékony fertőzések és a napi használatakor a gyulladás csökkentésére. Vannak tetszőleges számú potions és elixirs, amely kereskedelmi forgalomban megtalálható, melyek funkcionálisan egyenértékű a hidrogén-peroxid csak a jelentősen magasabb költséggel. Ezt a kezelést azonban nem foglalkozik a kalkulus képződmények, és ezért rövid életű, mint az anaerob mikroorganizmusok telepeket gyorsan újra létrehozza, ezen a helyen és közelében: calculus.

Tanulmány új területen calculus formációk alapvető szinten foglalkoznak. Subgingival calculus képződése középpontjában a növekvő plakk-formációk ki ugyanazt az alakzatot-kalcium-foszfát sói és mérete az eredeti, szerves ürítet calcify legalacsonyabb a Közösség tagjai koplal. Kalcium-foszfát sói (szemben-kalcium-foszfát; a fogak elsődleges összetevője) ionos és tooth felületek elektrosztatikus látványosságok keresztül csatlakozzanak. Kisebb, szabad úszó-kalcium-foszfát só részecskék egyaránt vonzott ugyanazon a területen, mint további calcified mikroorganizmus, szervezetlen, mégis erős, a "tégla és habarcs" mátrixok mint a kalkulus formációk növekvő. Calculus képződményekben mikroszkópos hézagtartalom új anaerob mikroorganizmus ház, mint a felső "beteg layer".

Mert subgingival calculus fejlesztési gyökerét ionos látványosságok, hogy az határrégióban töltésű részecskéket-körül a formációk bevezetése is chelate-kalcium-foszfát só összetevők távol attól, hogy ténylegesen csökkenjenek a subgingival calculus formációk mérete mátrix volt feltételezte.

Ehhez a beteg, a burnished és az új subgingival calculus, 6 mm-es mélységben volt tesztelt sequestering ügynök megoldást részben nátrium-tripolifoszfát (STPP) és a nátrium-fluorid (ingyenesen -1) áll. A beteg az oldattal egy SZÁJÖBLÍTŐ naponta egyszer hatvan napon szállított. E vizsgálat eredményei voltak minden calculus formációk tanult sikeres megszüntetését. Ezt a vizsgálatot végezte a subgingival endoszkópos kamera (Perioscope) segítségével egy független periodontist.

Az új, alternatív kezelési ígérete, az, hogy subgingival calculus, számla kezelések egyeztetve-öbölben. Ily módon periodontitis a beteg, az teljes visszaállítást jelent, hogy a beteg és a fogorvosok szakmai közös erőfeszítése fogászati egészség kell vezérelni.

Periodontitis Periodontitis-ban kutyák és macskák

Számla befolyásolják 8, 10-nél több kutyák három évvel fiatalabb és az idősebb, és a leggyakoribb betegség, kutya található. Számla betegség-ban kutyák előfordulása az életkorral bővül, de is csökkenti a növekvő testsúly; Ezért játék, és a miniatűr fajták súlyosabban érintettek. Szervi betegségek alakulhatnak ki, mert az íny nagyon vaszkuláris (van egy jó vérminták). Vér e anaerob mikroorganizmus a vérkeringésbe keresztül végzi, ahol azok majd kiszűri a vese és a máj által. Miután eltávolította a máj vagy a vese azt fogja majd gyarmatosítása az adott szerve fejlesztése a microabscesses. A mikroorganizmus során a vért is csatolhat a szívbillentyűk, vegetatív endocarditis (fertőzött szívbillentyűk) eredményez. További, a periodontitis eredő betegségek magában foglalja a krónikus bronchitist és viszérelzáródás


Ez a cikk a Creative Commons Attribution-ShareAlike Licensefelel meg. Anyagot használ fel, a Wikipedia cikk "Periodontitis" minden anyag igazítani a Wikipedia használt a Creative Commons Attribution-ShareAlike Licensefeltételei mellett használható. Wikipedia ®, maga is a Wikimedia Foundation, Inc. bejegyzett védjegye.

Last Updated: Feb 1, 2011

Read in | English | Español | Français | Deutsch | Português | Italiano | 日本語 | 한국어 | 简体中文 | 繁體中文 | العربية | Dansk | Nederlands | Finnish | Ελληνικά | עִבְרִית | हिन्दी | Bahasa | Norsk | Русский | Svenska | Magyar | Polski | Română | Türkçe
Comments
The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post