Stanford studie visar PEPFAR programmet sparas en miljon liv

Published on April 6, 2009 at 10:35 PM · No Comments

Presidentens plan för räddningsinsatser AIDS Relief, det ambitiösa amerikanska regeringen programmet inleddes 2003, har sänkt dödssiffran från hiv / aids till 2007 med mer än 10 procent i målländerna i Afrika, men det har inte haft någon märkbar effekt på förekomsten av sjukdomen i dessa länder, enligt en studie från Stanford University School of Medicine som är först med att utvärdera dessa resultat.

PEPFAR, som Bushadministrationen inledningsvis etablerat som ett femårigt, $ 15000000000 plan har hållit folk vid liv genom att effektivt tillhandahålla medel för AIDS behandling och vård, säger Eran Bendavid, MD, första författare av studien. Dess roll för att förebygga nya infektioner är svårare att mäta, tillade han. PEPFAR är den största amerikanska utländskt bistånd program ägnas åt en enda sjukdom.

"Det har avvärjt dödsfall - en hel del dödsfall - med ungefär en 10 procent minskning jämfört med angränsande länder i Afrika", säger Bendavid, en karl i infektionssjukdomar och hälsopolitik och forskning vid Stanford. "Men vi kunde inte se en förändring i prevalenstal som var förknippad med PEPFAR."

Studien kommer att publiceras i April 7 online numret av tidskriften Annals of Internal Medicine. Det kommer också att publiceras i maj 19 tryckta versionen av tidskriften.

Peter Piot, MD, PhD, tidigare verkställande direktör för FN: s gemensamma program för hiv / aids (UNAIDS), kallad forskning ett viktigt steg i att mäta effekten av aids. "Studier som denna är kritiska eftersom de visar vad som kan uppnås med bistånd", sa han. "PEPFAR förändras under aidsepidemin."

Medan PEPFAR har fått mycket beröm som en av de största framgångarna i Bushadministrationen, har det inte varit utan kontroverser. Vissa kritiker ifrågasatte dess betoning på behandling: Cirka 50 till 60 procent av finansieringen ägnades åt att förse patienter med livsförlängande antiretrovirala läkemedel. Endast omkring en femtedel av medlen avsedda för att förebygga och, i den siffran var en tredjedel som skall användas för avhållsamhet-endast program, ett mycket kritik aspekt av programmet. Denna avhållsamhet-endast bestämmelse togs bort när kongressen reauthorized programmet förra året och ökade anslag till $ 48 miljarder kronor.

Bendavid sade att han beslutat att ta en närmare titt på PEPFAR att se om en utländsk hjälp hälsoprogram av den här storleken verkligen skulle kunna fungera. Som PEPFAR var att fylla de första fem åren av drift utan ett resultat utvärdering, sa han att det var viktigt att se till att medlen faktiskt har använts.

"Detta är mycket pengar, med en massa människors liv på spel", sa han, "så denna typ av utvärdering är avgörande."

Han och hans Stanford kollega Jay Bhattacharya, MD, PhD, docent i medicin, samlade uppgifter om hiv mortalitet och prevalens samt siffror över hur många vuxna som lever med hiv i PEPFAR är 12 afrikanska "fokus" länder. De jämförde dessa med motsvarande statistik för alla 29 andra afrikanska länder med en omfattande hiv-epidemin och utan PEPFAR "fokus" finansiering. De tittade på uppgifter för de fem åren (1997 till 2002) fram till början av programmet samt de tre åren (2004 till 2007) efter dess lansering. Den primära källan till data för hiv-prevalens, var HIV dödlighet och människor lever med sjukdomen UNAIDS.

Read in | English | Español | Français | Deutsch | Português | Italiano | 日本語 | 한국어 | 简体中文 | 繁體中文 | Nederlands | Filipino | Русский | Svenska | Polski