Αθηροσκλήρωση

Αθηροσκλήρωση, (ATH-er-o-skler-O-SIS) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις αρτηριο - έννοια πληγούρι ή πάστα και σκλήρυνση σκληρότητα έννοια - και είναι μια σκλήρυνση των αρτηριών - είναι η πιο κοινή αιτία των καρδιακών παθήσεων.

Ακριβώς αυτό που προκαλεί αθηροσκλήρωση παραμένει άγνωστη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι αθηροσκλήρωση είναι μια αργή, περίπλοκη ασθένεια η οποία μπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία και ως ο άνθρωπος μεγαλώνει, αναπτύσσεται πιο γρήγορα.

Η αθηροσκλήρωση προκαλεί πλάκα να συσσωρεύονται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα σε όλο το σώμα, και καθώς η αρτηρία πυκνώσει τείχη, το μονοπάτι για το αίμα στενεύει και αυτό μπορεί να μειώσει ή να εμποδίσει τη ροή του αίματος μέσω του σώματος.

Η συγκέντρωση πινακίδων είναι το αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, λίπος, ασβέστιο και άλλες ουσίες στο αίμα - υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αυξάνουν την πιθανότητα ότι η πλάκα θα δημιουργήσει στους τοίχους αρτηριών - η διαδικασία αυτή ξεκινά από την πλειοψηφία των ανθρώπων όταν πρόκειται για παιδιά ή εφήβους και χειροτερεύει καθώς γερνούν.

Ως αθηροσκλήρωση κανόνα δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι μια αρτηρία στενεύει ή να μπλοκαριστεί, μόλις συμβεί αυτό τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη στηθάγχη και κράμπες πόνος στα κάτω άκρα, όταν τα πόδια - όταν η ροή του πλούσιο σε οξυγόνο αίμα προς τα όργανα και άλλα μέρη του σώματος μειώνεται. σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ή ακόμη και θάνατο μπορεί να οδηγήσει.


Ασθενειών που συνδέονται με Αθηροσκλήρωσης

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να επηρεάσει κάθε αρτηρία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς, του εγκεφάλου, τα χέρια, τα πόδια και τη λεκάνη και ως εκ τούτου, διαφορετικές ασθένειες μπορεί να αναπτυχθεί με βάση τις οποίες αρτηρίες επηρεάζονται, όπως στεφανιαία νόσο, καρωτιδική νόσο και την περιφερική αρτηριακή νόσο.

Στεφανιαίας νόσου (CAD) ή καρδιακή νόσο συμβαίνει όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στην καρδιά - όταν ροή του αίματος προς την καρδιά μειώνεται ή να μπλοκαριστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος και καρδιακή προσβολή - CAD είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες - τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου είναι δύσπνοια και αρρυθμίες (αρρυθμίες).

Η στηθάγχη, καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου), εγκεφαλικό (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) ή μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερική αγγειακή νόσο (περιφερική αρτηριοπάθεια) συνδέονται επίσης με την αρτηριοσκλήρυνση.

Η στηθάγχη είναι ο πόνος στο στήθος ή δυσφορία που προκύπτει όταν μυοκαρδίου σας δεν λαμβάνει αρκετή πλούσια σε οξυγόνο του αίματος και μπορεί να αισθάνεται σαν πίεση ή όταν πιέζεται, πόνο στο στήθος, αλλά και στους ώμους, τα χέρια, το λαιμό, το σαγόνι, ή πίσω - από τον πόνο τείνει να αυξηθεί με τη δραστηριότητα και να πηγαίνει μακριά κατά την ανάπαυση - συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει τον πόνο.

Καρωτιδική νόσος εμφανίζεται όταν η πλάκα συσσωρεύεται στον καρωτίδες αρτηρίες που τροφοδοτούν πλούσιο σε οξυγόνο του αίματος στον εγκέφαλο - Όταν η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο μειώνεται ή να μπλοκαριστεί, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο - συμπτώματα περιλαμβάνουν αιφνίδια μούδιασμα, αδυναμία, και ζάλη.

Περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) συμβαίνει όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις μεγάλες αρτηρίες που τροφοδοτούν πλούσιο σε οξυγόνο του αίματος στα πόδια, τα χέρια, και τη λεκάνη - κατά την ροή του αίματος σε αυτά τα μέρη του σώματος μειώνεται ή να μπλοκαριστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, πόνο, και μερικές φορές επικίνδυνες λοιμώξεις.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα με αθηροσκλήρωση δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα και δεν μπορεί να διαγνωστεί μόνο μετά από μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.


Περισσότερες Πληροφορίες

Last Updated: Jul 14, 2009

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post