Lyme Disease Symptomer

Erythema migrans

Vanligvis er det første symptom på Lyme sykdom et rødt utslett som kalles erythema migrans (EM). Varsellampene utslett starter som en liten rød flekk på stedet av flåttbitt. Stedet utvides over en periode på dager eller uker, danner en sirkulær eller oval-formet utslett. Noen ganger utslettet ligner en okse øye, vises som en rød ring rundt et klart område med et rødt senter. Den utslett, som kan variere i størrelse fra at en krone til bredden på ryggen din, vises i løpet av et par uker av et flåttbitt og vanligvis på stedet av den bite. Som infeksjonen sprer seg, kan utslett vises på forskjellige steder på kroppen.

Erythema migrans utslett på en arm
Erythema migrans utslett på en arm

Erythema migrans er ofte ledsaget av symptomer som feber, hodepine, stiv nakke, smerter i kroppen, og tretthet. Selv om disse influensa-lignende symptomer kan ligne de av vanlige virale infeksjoner, Lyme sykdom symptomene pleier å vedvare eller kan komme og gå.

Gikt

Etter flere måneder med B. burgdorferi infeksjon, litt mer enn halvparten av folket ikke behandles med antibiotika utvikle tilbakevendende angrep av smertefulle og hovne ledd som varer noen dager til noen måneder. Det leddgikt kan skifte fra en joint til en annen. Kneet er hyppigst rammet.

Hovne knær grunnet Lyme leddgikt. Courtesy of Dr. Alan Steere, Massachusetts General Hospital, Boston.
Hovne knær grunnet Lyme leddgikt. Courtesy of Dr. Alan Steere, Massachusetts General Hospital, Boston.

Rundt 10 til 20 prosent av ubehandlet folk vil gå på å utvikle kroniske (langvarige) leddgikt.

Nevrologiske

Lyme sykdommen også kan påvirke nervesystemet, forårsaker symptomer som;

  • Stiv nakke og alvorlig hodepine (meningitt)
  • Midlertidig lammelse av ansikts muskler (Bells parese)
  • Nummenhet, smerter eller svakhet i beina
  • Dårlig muskelbevegelse

Mer subtile endringer som for eksempel hukommelsestap, konsentrasjonsvansker, og en endring i humør eller søvn vaner har også vært forbundet med Lyme sykdom.

Nevrologiske problemer utvikler vanligvis flere uker, måneder eller år etter en ubehandlet infeksjon. Disse symptomene ofte vare i uker eller måneder og kan returnere.

Mindre vanlig, kan ubehandlet mennesker utvikler andre problemer uker, måneder eller år etter smitte.

Hjerteproblemer

Færre enn 1 av 10 mennesker med Lyme sykdom utvikle hjerteproblemer, for eksempel uregelmessig hjerterytme, som kan starte med svimmelhet eller kortpustethet. Disse symptomene sjelden vare mer enn et par dager eller uker. Slike hjerteproblemer generelt dukker opp flere uker etter smitte.

Andre symptomer

Mindre vanlig, kan Lyme sykdom medføre øyebetennelse, hepatitt (leversykdom), og alvorlig tretthet, selv om ingen av disse problemene er sannsynligvis til å vises uten andre Lyme sykdom symptomer være tilstede.

Last Updated: Jul 13, 2009

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post