Mammogramen Röntgar av Bröst

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Mammographyen är avbilda för Röntga som är van vid avskärmer för abnormalities i bröst. Mammographyen leker en huvudroll i tidig sortupptäckten och behandlingen av bröstcancer och hjälper att förminska numrera av dödar som orsakas av sjukdomen.

Att avskärma för Mammography rekommenderas för alla kvinnor över åldern av 40 år eller för mer ung kvinnor som har en familjhistoria av bröstcancer.

Hur fungerar mammographyen?

För Att en mammogram tas, pressas bröst, och spridning ut mellan hårda två, lägenhet pläterar. Mammogramen producerar därefter svartvitt Röntgar avbildar av bröst, som kan visas på en dator avskärmer, och bedömde vid ett sakkunnigt i bröstcancer.

Mammograms är mycket exakta men kan stilla ibland misscancer. Därför är alla kvinnor kloka att ha en klinisk bröstexamen (CBE) som det utseendemässigt och känselförnimmelsen av brösten kontrolleras i av en sjukvårdfamiljeförsörjare, som utbildas i bröstundersökning.

Under en CBE kontrolleras armhålorna också för närvaroen av klumpa sig, och annan ändrar. Kvinnor bör ha en klinisk bröstexamen varje 3 startas år från åldern av 20 år och varje år efter åldern av 40.

Tajming av mammographyen

Mammographyen kan vara milt smärtsam eller obekväm och är bäst som undviks för perioder, då brösten är känsligare. En idealtid för en mammography är en vecka, efter den sist perioden avslutade sig, när brösten är mindre anbud.

På dagen av mammographyen är det tillrådligt att inte ha på sig antiperspirants, dofter, lotions, pudrar, deodorants, eller smycken, som dessa kan störa med, avbildar producerat.

Den tålmodig frågas att förlägga bröst mellan plast- två pläterar vilken press försiktigt på bröst som slätar den ut. Pressajumborna för runt om några understöder, och två avbildar av varje bröst tas - ett från sidan och another från över. De hela tillvägagångssätttakesna runt om 15 noterar.

Händer Vad därefter?

Om ett bröst klumpa sig avkänns via mammographyen som är mer ytterligare testar är klokt inklusive en fin visarambition eller en biopsi för bekräftelsen av diagnosen och avslutningen av behandling. Mammogramen visar också hur tätt bröstsilkespappret är.

Fördriva några bröst har mer fettig silkespapper, än fintrådigt och glandular, andra har motsatsen. Gamlan benämnas bröst för låg täthet och den mer sistnämnda kicken - täthet går mot. Kick - täthetbröstsilkespappret är mer på riskerar av bröstcancer.

Granskat av Sally Robertson, BSc

Källor

  1. http://www.cancerscreening.nhs.uk/breastscreen/
  2. http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003178-pdf.pdf
  3. http://www.cochrane.dk/screening/mammography-leaflet.pdf
  4. http://ww5.komen.org/uploadedfiles/Content_Binaries/806-375.pdf

[mer Ytterligare Läsning: Mammography]

Last Updated: Jan 17, 2014

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post