En mitt av NattInsomniaen och Biphasic Sova

Vid Liji Thomas, MD

Insomnia inkluderar en variation av tecken, från svårighet i börjande eller underhållande sömn till att inte erfara kvalitets- bra sömn. En av de vanligast anmälde typerna av insomnia är `-en mitt-av--natt' (MOTN) uppvaknanden.

Tålmodig med MOTN har typisk inget problem som tappar av, men väcker efter några timmar och finner det hårt för att gå tillbaka att sova. Detta kan slutligen orsaka en skräck av att vakna upp på natten på grund av den förutsedda svårigheten av fallande baksida in i sömn och att inte vara kompetent att tycka om obruten sömn. Nästan har en fifth av befolkningen detta tecken.

MOTN-uppvaknanden uppstår oftare i kvinnor, speciellt i äldre kvinnlig. De ansar också för att röka, att vara arbetslösa, att ha en medelklass- hushållinkomst, och att ha annan sjukdom villkorar.

Resonerar för MOTN-uppvaknande

Dela upp i faktorer som bidrar till MOTN-insomnia inkluderar:

 • Fattig sömnhygien
 • Sova med en bullrig eller rastlös partner
 • Full blåsa som framlägger behovet att annullera urine
 • Bullrig eller störande miljö liksom att hålla televisionen eller musikspelare på stunder som går att sova
 • Öva eller koffeinet för läggdags

När MOTN-uppvaknandet händer, har personen typisk haft några timmar av sömn. För detta resonera, kan den nästa anfallen av sömn försenas för en timme eller två.

Another resonerar är emotionell störning, om speciellt någon är annars att klandra för tålmodigns uppvaknande.

Behandling att närma sig

 • Kognitiv beteende- terapi

Kognitiv beteende- terapi (CBT) har varit högt effektiv som hjälpmedel av behandling av MOTN-uppvaknanden. Den är långvarig i dess verkställer också, med bra resterande ändringar, efter terapi har upphört.

Emellertid på grund av svårigheten av att erhålla utbildade personaler för CBT och uppta som omkostnad av terapiperioderna, är den ofta inte tillgänglig till tålmodig. För detta resonera, denfodra behandlingen är i form av läkarbehandling.

Sömnbegränsningen är another som är del- av CBT som har varit konsekvent som visas för att ha profoundly hjälpsamma resultat i MOTN-insomnia. Tålmodig måste underhålla en sömndagbok för att finna ut exakt hur mycket av deras tid de spenderar att sova, som jämfört till tiden som de är i säng. När detta är bekant, klipps tiden i säng besegrar till endast litet mer än den faktiska sömntiden. Andra strategier liksom pröva uppehälle vaknar ganska än gå att sova, och gå till ett annat rum som inte är tillhörande med sömn att förfölja någon tyst aktivitet till sömniga känselförnimmelser en igen, rekommenderas också.

 • Läkarbehandling

Som används mest gemensam sömn-framkalla droger, är benzodiazepines eller GABA-agonists liksom zolpidem. De väljs ofta för kort halva liv, men faktumet är att även resterande behandling med lugnande medel för dentillförordnade drogjordbruksprodukter, som poserar viktig säkerhet utfärdar för tålmodig med MOTN-uppvaknanden. Fördröjningen i reaktion tajmar, koordination, och minnet utfärdar kan ha en stor negation att få effekt på långt tålmodina direkt, speciellt med hänsyn till körning av motorfordon den nästa morgonen. Således är dessa läkarbehandlingar långtifrån idealväg att handla med MOTN-insomnia.

Först och understödja sömn

Another långt som ser sömn, diskuteras nu. Den Ansedda historiker Roger Ekirch har förutsatt på sociologiskt, och historisk jordning, som människasömn mönstrar, konsoliderades inte alltid in i ett nighttimekvarter, som förväntas i dag. I stället hade understöder typiska pre-industriella samhällen all över världen två kvarter av sömn som kallades första och, sömn, som inte var ansett patologiskt.

I stället spenderades mellanrummet av en eller två timmar mellan tvåna i den tyst reflexionen, bönen, handwork av någon sort, som inte krävde stort försök, eller även i sexuell förbindelse. Den första sömnen var vanligt kassalådan om midnatt, fördriver understödjasömnen som varades till gryning. Detta mönstrar påverkades inte strängt av säsongsbetonade ändringar i ljus period och igen att föreslå dess naturliga och biologiska beskärning. Inledningen av elektricitet och konstgjort ljust kan ha kommit med om en mer sistnämnd sömnstart med mindre total- sömn och kan ha varit ansvariga för att betrakta sömnavbrott att vara onormala.

Igen mönstrar adoptionen av en kort period av ljus exponering, för endast tio timmar om dagen som kommas med om en ändring i sömn, in i två avbrutna episoder som avskiljs vid en till tre timmar. Den Melatoninsecretionen och sleepinessen blev också långvariga som svar på ändringen i photoperioden.

Denna kunskap har ledde några forskare för att downplay signifikansen av MOTN-uppvaknandet som en underteckna av insomnia. Individer med denna typ av sömn kan gynna immensely från att sova för kortare mellanrum med en siesta eller ta sig en tupplur i eftermiddagarna för den halvan - - timmen eller en timme, utan att försena deras nattsömn eller förkortning det unduly. En Annan metod är att acceptera mellanrummet som en tyst period för användbar ockupation, för att följas förbi en annan period av vilsam sömn.

Granskat av Susha Cheriyedath, MSc

Hänvisar till

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3630934/
 2. https://www.mja.com.au/journal/2013/199/8/insomnia-prevalence-consequences-and-effective-treatment
 3. http://www.history.vt.edu/Ekirch/sleep_39_03_715.pdf
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10607034

[mer Ytterligare läsning: Insomnia]

Last Updated: Apr 20, 2017

Advertisement

Comments

 1. Karen Willoughby Karen Willoughby United States says:

  Sleep apnea causes this exact kind of sleep disorder.  Most MD's don't know it because they're ignorant of many symptoms. They think only overweight people with high blood pressure get sleep apnea.  But that's not true at all. Many women develop some form of sleep apnea after menopause.  The apnea repetitively awakens your brain, whereby you eventually wake up and can't get back to sleep.  I've experienced it for years before an NP finally figured out I might have a sleep breathing disorder and referred me for a sleep study. I told her my REM sleep was very fragmented with vivid dreams.  I have sleep apnea that causes chronic insomnia and have been using cpap machine.  It's not easy for me but helps somewhat.  Right now I'm trying an oral appliance from a sleep dentist clinic and it's helped somewhat but needs adjustment to further open my airway I think.

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post