Mineraler og helse

Av April Cashin-Garbutt, BA Hons (Cantab)

Mineraler er næringsstoffer som er nødvendige for kroppen. (1) Det er 22 av dem totalt. (2)

Typer mineraler

Mineraler kan deles inn i to typer: makro-mineraler og mikro-mineraler. (2) De er også noen ganger referert til som store mineraler og underordnede av for (eller spore for) mineraler. (1, 3)

Makro-mineraler (store mineraler)

Makro-mineraler inkluderer:

 • Kalsium
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Natrium
 • Klorid
 • Kalium
 • Svovel (1, 2)

Makro-mineraler, i bestemt kalsium og fosfor, pleier å spille strukturelle roller i kroppen. (2)

Kroppen trenger over 100 mg per dag av hver makro-mineral. (1) Dette kan høres ut som mye, men det kan bli satt i perspektiv av vurderer at veier en dollar bill 1000mg. (4)

Kalsium

De fleste av kroppens kalsium brukes til å holde knokler og tenner sterk. Noen kalsium er også nødvendig å regulere hjerteslag sammen med andre muskel-funksjoner. Kalsium brukes også i andre metabolske funksjoner som nerve overføring og intracellular signalisering.

Ifølge NHS må voksne 700 mg av kalsium per dag. Dette bør være i stand til å bli fortært i en sunn diett. Meieriprodukter og noen grønn leafy grønnsaker (ikke spinat) er høy inne kalsium. (5, 6)

Fosfor

Fosfor brukes også til å gjøre knokler og tenner sterk. Dette er fordi fosfor er funnet i bein i hydroxyapatite, et fosfat kalsium-salt.

Fosfor brukes også i brødteksten til mange andre formål. Det er den viktigste strukturelle bestanddelen i celle membraner. Det er også funnet i genetisk materiale som DNA og RNA.

Fosfor har også en viktig rolle i å forsyne kroppen med energi. En av de mest kjente energi-forbindelser som inneholder fosfor er Adenosintrifosfat (ATP). Dette molekylet kan lagre energi i sine obligasjoner. Når disse obligasjoner er brutt energi frigis og kan brukes som strømforsyning som krever energi prosesser. (7, 8, 9)

Ifølge NHS må voksne 550 mg fosfor per dag. Igjen bør dette forbrukes gjennom en sunn diett. Rødt kjøtt, melkeprodukter og fisk inneholder høye nivåer av fosfor. (10)

Magnesium

Magnesium er brukt i over 300 biokjemiske reaksjoner i kroppen. Det hjelper for å konvertere karbohydrater og fett til energi. Det er også brukt i syntesen av proteiner og nucleic syrer, for eksempel chestplate. Magnesium er også brukt i celle-signalisering.

Magnesium har i tillegg en strukturell rolle, spesielt i tenner og bein.

Mengden magnesium du trenger, avhenger av kjønn. Ifølge NHS må menn 300 mg per dag; mens kvinner krever bare 270 finnes mg Magnesium. i hele korn, nøtter og grønn leafy grønnsaker. (10, 11, 12, 13)

Natrium

Natrium bidrar til å styre vann i celler, og også blod volumet og blod trykk. Det er også involvert i nerve impulser.

Ifølge NHS bør vi forbruker mer enn 2,4 g natrium (dette gjelder 6 g salt - sodium klorid). Mange mennesker sliter med forbruker mindre enn 2,4 g natrium. Dette kan skyldes at sodium finnes i behandlet mat. (10, 14, 15)

Klorid

Klorid er viktig for fordøyelsen, som danner saltsyre i magen. Dette syre bidrar til å ødelegge skadelige bakterier som kan bringes inn på mat. (16, 17)

Hvor mye av Klorider som kreves av kroppen, avhenger av din alder. Unge og voksne under 50 bør inntaket 2.3 gram per dag. Eldre mennesker kreve gradvis lavere beløp. (18)

Kalium

Kalium, som natrium, bidrar til å styre vann av kroppen. Nyere forskning har også foreslått at kalium kan bidra til å redusere blodtrykket. (10, 19)

Ifølge NHS er det nødvendig for voksne å inntaket 3500 mg kalium per dag. Gode kilder til kalium inkluderer meats, noen fisk, meieriprodukter og frukt og grønnsaker. (10, 20)

Svovel

Svovel er nødvendig i produksjonen av brusk og andre vev.

Det finnes ikke en anbefalt kosttilskudd godtgjørelsesbeviset for svovel; men Department of Health anbefaler at tilstrekkelig svovel krav kan oppnås fra en sunn diett. Svovel-rik mat, er de som inneholder protein, for eksempel kjøtt, fisk og så videre. (10, 21)

Mikro-mineraler (Trace minerals)

Det er flere enn 12 mikro-mineraler. De viktigste er:

 • Jern
 • Kobber
 • Sink
 • Mangan
 • Jod
 • Selen (4)

Mikro-mineraler er ikke nødvendig i som høy beløp som mikro-mineraler, som de blir vanligvis brukt som katalysatorer i enzymreaksjoner. (2)

Mer spesifikt, trenger kroppen mindre enn 100 mg per dag av hver mikro-mineral. (4)

Jern

Jern er involvert i bærer oksygen rundt kroppen. Dette gjøres ved å bidra til skjemaet haemoglobin molekyler i blodet og myoglobin molekyler i musklene. (23)

Beløpet av jern voksne bør inntaket avhenger deres sex. Ifølge NHS, bør menn konsumere 8.7 mg av jern per dag; mens kvinner bør inntaket 14,8 mg. Mat som inneholder jern inkluderer leveren, kjøtt og mørk grønn leafy grønnsaker. (22)

Kobber

Kobber er viktig for jern metabolisme. Dette er fordi det oxidises jern til skjemaet som er nødvendig for rødt blodlegeme formasjonen. Kobber brukes også av kroppen til å bekjempe gratis radikaler. (24)

Ifølge NHS er det nødvendig for voksne å konsumere 1.2 mg av kobber per dag. Dette kan oppnås ved forbruker nøtter, skalldyr og innmat. (10)

Sink

Sink er viktig for sår lege. Det er også involvert i mange metabolske prosesser som utgjør en del av mange enzymer.

Ifølge NHS avhenger mengden sink som voksne krever av deres sex. Menn krever mellom 5.5 - 9.5 mg sink per dag; mens kvinner krever 4-7 mg per dag.

Sink kan finnes i rødt kjøtt og fjærfe, i tillegg kan det være brukt fra mange frokostblandinger som er beriket med sink. (10, 25)

Mangan

Mangan utgjør en del av et enzym som er tilstede i mitochondria av celler. Denne enzymet, kjent som mangan superoxide dismutase (MnSOD), er ansvarlig for å bekjempe gratis radikaler.

Mangan er også en komponent av andre metabolske enzymer og det er nødvendig for produksjon av sunne Ben og også kollagen som brukes i sår lege. (26, 27)

Mangan finnes i flere kilder, inkludert te, nøtter og frokostblandinger. (10) I henhold til mat og ernæring Board (FNB) av Institute of Medicine bør menn over en alder av 18 inntaket 2.3 mg mangan per dag; mens kvinner (over 18) bør konsumere 1,8 mg per dag. (28)

Jod

Jod brukes i produksjon av skjoldbrusk hormoner, for eksempel triiodothyronine (T3) og Thyroxin (T4). Skjoldbrusk hormoner påvirker mange systemer i kroppen, inkludert hjerne, skjelett og organer.

Ifølge NHS bør voksne konsumere 0.14 mg av joden per dag. Jod finnes i sjøen fisk og skalldyr. Det er også funnet i noen korn – selv om dette kan avhenge av jord som plantene er vokst. (29, 30, 31)

Selen

Selen danner selenoproteins i kroppen, som er proteiner som er tilknyttet selen. Det finnes minst 25 ulike selenoproteins med mange forskjellige funksjoner. Disse inkluderer regulerer skjoldbrusk hormoner, forsvar mot oxidative stress, regulerer cellevekst, hjelpe spermatogenesis og så videre. (32, 33)

Mengden av selen må du bruker, avhenger av kjønn. Ifølge NHS må menn 0.075 mg per dag; mens kvinner må bare 0.06 mg per dag. Dette kan bli fortært gjennom kjøtt, fisk og nøtter – særlig Brasil nøtter. (10)

Andre mikro-mineraler

Andre mikro-mineraler inkluderer:-

 • Beta-carotene
 • bor
 • krom
 • kobolt
 • fluor
 • Molybden
 • nikkel
 • silisium (2, 10)

Kilder

 1. http://www.najah.edu/
 2. http://dining.UNT.edu/Nutrition/nutrition_brochures/Minerals.PDF
 3. http://Web.mit.edu/Athletics/sportsmedicine/wcrminerals.html
 4. http://facweb.northseattle.edu/sbusch/Lecture_13.PDF
 5. http://www.NHS.uk/Conditions/vitamins-Minerals/Pages/calcium.aspx
 6. http://ods.Od.nih.gov/factsheets/calcium-HealthProfessional/
 7. http://www.Umm.edu/altmed/articles/phosphorus-000319.htm
 8. http://lpi.oregonstate.edu/InfoCenter/Minerals/phosphorus/
 9. Lodish, Berk et al. (2004) molekylær cellebiologi femte utgaven. W.H. Freeman og selskapet
 10. http://www.NHS.uk/Conditions/vitamins-Minerals/Pages/other-vitamins-Minerals.aspx
 11. http://ods.Od.nih.gov/factsheets/magnesium-HealthProfessional/
 12. http://www.Umm.edu/altmed/articles/magnesium-000313.htm
 13. http://lpi.oregonstate.edu/InfoCenter/Minerals/magnesium/
 14. http://Extension.USU.edu/Files/Publications/publication/FN_220.PDF
 15. http://www.ext.colostate.edu/Pubs/foodnut/09354.html
 16. http://www.NAL.USDA.gov/fnic/DRI/DRI_Water/269-423.PDF
 17. http://www.BBC.co.uk/Science/humanbody/Body/factfiles/stomach/stomach.shtml
 18. http://www.Umm.edu/ency/article/002417rec.htm
 19. http://www.ext.colostate.edu/Pubs/foodnut/09355.html/
 20. http://www.Umm.edu/altmed/articles/potassium-000320.htm/
 21. http://www.Health.Harvard.edu/Newsweek/Listing_of_vitamins.htm
 22. http://www.NHS.uk/Conditions/vitamins-Minerals/Pages/Iron.aspx
 23. http://www.McKinley.Illinois.edu/handouts/dietary_sources_iron.html
 24. http://lpi.oregonstate.edu/InfoCenter/Minerals/Copper/
 25. http://ohioline.OSU.edu/hyg-fact/5000/5560.html
 26. http://www.csua.Berkeley.edu/~wuhsi/Elements.html
 27. http://lpi.oregonstate.edu/InfoCenter/Minerals/manganese/
 28. http://IOM.edu/activities/Nutrition/SummaryDRIs/~/Media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRIs/RDA%20and%20AIs_Vitamin%20and%20Elements.PDF
 29. http://lpi.oregonstate.edu/InfoCenter/Minerals/iodine/
 30. http://www.NHS.uk/Conditions/vitamins-Minerals/Pages/iodine.aspx
 • http://e.Hormone.Tulane.edu/Learning/Thyroid.html
 • http://lpi.oregonstate.edu/InfoCenter/Minerals/selenium/
 • http://www.NAP.edu/openbook.php?record_id=9810&page=285
 • Last Updated: Aug 22, 2012

  Advertisement

  Comments

  The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
  Post a new comment
  Post