Rosacea: Ansikts- Rodnad

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Rosacea är ett kroniskt flår villkorar som påverkar främst vända mot. Typisk karakteriseras rosaceaen, genom ansikts- rodnad och att spola. Det kan också finnas brinna eller att sticka, ihärdiga fläckar och framstående blodkärl över upprörda områden. Med tiden kan flå göra och förstora och slutligen orsaka missbildning, bestämt av näsan tjockare.

Rosacea affekter runt om 10% allra individer och är mest allmänning bland mässan flåde Caucasians som åldras 30 till 60 år. Även Om antingen genus kan framkalla rosacea, är villkora mer allmänning bland kvinnor än manar.

Orsakar och startar av rosacea

Avkräva orsakar av rosacea är inte ännu bekant, men det finns flera startar som kan försämra tecken och orsaka ”en uppblossande” av villkora. Dessa startar inkluderar:

 • Exponering till solljus
 • Spänning
 • Exponering till hoat eller kallt väder
 • Kraftigt öva
 • Alkoholiseradt eller koffein-innehålla drycker
 • Kryddiga matar
 • Bestämda mediciner
 • Klimakteriumet

Diagnos och behandling av rosaceaen

Diagnosen av rosaceaen baseras vanligt på utvärdering av en tålmodig historia av tecken och en undersökning av flå. En läkare kan också önska att härska ut annan villkorar som kunde orsaka liknande tecken till rosaceaen liksom acne, eksem eller psoriasis. I några sällsynta fall biopsieds flå för att bekräfta diagnosen.

Det finns inte någon bekant bot för rosacea, men det finns flera läkarbehandlingar som är van vid kontrollerar tecken av villkora. Ofta ansar dessa tecken till förhöjning, och minskning i deras stränghet, med episoder av ”signalljus-ups” interspersed vid perioder av förhållandevis mer få och mindre jobbiga tecken. Det huvudsakligt fokuserar av rosacealedning är undvikandet av startar som kan framkalla en uppblossande av tecken.

Inkluderar den van vid rättan för Läkarbehandlingar villkora antibiotikummar som kan topically appliceras eller orally tas in föda. I stränga fall kan en retinoid kallad isotretinoin ordineras för behandlingen av acne. Emellertid kan denna läkarbehandling inte användas av gravid kvinna, eller de, som är rimliga att tänka ut under terapi, som den kan orsaka, sträng födelse hoppar av. En Annan läkarbehandling, som kan rekommenderas, är azelaic syra, en gel, som kan appliceras för att förminska bulnaden, bulorna och organskadarosaceaen, orsakar.

Granskat av Sally Robertson, BSc

Källor

 1. http://www.nhs.uk/Conditions/Rosacea/Pages/Introduction.aspx
 2. http://www.cumc.columbia.edu/student/health/pdf/R-S/Rosacea.pdf
 3. http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMcp042829
 4. http://www.isclinical.com/whitepapers/rosacea.pdf
 5. http://www.oxforddaysurgery.com.au/images/userfiles/file/2009-03-23_17-44-06_Rosacea.pdf

[mer Ytterligare Läsning: Rosacea]

Last Updated: Aug 3, 2017

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post