Symptom på Paget sjukdom av benet

Av Dr Ananya Mandal, MD

Paget sjukdom är en sällsynt Ben sjukdom som kännetecknas av förstoras, deformerad och benskörhet som lätt fraktur. Sjukdomen tros ärvas med flera gener som leder till ökad mottaglighet.

Paget sjukdom vanligen drabbar äldre och är vanligare hos män än kvinnor. Människor av Anglo-saxiska härkomst är mer benägna att detta villkor medan personer från Afrika eller Asien ursprung är minst risk.

Symptom på villkoret kan beskrivas på följande sätt (1-6):

Inga symtom av sjukdomen

Många patienter får det inte finnas några symtom av tillstånd. Hos dessa patienter kan en rutinmässig x ray eller blodprov för ett annat tillstånd avslöja sjukdomen som en chans konstaterande.

Ålder och kön

Normalt är sjukdomen diagnostiseras i människor över 40 år. Män drabbas lite oftare än kvinnor. För varje 3 män som diagnostiserats med villkoret finns 2 kvinnor påverkas.

Ben påverkas

Ben påverkas vanligen är rygg eller ryggkotor, skalle, långa ben av armar och ben och bäckenet eller hip ben. I en tredjedel av fallen sjukdomen är monostotic och påverkar ett enda ben och i två tredjedelar av fallen sjukdomen är polyostotic och påverkar två eller flera ben.

Ben smärta

Detta är det vanligaste symptomet för Paget sjukdom. Smärtan beror på snabba bildandet av nya ben som kan leda till ben frakturer eller snatta av vitala omgivande nerver. Smärta kan förekomma i vila, på natten och om rörlighet men tenderar inte att koncentreras kring en viss närheten gemensamma.

Ben fraktur

Återkommande och lätt fraktur av ben som påverkas. På grund av upprepade uppdelning och renoveringen av Ben mot riskerar de att frakturer som orsakas även med mindre trauma eller skada.

Ben deformitet

Ben deformitet kan orsakas genom utvidgade och hyperaktiv Ben bildas. Detta påverkar de omgivande strukturerna liksom nerver etc. vilket leder till smärta.

Komprimering av närliggande nerver kan också leda till förlamning eller numbing av sensation i de närliggande regionerna. Smärta i rygg och bäcken leder till exempel till ischias och de från nacke och armar leder till massundersökning radiculopathy.

Böjer av benen

På grund av svag och mjuka ben av benen, kan vikt betydelse leda till buga eller böjning av benen.

Gemensamma smärta

Lederna nära drabbade benet är smärtsamma med artrit. Detta kan hämma gemensamma rörlighet.

Hörselnedsättning

Det kan finnas hörselnedsättningar om ben av skallen påverkas. Normalt tar förhandlingen hjälp av ljudvågor och vibrationer via tiny ben inne i örat.

När skallen påverkas kan förhandlingen mekanism hämmas. Det kan vara symtom på tinnitus eller ringer i öronen samt.

Huvudvärk

Dessutom kan det finnas huvudvärk om kraniet medverkar på grund av trycket på nerver och blodkärl. Vissa patienter också utveckla en större storlek av huvudet.

Hudens temperatur

Hudens temperatur kan ökas över områden av aktiv sjukdom eller drabbade ben.

Tunga blödning

Ben som har en hög blod leverans kan också leda till kraftiga blödningar om påverkas. På grund av höga blod leverans till dessa ben får hjärtat utveckla hjärtsvikt på grund av dess oförmåga att pumpen blod.

Överdriven kalcium i blodomloppet

Överdriven kalcium från ben uppdelning är släppt i blod ström. Detta leder till funktioner som svaghet, trötthet, förlust av aptit, förstoppning och buken smärta. Hjärtat pumpar i mer blod till drabbade benet jämfört med normala.

Förlamning av lemmar

Det kan finnas förlamning av en eller flera lemmar om ryggen påverkas.

Paget sjukdom och ben cancer

Om smärtan är svår och okontrollerade med medicinering kan sjukdomen ha urartade till en Ben cancer. Detta kallas Pagets sarkom inträffar i endast omkring 1 procent av patienter med Paget sjukdom. Om påverkar patienter med Paget sjukdom över 70 år.

Av symtom

Symptomen förvärras långsamt, och sjukdomen skall spridas inte till andra ben.

Granskats av April Cashin-Garbutt, BA Hons (Cantab)

Ytterligare läsning

Källor

  1. http://orthoinfo.AAOS.org/Topic.cfm?Topic=a00076
  2. http://www.rheumatology.org/Practice/Clinical/patients/diseases_and_conditions/pagetsdisease.PDF
  3. http://www.niams.NIH.gov/Health_Info/Bone/Pagets/pagets_disease_ff.PDF
  4. http://www.patient.Co.uk/Doctor/Paget's-disease-of-Bone.htm
  5. http://www.NHS.uk/conditions/Pagets-disease/Pages/symptoms.aspx
  6. http://www.BBC.Co.uk/Health/physical_health/conditions/pagets1.shtml

Last Updated: Jul 25, 2012

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post