Typer av Mastectomyen

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Mastectomyen är ett tillvägagångssätt för att ta bort ett eller båda av brösten. Det finns flera typer av tillvägagångssätt som är tillgängliga för tålmodig med indikeringar för mastectomy, och dessa inkluderar:

Enkel) mastectomy för Slutsumma (

För detta tillvägagångssätt, tar en kirurg bort helhetsbröst däribland nippeln, areolaen och flår såväl som en eller flera av de axillary lymfaknutpunkterna, om de händer att vara närvarande i bröstsilkespappret som behöver att tas bort. Inga muskler från under bröst tas bort.

En enkel mastectomy är ett passande alternativ för kvinnor med ductal carcinoma i situen som är närvarande i ett stort område eller multipelområden. När kirurgin utförs på båda bröst, kallas det en dubbel mastectomy, och detta kan väljas av några tålmodig, som en preventative mäter. Den Sammanlagda mastectomyen kräver vanligt ett kort stag i sjukhus. Ett dräneringrör förläggas inom snitt till avrinningen det subkutana fluid och tas bort vanligt flera dagar efter kirurgi.

Ändrad radikal mastectomy

Under detta tillvägagångssätt tar jämnar kirurgen bort alla av bröstsilkespapper däribland nippeln och areolaen såväl som I och II axillary lymfaknutpunkter. Musklerna under bröst tas inte bort.

Denna kirurgi utförs vanligt i fall av invasive bröstcancer. Ta Bort ett stort proportionera av lymfaknutpunkterna för undersökning ger ledtrådar om graden av den spridda det okända för cancer bröst. Denna kirurgi kan följas av utstrålningsterapi, som utförs för att döda några resterande cancerceller, och att minimera riskerar av cancer som återkommer. I vissa fall följer kemoterapi, hormonterapi och/eller riktad terapi också en ändrad radikal mastectomy.

Radikal mastectomy

Detta är det mest omfattande, och mest disfiguring bildar av mastectomy som en kvinna kan motta. Tillvägagångssättet gäller att ta bort det hela bröst och jämnar I, II och II axillary lymfaknutpunkter såväl som de bakomliggande musklerna av bröstkorgväggen.

Den Radikala mastectomyen indikeras endast i fall var cancern har spridning till musklerna under bröst. Den långt används mindre gemensamt i dag, därför att ändrade bildar av tillvägagångssättet är vanligt precis, som effektivt och orsakar också mindre disfigurement.

Nippel-Avvara mastectomy

Denna funktion benämnas också den subkutana mastectomyen. Bröstsilkespappren och tumoren tas bort, men nippeln och areolaen bevaras. Tillvägagångssättet utförs mindre gemensamt, än är den sammanlagda mastectomyen tack vare faktumet, att silkespappret som återstår in, förlägga, stilla på riskerar av passande cancerous. Den Subkutana mastectomyen är därför ett kontroversiellt behandlingalternativ, och mest ska läkare rekommenderar en enkel mastectomy.

Efter en mastectomy kan kvinnor opt att ha på sig en bröstprosthesis eller att genomgå en bröstrekonstruktion, som kan utföras samtidigt som mastectomyen eller när som helst after. En kosmetisk kirurg samarbetar vanligt med kirurgen som utför mastectomyen, och en implantat eller ett silkespapper från en annan del av förkroppsliga är van vid skapar ennågot liknande formar. En nippel och en areola kan också skapas surgically.

Granskat av Sally Robertson, BSc

Källor

  1. http://www.cancer.gov/cancertopics/treatment/breast/surgerychoices/learn-about-choices
  2. http://www.rcseng.ac.uk/patients/get-well-soon/mastectomy/docs/breast_mastectomy.pdf
  3. http://www.surgical-tutor.org.uk/pantogen/mastectomy.pdf
  4. http://www.ouh.nhs.uk/patient-guide/leaflets/files%5C110517mastectomy.pdf
  5. http://www.chesterfieldroyal.nhs.uk/dl/4291_3909923338.pdf/as/mastectomy
  6. http://www.si.mahidol.ac.th/th/department/surgery/postgrad_v2007/file/SLGuestLecture/MRM.pdf

[mer Ytterligare Läsning: Mastectomy]

Last Updated: Feb 6, 2014

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post