Vad gör Leptin?

Leptin är ettsignalera hormon som är livsviktigt i regleringen av aptit, matintag och, förkroppsligar väger. Studier har visat att en frånvaro av leptin i förkroppsliga eller leptinmotståndet kan leda till obehärskad matning och väga affärsvinst.

Mekanism och handlingar av leptin

Leptin agerar som ett hormon som modulerar storleksanpassa av de fett- silkespappren i förkroppsliga. Den reglerar matintag och förkroppsligar väger. Leptin agerar också på specifika receptors i hypothalamusen för att förhindra aptit till och med både counteractive och stimulatory mekanism:

  • Leptin motverkar verkställer av en matande stimulans som är utsläppt i guten som kallas neuropeptide Y, såväl som verkställer av en cannabinoidneurotransmitter som kallas adandamiden som stimulerar aptit.
  • Leptin främjar också syntesen av en aptitsuppressant som kallas detstimulerande hormonet

När fett samlas minskningar, återställs det jämnt av plasmaleptinnedgångar, så att aptit stimuleras, tills fettet samlas. Det finns också en minskning förkroppsligar in temperatur, och energiförbrukning dämpas. Vid kontrast, när fett samlas förhöjningar, så gör leptin jämnar, och aptit dämpas, tills väga förlust uppstår. På så sätt reglerar leptin energiintag, och fettdiversehandeln, så att väga, underhålls inom ett förhållandevis smalt spänner.

Leptin leker också en viktig roll, i reglering och modulering av starten av pubertet. Till exempel tar undernärda och tunna kvinnor longer för att ne pubertet än tyngre flickor. Tunna flickor missar ofta för att ha ägglossning, eller att frigöra ett ägg från en ovary under menstruation cyklar. Reproduktiv tillväxt och den feta diversehandeln är därför livsviktiga i regleringen av reproduktionen.

Forskare vet, att leptin leker en roll åtminstone till någon grad i starten av pubertet som individer med en frånvaro av leptin eller en brist av svaret till leptin inte erfar pubertet, med deras förkroppsligar att återstå pre-pubescent för liv.

Källor

  1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2009.228/pdf
  2. http://labs.mcdb.lsa.umich.edu/labs/denver/files/publications/Neuroendocrinology%202011.pdf
  3. http://li123-4.members.linode.com/files/The%20Function%20of%20Leptin%20in%20Nutrition,%20Weight,%20and%20Physiology.pdf
  4. http://physiology.elte.hu/gyakorlat/cikkek/Leptin%20gut%20and%20food%20intake.pdf
  5. http://legacy.lakeforest.edu/images/userImages/eukaryon/Page_7943/20_R_Pospiech.pdf
  6. http://www.nhs.uk/news/2007/August/Pages/Ishormonethekeytodesireforfood.aspx

[Mer ytterligare läsning: Leptin]

Last Updated: Aug 23, 2018

Ananya Mandal

Written by

Ananya Mandal

Ananya is a doctor by profession, lecturer by vocation and a medical writer by passion. She specialized in Clinical Pharmacology after her bachelor's (MBBS). For her, health communication is not just writing complicated reviews for professionals but making medical knowledge understandable and available to the general public as well.

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post