Vad Gör Livmodern?

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Livmodern är läkarundersökningen benämner för skötet. Det är Latinen uttrycker för sköte. Det är om storleksanpassa och formar av en inverterad pear. Livmodern sitter ganska low i magen och rymms in placerar vid muskler, ligament och fintrådiga silkespapper. Livmodern sammanfogas till slidan av halsen som kallas också hångla av skötet.

Livmoder och perioder

Varje månad i kvinnor av den reproduktiva åldersgruppen som det kvinnligt förkroppsligar, avsöndrar hormon som orsakar ovulation (frigörare av ett ägg från ovaryen) och perioder (menstruation). Fodrar av livmodern kallas endometriumen. Det göras av flera lagrar som inkluderar ytbehandlar epitel, blodkärl, körtlar och andra silkespapper.

Varje månad växer endometriumen mer tjock för att förbereda sig för havandeskap. Detta synkroniseras med ovulationen. Om en kvinna inte blir gravid, är de bästa lagrarna av endometriumen med blod från blodkärlen skjulet. Dessa flödar ut till och med slidan i månadstidningperioden. När en kvinna har henne klimakterium, stoppar förkroppsliga produktion av hormon som orsakar ovulation och perioder.

Fungerar av livmodern

Fungerar av livmodern inkluderar att fostra den gödslade ovumen som framkallar in i foster, och innehav det kassalådan behandla som ett barn är mognar nog för födelse. Den ferlized ovumen får inympad in i endometriumen och härleder nourishment från blodkärl som framkallar för detta ämnar exklusivt. Den gödslade ovumen blir ett embryo, framkallar in i ett foster och framkallar till barnsbörd.

Livmodern ger strukturell fullständighet och service till blåsan, tarmen, de bäcken- benen och organen som väl. Den avskiljer blåsan och tarmarna. 

Knyter kontakt av blodkärl, och nerver av livmodern riktar blodflödet till bäckenet och till de yttre genitaliana, däribland ovariesna, slidan, blygdläppar och klitoris för sexuellt svar. Livmodern är nödvändig för att livmoder- orgasm ska uppstå.

Anatomi av livmodern

Livmodern kan vara av flera anatomical typer. Till exempel, lika hjortar för några däggdjur, älgen, katter Etc. ha den bipartite livmodern, pigs, och hundkapplöpningen har bicornuate livmödrar, singellivmoder med ett singelhål finnas hos människor, hästar och apor. 

Livmodern ligger i bäckenet bak den urin- blåsan och främre av ändtarmen. Livmodern är pearen format muskulöst organ. Den har fyra segmenterar - fundusen (som är bästa av livmodern), corpuset (förkroppsliga), halsen (mun) och det inre OSet (öppning).

Livmodern har talrika nerver och knyter kontakt av artärer och åder såväl som ligament liksom rundaligamenten, huvudsakliga ligament, breda ligament och uterosacral ligament av livmodern.

Känt Från Till
uterosacral ligament den senare halsen sacrumen av bäckenet
huvudsakliga ligament sidan av halsen de ischial ryggarna
”pubocervical ligament”, sidan av halsen den blygd- symphysisen

Sjukdomar som gäller livmodern

Det kan finnas flera patologier, och sjukdomen villkorar att gälla livmodern. Dessa inkluderar:

 • Livmoder- prolapse
 • Medfödd abnormality av den inklusive medfödda frånvaroen för livmodern av det livmoderRokitansky Syndromet och andra gillar Livmoder- Didelphys, den bicornuate livmodern och den septate livmodern
 • Godartada eller non-elakartade tumors av livmodern eller de livmoder- fibroidsna
 • Adenomyosis
 • Halscancer
 • Cancer av endometriumen eller den livmoder- cancern
 • Pyometra - infektion av livmodern
 • Adhesions inom livmodern eller Ashermans syndrom

Granskat vid April Cashin-Garbutt, BA Hons (Cantab)

Källor

 1. http://ep.physoc.org/content/92/4/621.full.pdf
 2. http://hersfoundation.com/anatomy/DVDText.pdf
 3. http://ror.reproduction-online.org/cgi/reprint/5/3/164
 4. http://abivf.com/challenges/inf-uterus/
 5. http://www.cancernz.org.nz/assets/files/info/Information%20Sheets/Info%20Sheets%202011/_ISCancerOfTheUterusJan11.pdf

 

Last Updated: Nov 22, 2012

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post