Τι είναι το μυελό των οστών;

Από Dr Ananya Mandal, MD

Μυελού των οστών είναι οι μαλακοί ιστοί σπογγώδες που βρίσκεται εντός κοίλο εσωτερικών μακρά οστά. Σε ενήλικες, μυελού στα οστά μεγάλων παράγει νέα αιμοσφαίρια. Μυελού των οστών αποτελεί περίπου το 4% του συνολικού σωματικού βάρους (περίπου 2,6 κιλά σε έναν υγιή ενήλικα).

Τύποι του μυελού των οστών

Υπάρχουν δύο τύποι του μυελού των οστών:

  • κόκκινη κολοκύθα που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια
  • κίτρινη κολοκύθα αποτελούνται κυρίως από λίπος κελιά

Υπάρχουν ορισμένες αιμοφόρων αγγείων και τριχοειδή εφοδιασθούν μέσω του μυελού καθιστώντας το μια πολύ αγγείων όργανο.

Κατά τη γέννηση και πρώιμη παιδική ηλικία μεγαλύτερο μέρος της η κολοκύθα είναι κόκκινο. Όπως ένα πρόσωπο ηλικίας όλο και περισσότερο, μετατρέπεται στον κίτρινο τύπο. Περίπου το ήμισυ των ενηλίκων μυελού των οστών είναι κόκκινη.

Λειτουργίες του μυελού των οστών

Ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα) μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς.

Αιμοπετάλια ή αιμοπεταλίων (που προέρχεται από megakaryocytes) βοηθούν αποφευχθεί αιμορραγία και ενίσχυσης στο clotting του αίματος.

Κοκκιοκυττάρων από αφαίρεση (neutrophils, basophils και eosinophils) και μικροφάγων (γνωστές και ως myeloid κύτταρα) καταπολέμηση λοιμώξεων από βακτήρια, μύκητες και άλλα παράσιτα. Επίσης, καταργήστε τα νεκρά κύτταρα και φιλοδοξούν ιστό και οστά.

B-λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα, ενώ τα T-λεμφοκύτταρα άμεσα μπορεί να σκοτώσουν ή να απομονώσετε εισβάλλουν κελιά.

RBC ζωντανά για περίπου 170 ημέρες και ανάπαυσης είναι συντομότερη έζησε και πρέπει να αναπληρωθούν συνεχώς. Ενός μέσου ανθρώπου απαιτεί περίπου ένα δισεκατομμύριο διακόσια νέα αιμοποιητική κελιά κάθε μέρα. Αυτό πραγματοποιείται από την αιμοποιητική βλαστικά κύτταρα (HSCs).

Μυελού των οστών και βλαστοκυττάρων

Γύρω από την κεντρική γέννησε το οστό ή το ψέμα κεντρική sinus Mesenchymal βλαστικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν διάφορα κύτταρα του Σώματος, συμπεριλαμβανομένου osteoblasts (που σχηματίζουν τα οστά), chondrocytes (που σχηματίζουν χόνδροι), myocytes (που σχηματίζουν μυών) και άλλα κελιά. Πέρα από αυτό, υπάρχουν οι endothelial βλαστικά κύτταρα που σχηματίζουν αιμοφόρων αγγείων.

Παθολογία του μυελού των οστών και διάγνωση

Ορισμένων ασθενειών από το μυελό των οστών όπως λευχαιμία, πολλαπλάσιο μυέλωμα, myelodysplastic σύνδρομο (MDS), pancytopenia, αναιμία κλπ απαιτούν εξέταση των ιστών του μυελού των οστών. Αυτό ονομάζεται φιλοδοξία του μυελού των οστών ή βιοψία μυελού των οστών. Μια βελόνα χρησιμοποιείται για να αποσύρει τα δείγματα του μυελού από εντός του οστού. Αυτό είναι συχνά μια πολύ επώδυνη διαδικασία.

Με τη χρήση χημειοθεραπεία του καρκίνου, καταπνίγεται μυελού των οστών. Αυτό οδηγεί σε σοβαρή μείωση στην παραγωγή ερυθροκυττάρων (οδηγεί σε αναιμία), WBCs (η οποία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις απειλητική) και αιμοπετάλια (η οποία οδηγεί στον κίνδυνο της αφαίμαξης τάσεις).

Με την έλευση της ιατρικής επιστήμης είναι δυνατόν τώρα για την μεταμόσχευση του μυελού των οστών σε άρρωστα άτομα. Η διαδικασία αυτή έδειξε επιτυχία σε αριθμό ασθενών με καρκίνο του.

Επανεξετάζονται από Απρίλιο Cashin-Garbutt, BA Hons (Cantab)

Πηγές

  1. http://stemcells.NIH.gov/staticresources/info/scireport/PDFs/D.%20Chapter%202.pdf
  2. http://fbae.org/2009/FBAE/Website/images/PDF%20files/Stem%20cells/bone%20Marrow%20Cells.pdf
  3. http://www.dako.com/00164_11jun09_guide_to_bone_marrow_diagnosis_chapter_1.pdf
  4. http://www.MDS-Foundation.org/wp-content/Uploads/2011/10/BoneMarrowBook.pdf

Περαιτέρω ανάγνωση

Last Updated: Oct 14, 2012

Advertisement

Comments

  1. Djaíne Da Conceição Dantas Djaíne Da Conceição Dantas Brazil says:

    Obrigado. Estava precisando muito saber das funções da medula óssea.

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post