Mi az a csontvelő?

A Dr. Maria Mandal, MD

Csontvelő a puha szivacsos szövet, hosszú csöves csontok üreges belső belül van. Felnőtteknél csontvelő, nagy csontok termel új vérsejtek. Csontvelő képezi, mintegy 4 %-a teljes test súlya (mintegy 2,6 kg egy egészséges felnőtt).

Csontvelő-típusok

Kétféle csontvelő:

  • vörös csontvelő feladata a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék
  • sárga csontvelő, amely főleg a zsírsejtek

Vannak nagyszámú erek és kapillárisok keresztül a csontvelő, így nagyon érrendszeri orgona áthaladó.

A születéskor, és a korai gyermekkorban a legtöbb a csontvelő a vörös. A személy életkorát egyre inkább úgy alakul a sárga típus. Körülbelül a fele felnőtt csontvelő a vörös.

Csontvelő funkciók

Vörösvérsejtek (eritrociták) oxigénszállító a szövetekben.

Vérlemezkék vagy a vérlemezkék (megakaryocytes származik) segít megelőzni a vérzés, és a vér alvadási támogatás.

(Neutrofil, bazofil és eozinofil) granulociták és a makrofágok (néven ismert myeloid sejtek) fertőzés a baktériumok, gombák és egyéb paraziták elleni küzdelemben. Is eltávolítja az elhalt sejteket, és átalakít a szövetek és a csontok.

B-limfociták antitesteket termelnek, míg a T-limfociták közvetlenül ölni, vagy betörő sejtek elkülönítése.

RBC élő mintegy 170 nap, és a többi rövidebb éltek és folyamatosan pótolni kell. Egy átlagos ember mintegy száz egymilliárd új hemopoetikus sejtek minden nap van szükség. Ez által a hemopoetikus őssejt (HSC) történik.

Csontvelő és a stem cells

A következő látnivaló környékén: a központi viselte a csont és a központi sinus hazugság a mezenchimalis őssejtek. Ezek a sejtek képesek arra, hogy különböző sejtek a szervezetben, beleértve az osteoblastok (alkotó csontok), chondrocyták, (amely forma porc), szívizomsejtekben (amely forma izmok) és más sejtek alkotják. Ezen kívül vannak az endothel őssejtek, erek alkotják.

Csontvelő patológia és a diagnózis

Egyes betegségek, a csontvelő, mint a leukémia, multiple myeloma, Myelodysplasiás szindróma (MDS), pancytopenia, vérszegénység stb szükséges a csontvelő szövet vizsgálata. Ezt hívják a csontvelő aspiráció vagy csontvelő biopszia. Egy tűt használnak, hogy vonja vissza a csontvelőben az belül a csont minták. Ez gyakran nagyon fájdalmas folyamat.

Csontvelő kondíciós a használatát a kemoterápia a rák. Ez vezet a termelés a vörösvérsejtek (vezető vérszegénység), a fehérvérsejt (ami fokozott kockázata életveszélyes fertőzések) és a vérlemezkék (vezető kockázatát, vérzéssel tendenciák) súlyos visszaesése.

Advent az orvostudomány lehetőség most hogy beteg egyének csontvelő-transzplantáció. Ez a folyamat azt mutatják, siker a rákos betegek száma.

Április Cashin-Garbutt, BA Hons (Cantab) felül

Források

  1. http://stemcells.nih.gov/staticresources/info/scireport/PDFs/D.%20Chapter%202.PDF
  2. http://fbae.org/2009/FBAE/website/images/PDF%20files/Stem%20cells/Bone%20Marrow%20Cells.PDF
  3. http://www.DAKO.com/00164_11jun09_guide_to_bone_marrow_diagnosis_chapter_1.PDF
  4. http://www.MDS-Foundation.org/wp-content/uploads/2011/10/BoneMarrowBook.PDF

További olvasnivaló

Last Updated: Oct 14, 2012

Advertisement

Comments

  1. Djaíne Da Conceição Dantas Djaíne Da Conceição Dantas Brazil says:

    Obrigado. Estava precisando muito saber das funções da medula óssea.

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post