Är Vad Catheteren?

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Medicinska catheters är rör som används i sjukvård för att leverera läkarbehandlingar, vätskor eller, gasar till tålmodig eller till kroppsliga vätskor för avrinningen liksom urine. Exempel inkluderar kärl- tar fram apparater eller intravenösa catheters, urin- catheters och bröstkorgdräneringrör.

Catheters sätts allmänt in in i ett förkroppsligahål, kanal eller blodkärl. De kan vara tunna böjliga rör som kallas mjuka catheters eller mer tjock och mer oböjlig catheters som kallas hårda catheters. En catheter, som kan lämnas i förkroppsliga, huruvida tillfälligt eller permanent, ses till som en indwelling catheter.

Historia av catheterbruk

Catheters har använts av mankind efter forntida tider. Forntida Syrianer gjorde catheters ut ur vasser. Belägger med metall den Forntida Greker använda fördjupningen rör som de satte in till och med urethraen in i den urin- blåsan för att tömma den. I modern medicin beskrevs catheterbruk först av Dr. N.B. Sornborger som patenterade injektionssprutan och catheteren i 1868.

Danande en catheter

I Motsats Till i forntida tider när De är oböjligt, belägga med metall var van vid gör catheters, modern teknologi använder en spänna av polymrer liksom silikongummi, latex och thermoplastic elastomers för att göra rören. Av dessa är silikonet det mest gemensam valda materiellt tack vare dess inertness, som det inte reagerar med förkroppsligar vätskor.

Mekaniskt emellertid, är det en svag polymer som är benägen till avbrott, som kan leda till komplikationer liksom en del av catheteren som återstår inom förkroppsliga efter catheterborttagning.

Det var i tidig sort 1900's att en man från Dublin kallade Walsh och en berömd Skotsk urolog som kallades Normand Gibbon skapade den standarda catheteren, som används i sjukhus i dag - denWalsh catheteren.

Den moderna disponibla catheteren byggdes först av David S. Sheridan som uppfann den i 40-tal. Han framkallade också det moderna disponibla plast- endotracheal röret som används för att hålla flygbolag öppna under kirurgi och nödlägen.

Granskat av Sally Robertson, BSc

Källor

  1. http://www.rcn.org.uk/__data/assets/pdf_file/0018/157410/003237.pdf
  2. http://www.thegaun.org/documents/ANZUNS_catheterisation_document.pdf
  3. http://www.musc.edu/clined/CVLs.pdf
  4. http://www.osha.gov/SLTC/bloodbornepathogens/factsheet_catheters.pdf
  5. http://www.idsociety.org/uploadedFiles/IDSA/Guidelines-Patient_Care/PDF_Library/Comp%20UTI.pdf

[mer Ytterligare Läsning: Catheter]

Last Updated: Oct 8, 2014

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post