Är Vad Kemoterapi?

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Kemoterapi ser formligen till behandlingen av bestämda sjukdomar genom att använda specifika kemikalieer som är destruktiva till elakartade celler eller till det causative medlet av en sjukdom liksom bakterier eller viruset. Därför kan behandlingen i huvudsak delas in i två kategorier - cancerkemoterapi och antimicrobial kemoterapi.

Antimicrobial kemoterapi

Den första antimicrobial kemoterapin framkallades av Herrnen Paul Ehrlich i 1909, då han grundar att en arseniksammansättning som kallades arsphenaminen kunde vara van vid festsyphilisinfektion. Den antibacterial rekvisitan av sulphonamidesna upptäcktes av den Tyska patologen Gerhard Domagk som mottog den Nobel Prisen i Medicin i 1939 för upptäckt av den första effektiva drogen mot bakterie- infektioner. I Motsats Till penicillin for example, är sulphonamidesna antimicrobial medel för syntetmaterial ganska än vikter som härledas från microorganisms liksom svampar.

Cancerkemoterapi

Cancerkemoterapi gäller bruket av en eller flera cellgifts- medel till festcancer. Det cellgifts-” hjälpmedlet för benämna som ”är giftligt till celler, och generalen nämner först av kemoterapi är den giftliga förstörelsen av snabbt att dela celler.

Emellertid dödar kemoterapi också sunda celler, som delar snabbt under det normalaomständigheter, liksom de i benmärgen var röda blodceller, vitblodceller och platelets produceras. Forcelluppdelning uppstår också i hårfolliclesna och digestivkexområdet. Därför orsakar kemoterapi typisk biverkningar liksom blodbristen, infektion, och en tendens att blöda lätt rakt fällt ned jämnar av röda blodceller, vitblodceller och platelets.

Förstörelse av gutfodrar orsakar nausea, att spy och diarrén och skadad blytak för hårfollicles till hårförlust.

Kemoterapi ges vanligt in cyklar, som en serie av behandlingperioder som följs förbi en period av, vilar.

Annat bruk av kemoterapi

Frånsett kan cancer och infektioner, kemoterapi också användas i bestämd annan villkorar den inklusive autoimmune sjukdomen, multipelsclerosis, lupus, rheumatoid artrit och dermatomyositis.

Granskat av Sally Robertson, BSc

Källor

  1. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/tutorials/chemotherapyintroduction/oc059105.pdf
  2. http://www.cancer.gov/cancertopics/coping/chemotherapy-and-you.pdf
  3. http://www.thymic.org/uploads/reference_sub/03chemoprinc.pdf
  4. http://www.macmillan.org.uk/Documents/Cancerinfo/Foreignlanguagefactsheets/ChemotherapyinEnglish.pdf
  5. http://residency.dom.pitt.edu/Hcorner/Documents/AntimicrobialGuide2008.pdf
  6. http://www.academicjournals.org/sre/pdf/pdf2011/8Sep/Maartens%20et%20al.pdf
  7. http://microbiology.free.fr/Presentations/antimicrobialchemotheray.pdf
[mer Ytterligare Läsning: Kemoterapi]

Last Updated: Jan 14, 2014

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post