Är Vad Mjället?

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Mjället är en flå villkorar som orsakar flingor av dead flår från skalpera för att synas i håret. Ett typisk särdrag av detta villkorar är en förnimmelse av klådan i områden av skalpera. Villkora är inte en infektion och kan inte spritt från en person till another. Även Om mjället inte orsakar någon långsiktig skada, kan orsakar det vara obekvämt att bo med och ett personbesvär.

Orsaka av mjäll

Det är det normala för att flå ska utgjuta dead flår celler, som nytt en, bildar, men detta händer vanligt gradvist och är inte märkbart. I fallet av mjället emellertid, accelereras detta processaa, och synliga insättningar av de döda cellerna startar att bilda. Avkräva orsakar av mjäll förstås inte, men en villkora som kallas seborrhoeic dermatit, som orsakar oljigt, flår har föreslågits som en orsaka. Seborrhoeic dermatit påverkar sebaceous-rika områden av flå liksom skalpera, vänder mot och torsoen och tänks för att orsakas av en upphetsa reaktion till jästen som kallas Malassezia.

Något dela upp i faktorer som kan göra mjäll värre att inkludera över-bruket av hårspray- och hårgelen, vintersäsongen och affekt. Mjälltecken spänner från milt till strängt, och det halva folket för villkoraaffekter på något pekar allra i deras livstid. Mjället framkallar ofta efter pubertet och finnas gemensamt bland folk i deras 20-tal och äldre. Mjället tänks för att vara mer allmänning i manar än i kvinnor.

Tecken

Några av de kliniska särdragen av mjället inkluderar:

  • Skala och att klia av flå över skalpera, vänder mot och runt om gå i ax.
  • Områden av flår kan vara rosa, och milt upprört vid skala eller utbredda tjocka skorpor av dead flå kan vara närvarande.
  • Upprörda områden kan ge löneförhöjning till rött, smärtsamt lappar som kan läcka vätska och var
  • Den Stränga gradering och utgjutelsen av flå kan orsaka hårförlust

Behandling

En manipulera diagnostiserar vanligt mjället som baseras på rodnaden och graderingen av skalpera. Det Milda mjället kan vanligt lösas av tvagning håret dagligen med en mild shampoo, och avstå bilda att klia skalpera eller att använda några hårspray eller liknande produkter på håret.

Det strängare mjället behandlas vanligt med en antidandruffshampoo. Det finns många olika shampoos som är tillgängliga över kontra som har olik mekanism av handlingen. Shampoos som innehåller zincpyrithione, dödar de Malassezia svamparna, flår salicylic syrahjälp för stunder som mjuknar och som utgjuter dead, celler, och seleniumsulfiden saktar produktionen av flår celler såväl som dödandet svamparna.

I fall, var shampooen missar för att lösa mjället, kan en steroidkräm eller salva ordineras för att avlösa tecken. Den tålmodig kan ordineras ett antifungal medel som ska användas i kombination med den steroid- krämen.

Granskat av Sally Robertson, BSc

Källor

  1. http://www.nhs.uk/conditions/dandruff/pages/introduction.aspx
  2. http://www.pgscience.com/files/pdf/Dr._Thomas_Dawson/TRI_book_chapter_Ch12_Dandruff.pdf
  3. http://health.sfsu.edu/sites/sites.sfsu.edu.shs/files/assets/PDF_Files/SHS_Handouts/Dandruff.pdf
  4. http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcpdf.nsf/ByPDF/Dandruff_and_itching_scalp/$File/Dandruff_and_itching_scalp.pdf
  5. http://bestpractice.bmj.com/best-practice/pdf/patient-summaries/532083.pdf

[mer Ytterligare Läsning: Mjäll]

Last Updated: Oct 8, 2014

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post