Är vad Dopamine?

Dopamine är en neurotransmitter. Det är en kemisk budbärare som hjälp i överföringen av signalerar i hjärnan och andra livsviktiga områden. Dopamine finnas hos människor såväl som djur, inklusive både vertebrates och invertebrates.

Dopaminehistoria

Dopamine synthesized först i 1910 av George Barger och James Ewens på Wellcome laboratorium i London, England.

I 1958 upptäckte Arvid Carlsson och Nils-Åke Hillarp, på laboratoriumet för kemisk Pharmacology av medborgarehjärtainstitutet av Sverige, fungera av dopamine som en neurotransmitter. Arvid Carlsson tilldelades den Nobel prisen 2000 i Physiology eller medicinen för visning, att dopamine inte är precis en precursor av norepinephrine och epinephrine utan en neurotransmitter, som väl.

Dopamineproduktion

Dopamine produceras i flera områden av hjärnan, däribland substantianigraen och det ventral tegmental området. Det är en neurohormone som är utsläppt vid hypothalamusen. Dess handling är som ett hormon som är en inhibitor- eller prolactinfrigörare från den anterior loben av hypofysen.

Dopamine
Neurotransmitters med åtskild localization inom hjärnan. A) Det kemiskt strukturerar av dopaminen för monoamineneurotransmitteren och schematiskt dra av localizationen av dopamine-innehållande neurons i människan och tjaller hjärnan och platserna, var dopamine-innehålla axons, finnas. B) Det kemiskt strukturerar av serotoninen för monoamineneurotransmitteren, och den liknande hjärnan kartlägger visninglägen av serotonin-innehållande celler och deras axons.

Dopaminereceptors

Dopamine agerar på receptors som är specifika för den. Fem underordnad typ av däggdjurs- dopaminereceptors grupperas in i två klassificerar.

  • D1--likereceptoren klassificerar - denna består av av underordnad typ för receptor D1 och D5
  • D2--likereceptoren klassificerar - denna består av av underordnad typ för receptor D2, D3 och D4

Dessa receptors har liknande signalera rekvisita. De har olikt att signalera transductionbanor, som bestämmer deras underordnad typ, och klassificerar emellertid.

Alla av dopaminereceptors är G protein-kopplade ihop receptors (GPCRs), som signalerar medlas i första hand av växelverkan med och aktivering av GTP-bandet proteiner (G-proteiner). Medlemmar av denna superfamily kallas också 7 transmembranereceptors, därför att de korsar cellmembranet sju tider. De kallas också slingras receptors på grund av ormnågot liknandesättet som de lindar i fram och tillbaka över membranet.

Handlingar av dopamine

Dopamine används också som läkarbehandling. Den agerar på den förstå nervsystemet. Applikationen av dopamineblytak till ökande hjärta klassar och blodtryck.

Dopamine kan inte korsa blod-hjärnan barriären, så dopamine som ges som en drog, påverkar inte direkt centrala nervsystemet.

Dopamine behövs i några hjärnsjukdomar som väl. Detta inkluderar sjukdomar liksom Parkinsons sjukdom och dopa-svars- dystonia. För dessa tålmodig används levodopaen. Denna är en precursor av dopamine. Den kan korsa blod-hjärnan barriären.

Källor

  1.  http://pharmrev.aspetjournals.org/content/63/1/182.full.pdf
  2. http://128.196.98.170/pubs/Dopamine-HBTNN2e-preprint.pdf
  3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.22020/abstract
  4. http://home.comcast.net/~k.neve/JRST.pdf
  5. http://edrv.endojournals.org/content/6/4/564.abstract

Mer ytterligare läsning

Last Updated: Aug 23, 2018

Ananya Mandal

Written by

Ananya Mandal

Ananya is a doctor by profession, lecturer by vocation and a medical writer by passion. She specialized in Clinical Pharmacology after her bachelor's (MBBS). For her, health communication is not just writing complicated reviews for professionals but making medical knowledge understandable and available to the general public as well.

Advertisement

Comments

  1. naz Edyra naz Edyra Malaysia says:

    Dopamine is an hormone or not?

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post