Är Vad Meningit?

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Meningit är en infektion av meningesna som är membran, som täcker hjärnan och ryggmärgen.

Är Vad meninges?

Meninges är 3 lagrar för connectivesilkespapper. De består av pia-materen (som är mest nära till centrala nervsystemetorganen), arachnoiden och duramateren (som är mest borterst från hjärnan och ryggmärgen).

De inkluderar blodkärl och innehåller också cerebrospinal vätska. Dessa är strukturerar involverat i meningit, en inflammation av meningesna, som, om stränga, kan bli encephalitis, en inflammation av hjärnan.

Är Vad meningit?

Meningit är en infektion av meningesna. Infektionen kan orsakas av bakterier eller en virus, och den leder till meninges passande det inflammerat (svällt). Detta kan orsaka allvarlig skada till nerverna, hjärnan och ryggmärgen.

Tecken av meningit

Meningit visas gemensamt by:

 • sträng huvudvärk
 • spy
 • kickfeber
 • styvhet av hångla
 • känsligheten och synar smärtar på exponering för att tända
 • flå överilat

Tecken kan skilja sig åt i ungt barn och behandla som ett barn.

Typer av meningit

Meningit kan orsakas av bakterier, och virus och båda typer har några särdrag. Den Meningococcal sjukdomen är den ledande smittsamma dödsorsaken i tidig sortbarndom.

Bakterie- meningit

Bakterie- meningit är mycket allvarlig och bör behandlas som en nöd- läkarundersökning. Lämnat untreated kan detta leda till sträng hjärnskada och smitta blod orsaka septicimeia. Den mest allmänningen som smittar bakterier, är Neisseriameningitidisbakterier.

I 2008 och 2009 i England och Wales såga 1.166 dessa fall av meningit tack vare bakterier. Emellertid med den lyckade vaccinationen mot detta har bakterier som också är bekant som meningococcal bakterier numrera av fall, gått ned. Emellertid finns det för närvarande något vaccin som förhindrar den meningococcal sjukdomen för grupp B, som är den mest vanlig anledning av bakterie- meningit i UKEN.

Bakterie- meningit är mest allmänning i barn som är under fem gammala år och är ofta liv - hota i spädbarn under åldern av en. Den är också vanligt bland tonåringar som åldras 15 till 19 år. Allra är fallen runt om 15% bakterie- meningit, och 25% kan godsspecifikationen med septicaemia. I 60% av fall kan båda framlägga tillsammans.

Virus- meningit

Virus- meningit är mer allmänningen men mindre sträng typ av meningit. Numrera av fall är svår till bedömningen, sedan tecknen är liknande till en anfall av influensa. Virus- meningit är mest allmänning i barn och är mer utbredd under sommarmånaderna.

Får Vem meningit?

Meningit kan påverka folk allra åldersgruppar. Spädbarn och ungt barn och åldringen är mer på riskerar emellertid. Virus- meningit är den mest vanlig anledning av villkora. Varje år runt om 2.500 fall av bakterie- meningit och nästan 5.000 fall av virus- meningit, uppstår i UKEN.

Folket på riskerar mest av att få meningit inkluderar:

 • de, som har CSF-shuntor, förlade i deras hjärna för en annan patologi
 • de med hoppar av i duraen
 • bruk av ryggrads- tillvägagångssätt (eg. ryggrads- narkosar)
 • diabetikerer
 • de med bakterie- endocarditis
 • alkoholism och levercirrhosis
 • intravenös drogmissbruk
 • renal brist
 • thalassemia
 • cystic fibrosis
 • hypoparathyroidism
 • splenectomy
 • skäracellsjukdom Etc.

Tränga Ihop (skolar e.g, daghem, rekryterar militären och högskolestudenter), lönelyfter riskera av meningit.

Prognos eller resultat

Virus- meningit får vanligt bättre inom en koppla ihop av veckor men aggressiv behandling för bakterie- meningitbehov.

Bakterie- meningit behöver att behandlas med antibiotikummar, erkännande till sjukhuset och även erkännande till intensivvårdenheterna.

Den Meningococcal sjukdomen (kombinationen av meningit och septicaemia) orsakar död in omkring en i 10 fall. Kurera Trots några barn kan gå på att framkalla komplikationer, liksom utfrågningförlust och after att ha bakterie- meningit. Förhindrandet är vid färdiga vaccinations mot infektionen.

Granskat vid April Cashin-Garbutt, BA Hons (Cantab)

Källor

 1. http://www.medhelp.org/medical-information/show/4915/Meninges-of-the-brain
 2. http://www.nhs.uk/conditions/Meningitis/Pages/Introduction.aspx
 3. http://www.patient.co.uk/doctor/Meningitis.htm
 4. http://www.bbc.co.uk/health/physical_health/conditions/meningitis2.shtml
 5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001700/
 6. http://www.ohsu.edu/xd/health/services/doernbecher/research-education/education/med-education/upload/Bacterial-Meningitis.pdf
 7. http://www.choa.org/Menus/Documents/Wellness/teachingsheets/meningitis.pdf

mer Ytterligare Läsning

 

Last Updated: Aug 3, 2017

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post