Är Vad Förlamningen?

Vid den Yolanda Smeden BPharm

Förlamningen är en villkora som gäller en förlust av muskeln, fungerar i förkroppsliga, som kan medföljas av sensorisk förlust som ses också till som förlust av känsla.

Benämna härledas från Greken uttrycker att att inaktivera för hjälpmedel av nerverna. Detta är, därför att det är vanligt tack vare skada till nervsystemet att det finns förlust av motoriskt fungerar eller sensorisk information.

Orsakar

Det finns flera möjligheten resonerar att man kan erfara tillfällig eller permanent förlamning. Den är vanligt som resultat av skada till ryggmärgen eller andra delar av nervsystemet och tillhörande med:

 • Slå
 • Trauma
 • Polio
 • Cerebral palsy
 • KringutrustningNeuropathy
 • Parkinsons sjukdom
 • Botulism
 • Bifida Spina
 • Multipelsclerosis
 • Guillain-Barré syndrom.

Dessutom kan några läkarbehandlingar få effekt fungera av nerverna, och i sällsynta fall ha det potentiellt som orsakar förlamning.

Pseudoförlamning

Pseudoförlamningen är en benämna som ser till den frivilliga begränsningen av rörelse. Det är inte tack vare den muskulösa förlamningen och krånglar av nervansvariga för rörelse, men, snarlikt, smärtar ett primat som avstår från flyttning tack vare, eller incoordination.

Klassifikation

Förlamningen kan kategoriseras som lokaliserad endera när en specifik del av förkroppsliga liksom vända mot eller räcker påverkas, eller generaliserat, när ett stort delar upp av förkroppsliga, påverkas, liksom det hela lägre förkroppsligar.

Det finns mer närmare detalj benämner också för att beskriva särskilda områden av förkroppsliga som påverkas.

 • Monoplegia är förlamningen av en limb.
 • Hemiplegia är förlamningen av beväpna och lägger benen på ryggen på en sida av förkroppsliga.
 • Paraplegia är förlamningen av båda lägger benen på ryggen, och några andra områden av det lägre förkroppsligar, liksom bäckenet.
 • Tetraplegia eller quadriplegia är förlamningen av både beväpnar och lägger benen på ryggen.

Komplikationer

Den är vanligt för att förlamningen ska resultera i flera sekundärt vård- villkorar. Bestämt är den urin- incontinencen och tarmincontinencen bekant att påverka många folk som påverkas av förlamning. Dessutom fungerar det sexuellt av båda manar, och kvinnor påverkas ofta negativt.

Pressa sår kan också uppstå, som ett resultat av överdrivet pressar förlagt på särskilda silkespapper i förkroppsliga.

Många bemannar erfar också psykologiskt verkställer som ett resultat av ändringarna släkta till förlamningen. Fördjupningen är mycket vanligt, som individer är ofta oförmögna att bo liv, som de vänja sig till att göra, och att justera till denna ändring kan vara svårt.

Ledning

Syftet av behandling för individer med förlamning är allmänt för att dem så självständigt ska bo som möjlighet med den högsta livskvaliteten.

Den optimala ledningen för varje individ med förlamning beror på typen av förlamningen, och verkställa som detta har på deras livskvalitet.

Handikappet bistår apparater kan erbjuda lösningen till några typer av förlamningen. Till exempel kan paraplegics, som har borttappadt fungera av den lägre delen av deras att förkroppsliga, vara kompetent att använda en rullstol och att bo en förhållandevis oberoende livsstil.

För folk med förlamning också i övredelen av förkroppsliga kan en elektrisk rullstol hjälpa med rörlighet, om de stillar har att kontrollera av rörelse i deras räcker.

Orthoses är ett annat alternativ som planläggs för att förbättra limben fungerar och hjälper att kompensera för någon svaghet i de upprörda musklerna.

Komplikationerna av förlamningen kräver också tillräcklig ledning och övervakning. Den är hjälpsam att vara medveten av möjlighetkomplikationer, så att teckenet kan kännas igen tidigare, om de uppstår. Dessutom villkorar medicinsk ledning av dessa är befogad och bör tilltalas för att förbättra livskvaliteten av varje individ.

Hänvisar till

[mer Ytterligare Läsning: Förlamning]

Last Updated: Apr 16, 2015

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post