Är Vad Patologi?

Vid Sally Robertson, BSc

Patologi är en förgrena sig av medicinsk vetenskap som angår i första hand orsaka, beskärningen och naturen av sjukdomen. Den gäller undersökningen av silkespapper, organ, kroppsliga vätskor och den obduktionför att studien och diagnostiserar sjukdomen.

För närvarande kan patologi delas in i åtta huvudsakliga områden, beroende av typerna av använda metoder eller typerna av undersökta sjukdomar. Dessa olika discipliner är beskrivit nedanfört.

Allmän patologi

Allmän patologi beskriver ett komplex, och brett sätta in, som gäller studien av mekanismen bak cellen och silkespapperskada, såväl som överenskommelse hur förkroppsliga reagerar till och reparerar skada. Exempel av områden, som kan vara utstuderade inkluderar necrosis, neoplasia, såret som läker, inflammation och hur celler anpassar till skadan. Grundlig överenskommelse i dessa områden appliceras i diagnosen av sjukdomen. Allmän patologi är den van vid benämna beskriver också anatomical och klinisk patologi.

Detta sätter in täcker områden av patologi, men på en mindre jämn specialist. En person patologi för arbetet som skulle i allmänhet, utbildas i områdena av laboratoriumanalys, liksom hematology och klinisk kemi. Emellertid skulle de har en mindre specificerad kunskap, än en person, som specialiserar i en av dessa, sätter in.

Anatomical patologi

Detta sätter in angå med studien, och diagnosen av sjukan till och med mikroskopisk analys av tar prov från kroppsliga vätskor, förkroppsligar silkespapperorgan och ibland det helt eller obduktionen. Dela upp i faktorer som kan undersökas inkluderar det utseendemässiga anatomical sminket för cellen och kemiska häften inom celler.

Denna disciplin kan subdivideds in i flera discipliner, och exempel av dessa ges nedanfört:

 • Histologi - Tar Prov av kroppsliga silkespapper, och organ är förberedda och undersökta för att avkänna och diagnostisera sjukdomen. Arkitekturen av silkespappret observeras på ett mikroskopiskt jämnar, och förhållandet mellan den olika cellen och silkespappertyper undersöks.
 • Cytology - Kroppsliga vätskor och silkespapper undersöks på det cell- jämnar för att avskärma för och diagnostisera sjukdomen och hjälpa att bistå behandlingbeslut. En ska cytologist undersöker hur celler ser, bildar och fungerar.
 • Rättsmedicinsk patologi - Rättsmedicinsk patologi är undersökningen av en obduktion för att att upptäcka dödsorsaken. Det yttre utseendemässigt bedömas först för att kontrollera för bevisar av sår eller kvävning, till exempel. Kirurgiska tillvägagångssätt börjas därefter, och de inre organen är utstuderade att se huruvida inre skador finnas och förbinds till utsidan en.

Klinisk patologi

Också sett till som laboratoriummedicinen, angår klinisk patologi analysen av blod, tar prov urine och silkespappret för att undersöka och diagnostisera sjukdomen. Exempel av de kliniska patologilaboratoriumna för information kan ge inkluderar blodvärde, att klumpa ihop för blod och electrolyteresultat. En klinisk patolog utbildas vanligt i microbiology-, hematology- eller blodbankrörelse, men inte på det samma sakkunnigt jämna, som någon, som specialiserar i en av dessa, sätter in.

En klinisk patolog kan komma över problem som begär specifik sakkunskap, som peka på dem skulle behov att konsultera en kollega, som är specialiserad. Kliniska patologer leker en liknande roll till det av allmänna patologer, även om de skulle för att inte vara involverade i anatomical patologi.

Kemisk Patologi eller Biochemistry

Biochemists eller kemiska patologer undersöker alla aspekter av sjukdomen som identifierar ändrar i olika olika vikter som finnas i blod, och kroppsliga vätskor liksom proteiner, hormon och electrolytes, sedan dessa ändringar kan indikera och ge, ledtrådar om sjukdom eller sjukdomen riskerar.

Till exempel kan en biochemist bedöma cholesterol, och triglyceride jämnar för att bestämma hjärtsjukdomen riskerar. De kan också söka efter och mäta tumormarkörer, vitaminer, gifter, läkarbehandlingar och fritids- droger.

Genetik

Det finns huvudsakliga tre förgrena sig av genetik, och dessa inkluderar efter:

 • Cytogenetics: Denna är analysen av chromosomal abnormalities på det mikroskopiskt jämnar.
 • Biochemical genetik: Sökandet för specifika sjukdommarkörer genom att använda biochemical tekniker.
 • Molekylär genetik: Genmutationar söks för och analyseras genom att använda DNA-teknologi.

Genetik gäller att utföra testar på kromosomer, biochemical markörer och DNA som tas från kroppsliga vätskor och silkespapper för att avkänna genetiska illnesses.

Hematology

Detta sätter in angå med olika olika sjukdomaspekter, som påverkar blod, inklusive blöds oordningar och att klumpa ihop problem och blodbrist, till exempel. Ett Annat område av hematology är transfusionmedicinen, som gäller att utföra blodmaskinskrivning som arg-matchar för förenlighet och klarar av stora belopp av blodprodukter. Ett exempel av en testa som en hematologist kan utföra, är klumpa ihop för blod testar för att kontrollera huruvida en tålmodigs dos av ökande warfarinbehov eller minskning.

Immunologi

Immunologists utför immunt fungerar testar för att upprätta huruvida, eller inte en tålmodig lider från en allergi och om så, vad de är allergiska till. Många sjukdomar uppstår också som ett resultat av immunförsvaret som har en onormal reaktion till sunda celler eller silkespapper och lanserar en immun attack mot dem. Detta ses till som en autoimmune sjukdom. Det finns en spänna av immunological testar som kan avkänna markörer av autoimmune sjukdomar liksom rheumatoid artrit, sockersjuka och lupus.

Microbiology

Microbiology angå med sjukdomar som orsakas av pathogenic medel liksom bakterier, virus, parasit och svampar. Tar Prov av blod, kroppsligen testas vätska och silkespappret för att upprätta huruvida infektion finns, och sätta in av medicinsk microbiology är också förlovad med att identifiera ny art av microorganisms.

Andra områden encompassed av microbiology inkluderar kontrollerar av infektionutbrott och att forska problemen resultera från bakterie- antibiotiskt motstånd. En av de främsta rollerna av microbiologisten är att se till att antimicrobial droger ordineras och används lämpligt.

Granskat by: Dr Tomislav Meštrović, MD, PhD

Källor

[mer Ytterligare Läsning: Patologi]

Last Updated: Jul 18, 2016

Advertisement

Comments

 1. Joaquim Luis Joaquim Luis mz says:

  good infomation

 2. Lawan Sharif Abubakar Lawan Sharif Abubakar Nigeria says:

  an interesting inf.

 3. Deepesh Bista Deepesh Bista Nepal says:

  cases of several desease

 4. Lovely Wilson Lovely Wilson United Kingdom says:

  Tips are ok buut need more vivid explanation

 5. Jaime Cardenas Jaime Cardenas United States says:

  Excellent explanation for general public

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post