Är Vad Pyelonephritis?

Vid Dr Tomislav Meštrović, MD, PhD

Det urin- systemet är dräneringsystemet av människokroppen för att ta bort som är förloradt, och extra bevattna. Det består av de två njure, två ureters (som förbinder njure och blåsan), en blåsa och en urethra. Urin- områdesinfektioner föreställer den mest allmänningen som den urologic sjukdomen med jättelikt riktar, och indirekt kostar av medicinsk vård för upprörda individer.

Pyelonephritis kan definieras som en infektion av det renal bäckenet och njure som är en följd av stigningen av pathogenic bakterier från blåsan till njure via uretersna. Detta villkorar är liv-hota potentiellt infektion som kan resultera, i scarring av njure.

Typer av pyelonephritis

Primär akut pyelonephritis föreställer inflammationen av den renal parenchymaen och påverkar en eller båda njure. Den är ett okomplicerat bildar av sjukdomen, som uppstår mest gemensam i kvinnlig som ett resultat av den urin- områdesinfektionen, med 90% av fall som orsakas av en allmänningbakterie Escherichia Coli.

Detta villkorar kan framlägga med lowbaksida, eller fransyskan smärtar, den lokaliserade flanket, kickfeber, rigors och svettar, men också med en huvudvärk, en nausea, spy, en allmän olustkänsla och en renal bulnad. Dessutom kan tecken av lägre urin- områdesinfektion vara närvarande, och den uppenbara sjukdomen kan framkalla prompt över en eller två dagar.

Sekundär akut pyelonephritis i kvinnor med urin- områdesabnormalities, gravida kvinnlig, barn och manar är allmänt ansedd att vara allvarligare villkorar än akut primär pyelonephritis. att Göra Mottaglig dela upp i faktorer kan inkludera catheterization av blåsan, den immunosuppressive njuretransplantationen för terapi efter, megaureteren, den neurogenic blåsan, mellitus sockersjuka, den polycystic njuresjukdomen och bestämda tumors.

Presentationen av sekundär akut pyelonephritis (som ses ibland till som invecklad akut pyelonephritis) liknar primära infektioner, albeit denna sjukdom kan också vara smärtfri. Escherichia Coli återstår den vanligast mötta pathogenen, men andra Gram-Negation bacilli och även Gram-Realitet organismer (namely i manlig) kan vara involverade.

Kronisk pyelonephritis föreställer den diffusa interstitial upphetsa sjukdomen av njure, som inte är alltid smittsam i beskärning. Emphysematous pyelonephritis är en allvarlig necrotizing renal parenchymal infektion som karakteriseras av produktionen av intraparenchymal, gasar. Kroniska destruktiva granulomatous bearbetar att stems från atypical ofullständigt immunt svar till subacute bakterie- infektion är bekant som xanthogranulomatous pyelonephritis.

Epidemiology och riskerar dela upp i faktorer

Epidemiologic data på förekomsten av olika typer av pyelonephritis begränsas. Det är bekant att förekomsten av akut pyelonephritis är högst i annars sunda kvinnor mellan 15 och 29 myndiga år, följt av spädbarn och äldre personer. I Förenta staterna, denna typ av pyelonephritiskonton för åtminstone 250.000 kontorsbesök och 200.000 sjukhuserkännandear varje år.

Alla typer av pyelonephritis är avsevärt mer allmänning i kvinnlig än i manlig, även om denna skillnad försvagas med ökande ålder - speciellt i tålmodig som åldras 65 år och äldre. I kvinnlig är ålderfördelningen trimodal (med nå en höjdpunkt i nyfödd period, mellan 15-35 myndiga år och 80 myndiga år), stunder i manlig som ålderfördelningen är bimodal (det finns inte dvs. någon maximal en mitt).

Nya studier indikerar att ungefärligt 20% av renal transplantattålmodig lider från akut pyelonephritis. Dessutom mellan 30% och 50% av renal transplantattålmodig lida från akut pyelonephritis inom 2 månader efter kirurgi. Gravid kvinna har en sjukdomförekomst av 1% till 2%, men eventuellt kick som 30% i fall av den untreated asymptomatic bacteriuriaen.

Individer med urin- områdesinfektion och de med ett strukturellt (eller anatomic) problem i det urin- området är på det högst riskerar för pyelonephritis. Den viktigaste singeln riskerar dela upp i faktorer för utvecklingen av denna villkorar är vesicoureteral reflux (VUR), som är det onormala flödet av urine från blåsan till det övreurin- området.

Källor

  1. http://www.aafp.org/afp/2005/0301/p933.html
  2. http://www.aafp.org/afp/2011/0901/p519.pdf
  3. http://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/rg.281075171
  4. http://cid.oxfordjournals.org/content/45/3/273.full
  5. http://kidney.niddk.nih.gov/KUDiseases/pubs/pyelonephritis/
  6. Crutchlow EM, Dudac PJ, MacAvoy S, Madara BR. Pathophysiology. Jones & Bartlett som Lärer, 2002; pp. 222-245.

[mer Ytterligare Läsning: Pyelonephritis]

Last Updated: May 5, 2015

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post