Är Vad Radioiodine?

Vid Dr Tomislav Meštrović, MD, PhD

Jod är en icke-metallisk grundläggande beståndsdel och en nödvändig mineral för människokroppen. Den är svängbar i syntesen av thyroidhormon, triiodothyronine (T3) och thyroxine (T4), och hence nödvändigt för det normala fungera av thyroidkörteln. Radioiodine föreställer ett radioaktivt bildar av jod som används oftast i behandlingen av thyroidsjukdomar.

Radioiodineisotopes påbörjar i fission och många andra kärn- reaktioner. Åtminstone listas 37 Jodisotopes i litteraturen, med samlas numrerar att spänna från 108 till 144. Alla dem, med undantaget av Iodine-127, är radioaktiva, med halva-liv som spänner från 1, understöder (Iodine-140) till 16 miljon år (Jod-129).

Den mest gemensam använda radioisotopen av jod i farmaceutisk bransch och medicin är Iodine-131 (I-131). Många typer av cancer och annan non-elakartad sjukdom kan lyckat behandlas med utstrålning som sänds ut av denna radioisotope. Radioaktiv I-131 är den vanligast använda radiopharmaceuticalen för sjukdomar liksom thyroidcancer och hyperthyroidism.

Radiobiological och läkarundersökningrekvisita av radioiodine

I-131 är både ett beta och gamma-utsändande av radionuclide med en läkarundersökning som är halveringstid av 8,02 dagar. Genomsnittet spänner av beta-partiklarna i mjukt silkespapper är ungefärligt två millimetrar, och följande radiobiological verkställer av denna radioiodine kan vara riktar eller indirekt, som är viktig att skilja, när du avgör på en optimal dos.

Rikta verkställer gäller till utstrålningsinsättningen inom DNA, eftersom indirekt, verkställer fria radikaler för jordbruksprodukter som kan i sin tur reagera med de kritiska macromoleculesna. Som joniseringsutstrålning förlorar energin, följer skadan av den cell- dysfunctionen för DNA molekylen och, som resulterar med celldöden.

I-131 är tillgänglig som natriumjod i kapslar eller som en vätskelösning för muntlig intagande av föda. Som den har en for och en färdig absorbering i övreinälvan, används den intravenösa rutten av administrationen endast för oförmögna individer för att ta in föda endera av dessa två bildar. Det måste noteras att kapslarna är säkrare än flytande, som retningen av muntlig mucosa inte uttalas så, och det finns mindre radioactivity som är utsläppt in i lufta.

Bruk i terapi och diagnostik

Radioaktiv I-131 har väsentligen en kickframgång att klassa i behandlingen av individer med både godartada och elakartade thyroidsjukdomar efter 40-tal. Den är ansedd en kassaskåp och en förhållandevis billig behandling, även om den framför det tålmodiga radioaktivt (som kan vara en äventyra till sjukhuset bemannar, familjemedlemmar eller allmänhet).

Radioiodinen tas upp från blod av natrium-iodide symporter av den liknande thyroiden till naturlig jod; därför ackumulerar den inom follicular celler för thyroiden. Beta-Partiklar av I-131 kan därefter förstöra den follicular cellen som leder långsamt till förminskning i volymen av thyroidkörteln, och att kontrollera av det patologiskt påstå.

De huvudsakliga indikeringarna för terapi I-131 är thyroidcancer, non-gift multinodular struma, och hyperthyroidism påstår tack vare Grav sjukdom, giftlig multinodular struma eller hyperfunctioning thyroidnoduler. Contraindications för denna typ av terapi är havandeskap, amning och den stränga obehärskada thyrotoxicosisen.

I-131 användes också för bedömningen av renal fungerar, start i 1956, då Taplin och hans medarbetare använde denna radioiodine, och ställa in teleskop yttre scintillationavkännare som mäter tidsmässig rensning, fungerar av njure. Antikroppar som märks med radioiodine, används mer och mer för tumorupptäckt.

Källor

  1. jnm.snmjournals.org/content/46/1_suppl/28S.full.pdf
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3336179/
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3502018/
  4. Guhlke S, Verbruggen FÖRMIDDAG, Vallabhajosula S. Radiochemistry och Radiopharmacy. I: Biersack HJ, Borgare LM, redaktörer. Klinisk Kärn- Medicin. Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York, 2007; pp. 34-76.
  5. Dietlein M, Schmidt M. Radioiodine Terapi av Hyperthyroidism (Giftlig Struma, den Hyperfunctioning Nodulen) och denGift Struman: Tillvägagångssätt och Anvisningar. I: Baum RP, redaktör. Terapeutisk Kärn- Medicin. Springer-Verlag Berlin Helidelberg, 2014; pp. 335-346.

[mer Ytterligare Läsning: Radioiodine]

Last Updated: Nov 2, 2015

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post