Är Vad Blodpropp?

Vid den Yolanda Smeden BPharm

Blodpropp är det processaa av en blodpropp, också bekant som en tromb som bildar i ett blodkärl. Denna koagulering kan kvarteret eller att blockera blodflöde i det upprörda området såväl som orsakar allvarliga komplikationer om koaguleringflyttningarna till en avgörande del av det cirkulations- systemet, liksom hjärnan eller lungsna.

Det är det normala för förkroppsliga till att klumpa ihop för jordbruksprodukter dela upp i faktorer lika platelets och fibrin, när ett blodkärl såras, för att förhindra en överdriven förlust av blod från förkroppsliga. Om detta verkställer är över produktivt det kan blockera flödet av blod och bilda en embolus som flyttningar runt om blod strömmer.

BlodproppTyper

Blodpropp kan i huvudsak klassificeras som endera venous blodpropp eller arterial blodpropp, enligt var trombgåvorna i förkroppsliga.

Venous blodpropp uppstår i åderna och kategoriseras vidare enligt var den uppstår däribland:

 • Djup åderblodpropp
 • Portalåderblodpropp
 • Renal åderblodpropp
 • Jugularåderblodpropp
 • Budd-Chiari Syndrom
 • Paget-Schoetter sjukdom
 • Cerebral venous bihålablodpropp

Arterial blodpropp, också som är bekant som atherothrombosis, tack vare som dess anslutning med atheromaen brister, uppstår i artärerna. Blodstasisen som orsakas av atrial fibrillation, kan också orsaka denna typ av blodpropp.

Det finns multipeln orsakar för slår, inklusive ischemia, blödningen och embolusen i hjärnan. Slå tack vare en blodpropp i hjärnan bygger vanligt gradvist runt om en atherosclerotic platta.

Myocardial infarkt kan också orsakas av en tromb i den koronara artären och är tillhörande med ischemia. Den förminskande syretillförselen till hjärtacellerna, som ett resultat av blockeringen, resulterar i celldöd och myocardial infarkt.

Orsakar

Det finns huvudsakliga tre orsakar av blodpropp: hypercoagulability, skada till de endothelial cellerna av blodkärlväggen och onormalt flöde av blod.

Hypercoagulability också som är bekant som thrombophilia, ser jämnar higher av koagulering dela upp i faktorer i blod den förhöjningmottaglighet till blodpropp. Detta är vanligt som ett resultat av genetik eller oordningar av immunförsvaret.

Skadan till de epithelial cellerna på väggen av blodkärl efter trauma, kirurgi eller och infektion kan också påskynda koagulering och möjlighetblodpropp.

Onormalt blodflöde, liksom venous för stasis hjärtafel efter eller långa perioder av sedentary uppförande, kan också orsaka blodpropp för att uppstå. Dessutom villkorar något annat vård- kan påverka blodflöde och leda till produktionen av en tromb, en inklusive atrial fibrillation och en cancer.

Komplikationer

En allmänningkomplikation av blodpropp är hypoxia, tack vare blockeringen av artären av åder. När majoriteten av blodkärlet blockeras, förminskas resulterar syretillförselen till förkroppsliga och i ökande produktion av lactic syra.

Dessutom i vissa fall kan blodproppen bryta fritt och resa runt om förkroppsliga, ett processaa bekant som embolization. Detta kan blockera blodflödet till nödvändiga organ, liksom hjärnan eller förminskande eller förhindringssyre- och blodflödet det lungs, med stränga återverkningar.

Förhindrande och Behandling

Riskera av blodpropp, Som stasis av blod är tillhörande med ökande, är det viktigt att förehavanden göras regelbundet, om bestämt känsliga individer är rimliga att vara sedentary för långa tidsperioder, liksom i säng eller på ett flygplan.

För folk på kicken - riskera av venous thromboembolism, heparin kan administreras för att förminska riskerar av pulmonary blodpropp, även om detta är tillhörande med högre mottaglighet till att blöda den förminskande effektiviteten av klumpa ihop dela upp i faktorer tack vare. Därför erbjuder heparin mer stor bruk i behandlingen, ganska än förhindrande av blodpropp.

En mer sammanhängande metod som förhindrar bildandet av djup åderblodpropp, är bruket av kompressionsstrumpor, som stöttar mekaniskt åder för att förhindra bildandet av blodproppar. Detta är bestämt, välgörande som det finns få biverkningar.

Anticoagulants kan förhöjning riskera av ha som huvudämne blödning litet, men har funnits för att erbjuda en gynna i både förhindrandet och behandling av blodpropp.

Hänvisar till

[mer Ytterligare Läsning: Blodpropp]

Last Updated: May 21, 2015

Advertisement

Comments

 1. Birgir Norddahl Birgir Norddahl United States says:

  Denne artikl skal redigeres. Den er formodenligt skrevet med en "Google-oversaettelse" fra en engelsk artikel.
  This article needs revision. It is written presumably from an English article with Google Translate.

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post