Är Vad ThyroidCancer?

Vid den Yolanda Smeden BPharm

Thyroidcancer är en typ av cancer som gäller oreglerad celltillväxt i thyroidkörteln, som lokaliseras på basera av hångla. Det är en sällsynt typ av cancer som allra redogör för ungefärligt 1% folk som diagnostiseras med cancer.

Riskera Dela upp i faktorer

Bestämda befolkningar är på ökande riskerar av thyroidcancer och bör, därför, vara kloka att kontrollera för tecken av thyroidcancer. Riskera dela upp i faktorer inkluderar:

 • Kvinnlig
 • Asiatisk etnicitet
 • Åldrats mellan 25 och 65
 • Familjhistoria av thyroidsjukdomen
 • Föregående utstrålningsbehandling som ska heads eller hånglas

Tecken

Det mest allmänningtecknet av thyroidcancer är en klumpa sig eller en bulnad i halsen, som är ofta smärtfri. Några som är tålmodiga med en klumpa sig i halsen, bör utforskas för möjlighetthyroidcancer, även om endast omkring 5% av klumpa sig undersökt finnas för att vara cancerous.

Tecken av thyroidcancer kan inkludera:

 • Klumpa sig eller bulnad i halsen
 • Andas för Dyspnea och för svårighet
 • Svälja för Dysphagia och för svårighet
 • Ihärdigt hosta och hest uttrycker
 • Förstorade lymfaknutpunkter hånglar in

Diagnos

Tecknen av thyroidcancer är inte specifika till sjukdomen, och närmare detalj testar krävs därför för att bekräfta diagnosen.

Efter läkarundersökningundersökning och en grundlig läkarundersökning och familj har historia tagits, ett blod tar prov är vanligt nödvändig. Dessutom och att avbilda är tekniker vanligt van vid undersöker thyroidkörteln liksom ultrasound, bildläsning för beräknad (CT) tomography eller magnetiskt avbilda för resonans (MRI). En laryngoscope kan också vara användbar i den inre undersökningen av uttrycka boxas.

En biopsi kan tas från thyroidkörteln för mikroskopisk undersökning i ett laboratorium för finalbekräftelse av diagnosen.

Typer

Det finns fyra primära typer av thyroidcancer däribland:

 • Papillary carcinoma som påverkar unga kvinnor under åldern av 40 och är vanligt den mest allmänningtypen.
 • Follicular carcinoma som påverkar ofta gammalare befolkningar.
 • Medullary thyroidcarcinoma som har ärftliga kännetecken och kan inkörda familjer.
 • Anaplastic thyroidcarcinoma är den mest sällsynta och mest aggressiva typen, vanligt röra åldringfolk över 60.

Papillary och follicular carcinoma behandlas ofta i ett liknande långt, eftersom specifik ledning för medullary och anaplastic thyroidcarcinomaberättigande planerar enligt individkännetecknen.

Behandling

Ofta av thyroidcancer, är kirurgisk borttagning av den hela thyroidkörteln vanligt första steg i behandlingen planerar. Om lymfaknutpunkterna i hångla misstänkas också för att påverkas av cancerous celler, tas dessa bort också surgically.

Utstrålningsterapi leker en viktig roll i behandlingen av thyroidcancer och kan användas som sulabehandlingen eller som kirurgi för adjuvantterapi efter. Utstrålningen kan administreras av långt av en utsida X-ray strålar siktat på thyroidkörteln eller genom att ta radioaktiv jod orally.

Kemoterapi kan också användas, men reserveras allmänt som ettfodra alternativ, efter kirurgi och radiotherapy inte har varit lyckade. Detta är, därför att det är en allmänare behandling som bär stränga biverkningar för det helt förkroppsligar, eftersom kirurgi och radiotherapy kan lätt lokaliseras till thyroidkörteln.

Som behandlingen av thyroidcancer framför fungera av thyroidkörteln otillräcklig, är det normalahandlingarna av thyroidkörteln avbruten posta-terapi. Detta påverkar huvudsakligen hormonen som produceras av thyroidkörteln - triiodothyronine (T3), thyroxine (T4) och calcitoninen - som behöver att administreras pharmacologically på en livslång bas.

Hänvisar till

[mer Ytterligare Läsning: ThyroidCancer]

Last Updated: Jun 4, 2015

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post