Är Vad Urology?

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Urology är en kirurgisk speciality som avtal med behandlingen av villkorar att gälla manlign och det kvinnliga urin- området och de male reproduktiva organen.

Folket som specialiserar i sätta in av urology, kallas urologer, sjukvårdprofessionell, som utbildas för att diagnostisera, avkänner och fest denna grupp av oordningar och sjukdomar.

Oordningarna, som kan behandlas av urologer, inkluderar de som gäller njure, uretersna (rör som förbinder njure till blåsan), de adrenal körtlarna, blåsan och urethraen (röret som passerar urine ut ur förkroppsliga från blåsan). I manlig kan en urolog också fest villkorar av testesna, epididymisen, vasdeferensna, de sädes- vesiclesna, prostatan och penisen. Sätta in av urology gäller den medicinska ledningen av villkorar liksom urin- områdesinfektion, och prostataförstoringen till den kirurgiska ledningen av villkorar igenom liksom blåsacancer, prostatacancer, njurestenar och spänningsincontinence.

I fallet av bestämt villkorar liksom cancer av det urin- området, kan urologer behöva att fungera i samverkan med oncologists eller radiotherapists. De kan också behöva att samarbeta med nephrologists som handlar med njure villkorar, gynekologer, som handlar med det kvinnliga reproduktiva systemet, och endocrinologists, som angå med, villkorar av oordningarna för endocrinesystemet och hormon. Urologer kan också samarbeta med praktiker av pediatrisk kirurgi och colorectal kirurgi.

Urologer genomgår posta-kandidaten utbildning för fem år och att avsluta 12 månader i allmänhet kirurgi och 36 månader i klinisk urology. Den resterande tiden är spenderad kirurgi för utbildning i allmänhet, klinisk urology eller en disciplin som är relevant till urology. Det finns flera specialistområden som kan vara erfarna efter avslutning av en urologygrad. Några av dessa inkluderar:

Endourology

Endourology handlar med den stängda behandligen av det urin- området. Sätta in har fullvuxet nu att inkludera minsta invasive kirurgiska tillvägagångssätt. Tillvägagångssätt bärs ut genom att använda endoscopes som sätts in in i det urin- området, och exempel inkluderar prostatakirurgi, stenborttagningskirurgi och enkla urethral eller ureteral kirurgier.

Urologic oncology

Detta handlar med genitourinary malignancies liksom cancer av njure, de adrenal körtlarna, prostatan, blåsan, uretersna, testiklarna eller penisen.

Neurourology

Neururology angår ledningen av villkorar som gäller det nervöst kontrollerar av det genitourinary systemet eller den onormala urinationen. Exempel av neurological villkorar som kan leda till dessa villkorar inkluderar Parkinsons sjukdom, multipelsclerosis, slår och ryggmärgskador.

Pediatrisk urology

Detta gäller korrigeringen av genitourinary problem som uppstår i barn liksom undescended testes eller cryptorchidism, underutvecklade genitalia och vesicoureteral reflux.

Andrology

Andrology fokuserar på oordningar av det male reproduktiva systemet liksom erectile dysfunction, ejaculatory oordning-, infertility- och vasektomiomsvängning.

Granskat av Sally Robertson, BSc

Källor

  1. http://medfac.mans.edu.eg/english/dept/elearningunit/books/History%20Taking%20AND%20CLINICAL%20EXAMINATION.pdf
  2. http://my.clevelandclinic.org/Documents/Urology/10-URL-022_residency_brochure.pdf
  3. http://www.cocukuroloji.org.tr/guideline.pdf

[mer Ytterligare Läsning: Urology]

Last Updated: Mar 25, 2014

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post