Spyr Vad?

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Benämna ”som spyr”, beskriver den kraftfulla expulsionen av tillfredsställer av magen via munnen eller ibland näsan, också bekant av som emesis. Orsakar av att spy är så brett - spänna som de för nausea och inkluderar något från matförgiftning eller gastritis till head skador och hjärncancer. Nauseaen är förorsaka obehag som är klädde med filt, innan det spyr, men inte all nausea resulterar faktiskt, i att spy.

Regurgitationen är ett olikt villkorar från att spy, och expulsionen för hjälpmedel för benämnaregurgitationen av den undigested maten från maten leda i rör eller esophagusen in i munnen, med inga av den kraftfulla expulsionen eller förorsakar obehag vanligt som är tillhörande med nausea. Tvåna villkorar är olika, som är deras bakomliggande orsakar.

Orsakar av att spy

Spy är den lika nauseaen, ett tecken ganska än en sjukdom i honom. Ibland är det den enda huvuddelen långt att skjuta ut en skadlig eller giftig vikt. Vanlig anledning av att spy inkluderar:

  • Gastrointestinala infektioner
  • Gastrointestinala oordningar liksom sjukdom för gastroesophageal reflux, peptic sår, celiac sjukdom, Crohns sjukdom, retligt tarmsyndrom, pancreatitis och leversjukdom
  • Vinka sjukdomen, och oordningar av det inre gå i ax
  • Morgonsjukdom som är tillhörande med havandeskap
  • Inklusive cancerkemoterapi för Läkarbehandlingar

Komplikationer

Bemanna brun som eller röd kräkning för behov omgående behandling för att spy, om de har spytt fortlöpande för mer än 24 timmar, har varit den oförmögna uppehället besegrar vätskor för 12 timmar eller mer, driver ut gräsplan, eller driver ut undigested matar stunder som lider från strängt buk-, smärtar. Långvarigt spy kan leda till uttorkning och brist av nödvändiga electrolytes i förkroppsliga.

Diagnos och behandling

att Spy är ett tecken av ett bakomliggande villkorar att behöver att diagnostiseras för att behandling ska vara effektiv. Läkarbehandlingar som kallas antiemetics, kan hjälpa att förminska nausea och att spy, genom att rusa - upp tömma av guten som avlöser nauseaen och den obekväma känslan av fullständighet i magen. Exempel inkluderar metoclopramide och domperidone. Strängt kan att spy tack vare cancerkemoterapi- och narkosmedel vara lättat med bruket av ondansetron, promethazinen, dimenhydrinate, dexamethasonen eller droperidolen. Havandeskap framkallade att spy, och nauseaen kan vara lättad med bruket av doxylaminen.

Granskat av Sally Robertson, BSc

Källor

  1. http://www.dhhs.tas.gov.au/__data/assets/pdf_file/0004/36949/Nausea_and_Vomiting_Final290909_PCSSubComm.pdf
  2. http://www.fraserhealth.ca/media/14FHSymptomGuidelinesNausea.pdf
  3. http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003200-pdf.pdf
  4. http://www.midwife.org/ACNM/files/ccLibraryFiles/Filename/000000000650/Nausea%20and%20Vomiting%20During%20Pregnancy.pdf
  5. http://www.nhs.uk/conditions/vomiting-adults/Pages/Introduction.aspx

[mer Ytterligare Läsning: att Spy]

Last Updated: Sep 25, 2013

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post