Är vad en bagare cysta?

En bagare cysta kallas en popliteal cysta och är också en säck som fylls med vätska, som bildar bak knäet, på grund av bulnad av gastrocnemiusen-semimembranosus bursa. Den orsakar flå till buckla och känselförnimmelse tätt på denna fläck.

Bagare cysta. Avbilda krediterar: Alila medicinskt massmedia/Shutterstock
Bagare cysta. Avbilda krediterar: Alila medicinskt massmedia/Shutterstock

Orsakar

I vuxen människa är kommunikationen mellan bagare cysta och knäledhålet vanligt, och cystan är vanligt en komplikation av knäledsjukdomen liksom en meniscal reva, knäledtrauma eller artrit, eller reumatikern villkorar. Annat orsakar inkluderar broskrevor, gemensamma infektioner, och något bildar av synovitis. De finnas oftast mellan åldrarna av 35 och 70 år.

I barn är meddelar cystorna primära och inte med knäleden, om inte tillhörande med knäledsjukdomen eller skada. De är mest allmänning mellan 4 och 7 år.

Tecken

Därför att de är ofta asymptomatic, bagare kan cystor avkännas på undersökning eller stunder som avbildar för någon annan oordning. Ibland är kan den smärtsam eller obekväm, speciellt när knäet används, och förhindra det gemensamt från att böja eller att fördjupa fullständigt. Fouchers undertecknar ser till försvinnandet av cystan på 45 grader flexion av knäet.

Hur det uppstår

En bagare cysta uppstår, därför att:

  • Gemensam vätska läcker in i cystan som håller den från att kollapsa
  • Synovial vätska samlar inom den popliteal fossaen, som gastrocnemius- och semimembranosusmuskeln tvingar den in i cystan, som knäet böjer och fördjupa
  • Knäet pressar tappar under partisk flexion, och förhöjningar under f8orlängning, således driftig vätska in i cystan från den suprapatellar bursaen under knäflexion
  • Gastrocnemiusen-semimembranosus bursa växer större, som den framkallar lilla revor under muskelcontraction
  • De gemensamma kapselherniatesna in i den popliteal fossaen

Komplikationer

Fast ovanlig, en bagare kan cysta orsaka några komplikationer liksom:

  • Pressa på de omgeende åderna och att orsaka den lägre limben till dyningen
  • Den kan dissekera in i kalvmuskeln att orsaka som är akut, smärtar, rodnaden, bulnad, och realiteten Homans undertecknar som i djup åderblodpropp
  • Brista av en bagare cysta kan orsaka upphetsas tecken med smärtar och bulnad av kalven och knäet, och en konstig känsla, som bevattnar, är rinnande besegrar kalven
  • Thrombophlebitis, nervtillfångatagandet, den popliteal artärblockeringen, och det anterior eller senare rumssyndromet är andra komplikationer
  • Löst förkroppsligar kan uppstå inom cystan och kan migrate in i det gemensamma hålet, om det meddelar med cystan

Diagnos

Bagare syndrom diagnostiseras av historien och läkarundersökningundersökningen med den oavkortade f8orlängningen för knäet, och undertecknar realiteten en Fouchers. Om osäkert om diagnosen, kan läkaren be att avbilda med röntgar, ultrasounden och MRI som avläser, om bestämt kirurgi planeras.

Ledning

Ofta är cystan asymptomatic, och behandling krävs inte. Vila, höjden av limben, och undvika hårt öva, ska bly- till cystaupplösning med tiden för milda tecken. Emellertid kan stränga tecken kräva den arthroscopic excision eller ambitionen av cystan. Corticosteroidinjektionar är också användbara. Bakomliggande oordningar bör behandlas lämpligt.

Källor

[Mer ytterligare läsning: Cysta]

Last Updated: Aug 23, 2018

Liji Thomas

Written by

Liji Thomas

Liji Thomas is an OB-GYN, who graduated as gold medallist from the Government Medical College, University of Calicut, Kerala, in 2001. Liji practiced as a full-time consultant in obstetrics/gynecology in a private hospital for a few years following her graduation. She has counseled hundreds of patients facing issues from pregnancy-related problems and infertility, and has been in charge of over 2,000 deliveries, striving always to achieve a normal delivery rather than operative.

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post