Är Vad en Blodpropp?

Vid Dr Ananya Mandal, MD

Blodatt klumpa ihop eller koagulering är en det normala, men komplext kroppsligt bearbetar som planläggs för att förhindra att blöda som svar på en skada eller för att klippa. Emellertid bildar kan blodproppar i kritiska lägen liksom hjärtan, lungen eller hjärnan och ibland orsaka allvarliga komplikationer, om de inte behandlas i tid.

Koaguleringar kan uppstå i både de arterial och venous blodkärlen. Artärer är blodkärlen, som bär nytt, och oxygenated blod i väg från hjärtan och runt om förkroppsliga (frånsett pulmonary artärer som bär blod till lungsna), stundåder är skyttlarna som bär deoxygenated blodbaksida till hjärtan från vila av förkroppsliga.

Arterial blodpropp

En blodpropp, som bildar i en artär, eller en arterial tromb är en mycket farlig koagulering, som kan blockera flödet av blod till ha som huvudämne organ och orsakar komplikationer liksom slår, övergående ischemic attack (TIA eller kortkort-slår), hjärtinfarkt eller arterial sjukdom för kringutrustning.

Venous blodpropp

En venous tromb kan uppstå i de djupa åderna av förkroppsliga liksom ett djupt lägger benen på ryggen åder eller ett blodkärl av lungen. Djup åderblodpropp (DVT) uppstår vanligt i de stora åderna av kalven, eller lår, var det orsakar, smärtar och inflammation. En lappa av koaguleringen kan också avriva och resa till lungsna var den kan inkvartera och skapa en annan blockering. Detta är liv-hota potentiellt komplikation av djup åderblodpropp som kallas den pulmonary blodproppen (PE). DVT och PE benämnas kollektivt venous thromboembolism eller VTE.

Riskerar tillhörande med blodproppar

Blodpropp och dess komplikationer är en av de ledande dödsorsakerna och handikappet över hela världen. Villkora är mer allmänning i individer som åldras över 40 år, men folket kan framkalla villkora på någon ålder.

Något av dela upp i faktorer att lönelyften som riskera av blodpropp inkluderar:

 • Familjhistoria av blodpropp, DVT och PE
 • Blodkärlskada som ett resultat av infektion, kirurgi eller inflammation
 • Några läkarbehandlingar liksom muntliga preventiv- pills och hormonutbytesterapi
 • Fetma och vara överviktigt
 • Kvinnlig är mer på riskerar av VTE, bestämt gravid kvinna.
 • Vara inaktivt för långa tidsperioder. Om en person läggas upp i sängen för långa perioder efter, ha som huvudämne kirurgi, till exempel, riskera av VTE-löneförhöjningar dramatiskt. Några exempel av allvarliga illnesses, som kan leda till långvariga perioder av sängen, vilar inkluderar hjärtinfarkt, hjärtafel, slår och ryggmärgskada.

Tecken av blodpropp

Tecknen av en blodpropp spänner från milt till strängt. I DVT inkluderar klassikertecken:

 • Smärta, och bulnad i en lägger benen på ryggen, vanligt kalven
 • Känsla av värme i området var koaguleringen har bildat.
 • att Rodna av flår, bestämt bakom och nedanfört knäet.

I tålmodig med PE inkluderar tecken andnöd, smärtar bröstkorgen som försämrar på inandning, en hosta, som kan jordbruksprodukterblod, och känsla svimmar eller passera ut.

Granskat av Sally Robertson, BSc

Källor

 1. http://www.nhs.uk/conditions/Thrombosis/Pages/Introduction.aspx
 2. http://www.ahrq.gov/patients-consumers/prevention/disease/bloodclots.pdf
 3. http://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/cp125_stop_the_clot_patient_brochure.pdf
 4. http://www.med.illinois.edu/hematology/PDF%20Files/Hemostasis.pdf
 5. http://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/cardiology/venous-thromboembolism/
 6. http://www.sign.ac.uk/pdf/pat122.pdf
 7. http://files.www.clotconnect.org/DVT_and_PE.pdf
 8. https://www.ghc.org/all-sites/guidelines/vte-diagnosis.pdf

[mer Ytterligare Läsning: Blodpropp]

Last Updated: Oct 7, 2014

Advertisement

Comments

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post