Är Vad en Fistula?

Vid Sally Robertson, BSc

En fistula är ett onormalt, rör-något liknande anslutning som bildar mellan två organ eller skyttlar, som fodras med epithelial celler. Fistulas är resultatet av en sjukdom villkorar allmänt, men konstgjorda fistulas kan också surgically skapas för terapi.

Exempel av naturligt - uppstående fistulas är de som bildar mellan avsluta av tarmen och flår nära analöppningen (anal fistula) eller mellan inälvan och slidan (enterovaginalfistula). Fistulas kan också bilda mellan ändtarmen och slidan och denna kallas en rectovaginal fistula. Även Om fistulas orsakas vanligt av skada eller kirurgi, kan de också bilda, efter en infektion har haft ledde till sträng inflammation. Den Upphetsa tarmen villkorar liksom Chrons sjukdom, och ulcerative koliter är exempel av villkorar att bly- till fistulas att bilda mellan två kretsar av inälvan.

En konstgjord fistula kan skapas, till exempel, mellan en artär och en åder (arteriovenous fistula) när en person behöver renal dialysis. En arteriovenous fistula kan också orsakas av skada.

Fistulaen strukturerar

Några allmänningtyper av fistulas inkluderar:

 • En blind fistula, som bildar ett rör, som öppnar endast på ett avslutar, och är stängd på annat. Dessa kan vända in i färdiga fistulas, om lämnat untreated.
 • En ofullständig fistula, som har ett enda en yttre öppning.
 • En färdig fistula som har två öppningar, en av som är inre och den annan utsidan.
 • En hästskofistula beskriver en U-formig anslutning som bildas mellan två yttre öppningar på båda sidor av analöppningen.

Anal fistula

När en fistula bildar mellan den anala kanalen och flår nära analöppningen, smärtar blödning, och urladdning kan uppstå, när en person passerar pallr. Andra möjlighettecken av en anal fistula inkluderar bulnad, mjukhet, rodnaden som omger analöppningen, förstoppning och feber. En fistula kan framkalla, efter en tålmodig har genomgått kirurgi till avrinningen en anal böld. I vissa fall kan fistulablytaket till ihärdig dränering och i andra fall, recurrent anala bölder uppstå om förutom kanaliseraöppningssluten.

Anala fistulas kan vanligt vara diagnostiserat baserat på en digital ändtarms- undersökning, men i vissa fall som är mer ytterligare testar kan krävas. Dessa extra testar kan bäras ut för att kontrollera för närvaroen av den diverticular sjukdomen, ändtarms- cancer, könssjukdomen och den upphetsa tarmsjukdomen. Det enda långt som löser en anal fistula, är via kirurgi. Olikt olikt bildar av kirurgi är tillgängligt beroende av placera av fistulaen, och några av dessa tillvägagångssätt är beskrivit nedanfört.

Fistultomy

Detta är tillvägagångssättet som används i majoriteten av fistulafall. Den hela fistulaen är klippt öppet på längden, och tillfredsställer spolat ut av kirurgen. Det kirurgiska såret läker efter en eller två månader.

Befordran viftar med

I fall av den komplexa fistulaen eller en kick - riskera av incontinence, tas flår en lappa bort av silkespappret från ändtarmen eller nära analöppningen, som ses till, som en befordran viftar med. När fistulaområdet tas surgically bort, fästas vifta med var fistulaöppningen var.
Fibrin limmar

Denna non-kirurgiska metod gäller injektionen av limmar in i fistulaen, som förseglar området. Öppningen är därefter stängt använda syr. Även Om tillvägagångssättet är kassaskåpet och enkelt, är den långsiktiga effektiviteten fattig, med framgång klassar att tappa från 77% initialt till omkring 15% efter 16 månader

Vaginal fistula

En vaginal fistula kan bilda mellan slidan och en annan kroppsdel liksom kolonet (colovaginal fistula), ändtarmen (rectovaginal fistula), den små inälvan (enterovaginalfistula) eller blåsan (vesicovaginal fistula). Fistulaen kan bilda som ett resultat av skada, kirurgi, infektion eller radiotherapy.

En vaginal fistula är ofta diagnostiserat baserat på en bäcken- examen, riskerar medicinsk historia och närvaroen av dela upp i faktorer liksom bäcken- radiotherapy eller ny bäcken- kirurgi. Extra testar kan också utföras liksom cystoscopy, en färg testar, en fistulogram, en datoriserad tomography och magnetiskt avbilda för resonans.

Vaginal fistulas kräver vanligt kirurgi, även om några nonsurgical behandlingalternativ kan ibland vara effektiva. Om den tålmodig har en enkel rectovaginal fistula, till exempel, kan de endast kräva dietary ändringar, och fiber kompletterar till förhöjning som ien stora partier av deras pallr. När kirurgi är nödvändig, utförs den till och med magen eller slidan, beroende av läget av fistulaen.

Arteriovenous fistula

När ett onormalt kanaliserar bildar mellan en artär och en åder, kopplar förbi blod capillaries och, flödar direkt in i en åder från artären. Detta bildar av fistulaen kan vara medfött eller fånget efter födelse. Medfödda arteriovenous fistulas är sällsynta, men fångna bildar kan orsakas av skada till en åder och en liggande sida för artär - by - sidan. Vanligt orsakas baktalar skadan av ett piercingsår liksom från en kula eller attack.

För njuredialysis är det nödvändigt att tränga igenom en åder för varje episod av behandling och med tiden, kan en åder bli inflammerad, och blod kan klumpa ihop. Som detta kan orsaka scarring och skada till åder, manipulerar skapar ibland avsiktligt en arteriovenous fistula för att göra åder bredare, så att visarinföringen är lättare och blodflöde snabbare. Detta snabbare blodflöde gör att klumpa ihop mindre troligen.

Medfödda arteriovenous fistulas, som är lilla storleksanpassar in kan avlägsnas förhållandevis lätt genom att använda laser-terapi, även om fistulas, som bildar nära hjärnan, synar, eller andra viktiga kroppsdelar kan vara svåra till fest. Fånget bildar behandlas surgically så snart som möjligheten efter diagnos. Före kirurgi kan en radiopaque färg, som kan avkännas på X-ray, injiceras för att markera fistulaen (ett processaa som ses till som angiography).

Källor

 1. http://www.nhs.uk/conditions/Anal-fistula/Pages/Introduction.aspx
 2. www.pathfinder.org/.../...tionals-Experience-in-Ethiopia-and-Ghana.pdf
 3. www.everymothercounts.org/.../Fistula%20Resource%20Guide%20Final.pdf
 4. http://www.fistulafoundation.org/whatisfistula/
 5. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002365.htm
 6. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginal-fistulas/basics/definition/con-20037566
 7. http://www.webmd.boots.com/digestive-disorders/anal-fistula

[mer Ytterligare Läsning: Fistula]

Last Updated: Feb 11, 2015

Advertisement

Comments

 1. Jonel Adkins Pullen Jonel Adkins Pullen United States says:

  Do clamps used in dialysis damage the fistulas. It has been advised that my mother not us any clamps after dialysis; what is your thoughts on this and do they become damaged with the use of a clamp

 2. Jonel Adkins Pullen Jonel Adkins Pullen United States says:

  Are there any studies on this issue. would love a response of this topic soon.

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post