Är vad hypothalamusen?

Hypothalamusen är ett litet men viktig del av hjärnan. Den innehåller flera lilla nuclei med en variation av fungerar. Den leker en viktig roll i nervsystemet såväl som i endocrinesystemet. Den anknytas till en annan liten och livsviktig körtel som kallas hypofyskörteln.

Hypothalamusläge

Hypothalamusen är lokaliserat nedanfört thalamusen och rätten ovanför hjärnstemen. Den bildar den anterior delen av diencephalonen. Alla vertebrate hjärnor innehåller en hypothalamus. Hos människor är det ungefärligt storleksanpassa av en mandel.

Fungerar av hypothalamusen

Hypothalamusen är livsviktig för att bo, som den leker en mycket viktig roll. Den kontrollerar bestämt metabolic bearbetar och andra aktiviteter av den autonoma nervsystemet. Den synthesizes och avsöndrar neurohormones som kallas ofta hypothalamic-att frigöra hormon. Dessa hypothalamic frigörande hormon kontrollerar och reglerar secretionen av hypofyshormon.

Fungerar av hypothalamusen kan listas som:

 • kontrollerar frigöraren av 8 ha som huvudämne hormon vid hypofyskörteln
 • kontrollerar förkroppsligar temperatur
 • kontrollera av mat och bevattna intag, hungra och törsta
 • kontrollera av sexuellt uppförande och reproduktion
 • kontrollera av dagstidning cyklar i fysiologiskt påstår och uppförande också som är bekant som circadian rytm
 • mediation av emotionella svar

Anatomi och handlingar

Hypothalamusen innehåller ett stort nummer av nuclei och fiberområden. Cellerna i tvåna ha som huvudämne nuclei avsöndrar vasopressin (ADH, antidiuretic hormon), oxytocin och CRH (corticotropin som frigör hormonet). Tvåna ha som huvudämne nuclei är de supraoptic och paraventricular nucleina.
ADH och oxytocin transporteras därefter besegrar axonsna från celler i det supraoptic, och paraventricular nuclei till och med infundibulumen till neurohypophysisen (senare hypofys), var de är utsläppt in i blod, strömmer. Denna bana benämnas det supraopticohypophysial området.

Skada till de anterior hypothalamuskvarteren produktionen av ADH. Detta kallas blytaket till en villkora, var njure missar till fruktkonserven bevattnar, och villkora sockersjukainsipidusen. CRH är utsläppt vid de paraventricular nucleina och tas upp av portalsystemet var den har handling på den anterior loben av hypofysen.

Det finns anslutningar med syna och hjärnan. Anslutningarna mellan näthinnan till den suprachiasmatic nucleusen handlar med synkroniseringen av dagstidningrytmerna också som är bekant som circadian rytmer. Någon organskada eller sjukdom av hypothalamusen påverkar thus sömn-vakna cyklar.

Källor

 1. http://www.neuroanatomy.wisc.edu/coursebook/neuro2(2).pdf
 2. http://neuroscienceupdate.cumc.columbia.edu/popups/pdfs/PeterCarmel.pdf
 3. http://vanat.cvm.umn.edu/NeuroLectPDFs/LectDienceph.pdf

Mer ytterligare läsning

Last Updated: Aug 23, 2018

Ananya Mandal

Written by

Ananya Mandal

Ananya is a doctor by profession, lecturer by vocation and a medical writer by passion. She specialized in Clinical Pharmacology after her bachelor's (MBBS). For her, health communication is not just writing complicated reviews for professionals but making medical knowledge understandable and available to the general public as well.

Comments

 1. Sohail Ahmed Sohail Ahmed Islamic Republic of Pakistan says:

  I found information very useful. Thanks.

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post