Melyek a lipidek?

A Dr. Maria Mandal, MD

Lipidek olyan molekulák, hogy szénhidrogéneket tartalmaznak, és töltsük fel a building blocks, a szerkezet és a funkció az élő sejtek. Lipidek közé tartoznak például a zsírok, olajok, viaszok, bizonyos vitaminok, hormonok és a fehérjét nem tartalmazó sejtmembrán, a legtöbb.

Mik azok a lipidek oldható?

Lipidek, nem oldódik vízben. Ők nem poláris és így oldható nonpolar környezetben, mint choloroform, de nem oldható poláris környezetek, mint a víz.

Mi lipidek állnak?

Lipidek van főleg szénhidrogének összetételük, és erősen redukált formája a szén-dioxid. Amikor metabolizálódik, lipidek kiadás nagy mennyiségű energia oxidálódik és így hasznos élő szervezetek.

Honnan jön a lipidek?

Lipidek olyan molekulák, hogy a növények és állatok, éter, kloroform és aceton nonpolar oldószereket használó kivont. Zsírok (és a zsírsavak, amelyből készült) tartozik ebbe a csoportba, mint más szteroidok, foszfolipidek alkotó sejt membrán komponensek stb.

Hydrolyzable/nem-hidrolizálható lipidek

Lipidek, amelyek tartalmaznak egy funkciós csoport észter hidrolizálható víz. Ezek közé tartoznak a semleges zsírok, viaszok, foszfolipidek és glikolipidek.
Nonhydrolyzable-lipidek nincs ilyen funkcionális csoportok és a szteroidok és a zsírban oldódó vitaminok (pl. A, D, E és K). Zsírok és olajok álló triacylglycerols vagy a trigliceridek. Ezek álló glicerin (1,2,3-trihydroxypropane) és 3 zsírsavak a triester alkotnak. A trigliceridek a vérvizsgálat találhatók. Az triacylglycerols teljes hidrolízise hozamok három zsírsavak és a glicerin-molekula.

Zsírsavak

Zsírsavak hosszú láncú karbonsavak (általában 16 vagy több szénatom), amelyek vagy nem tartalmazhat szén-szén kettős kötések. Szénatomok száma szinte mindig páros és általában elágazásmentes. Olajsav a természetben legnagyobb mennyiségben zsírsav.

A hártya, ami körülveszi a cella épül fel a fehérjék és a lipidek. Attól függően, hogy a membrán helye és szerepe a szervezetben lipidek tehet bárhol 20 80 százaléka a membrán, a fennmaradó rész, hogy a fehérjék. Koleszterin, amely nem található a növényi sejtekben, egyfajta lipid, amely segít, hogy szigorítják a membrán. Kép hitel: Nemzeti Intézet általános orvosi tudományok

Viasz/zsírok és olajok

Ezek a hosszú-alkoholok és hosszú láncú karbonsavak észterei. Zsír a neve, egy osztály a trigliceridek, hogy úgy tűnik, mint a szilárd vagy félszilárd szobahőmérsékleten, zsírok, főleg az állatokban jelen. Olajok a trigliceridek, megjelenő, szobahőmérsékleten folyékony olajok főleg jelen, a növények, és néha a hal.

Mono/Polifónikus telítetlen és a telített

E zsírsavak, nem szén-szén kettős kötések az úgynevezett telített. Azokat, amelyek két vagy több kettős kötéseket tartalmazó zsírsavak többszörösen telítetlen nevezzük. Olajsav az egyszeresen telítetlen.

Telített zsírok általában szilárd, míg a telítetlen zsírok folyadékok állatokból és általában növényekből kivont.

Telítetlen zsírok tegyük fel, hogy egy adott geometria, amely megakadályozza, hogy a molekulák hatékonyan, mint a telített molekulák csomagolás. Így a telítetlen zsírok elforrás pont az alsó.

Szintézis és funkciója a lipidek a szervezetben

Lipidek hasznosítják, vagy a zsírok szintetizált. Van Ezenkívül számos bioszintetikus utak, hogy lebontják és a lipidek a test szintetizálni.

Van azonban néhány lényeges lipidek, hogy kell beszerezni a diéta. Lipidek fő biológiai feladatai közé tartozik, energiatároló, mint a lipidek lehet bontani a hozam nagy mennyiségű energiát. Lipidek is sejt membránok szerkezeti elemek alkotják, és formájában különböző kézbesítők és a jelző molekulák a szervezetben.
Április Cashin-Garbutt, BA Hons (Cantab) felül

Források

  1. http://www.Chem.UCLA.edu/Harding/Notes/notes_14C_lipids.PDF
  2. http://www.Albany.edu/Faculty/cs812/bio366/L04_Lipids.PDF
  3. http://Science.Marshall.edu/Castella/chm204/chap19.PDF
  4. http://ocw.JHSPH.edu/Courses/humannutrition/PDFs/Lecture4.PDF
  5. http://www.sci.uidaho.edu/bionet/biol115/t2_basics_of_life/PDF/T2L2M3_Lipids_transcript.PDF
  6. http://www.Biochem.Wisc.edu/seminars/steenbock/symposium34/34th_Steenbock.PDF

További olvasnivaló

Last Updated: Oct 9, 2012

Comments

  1. Holley Yarton Holley Yarton United States says:

    I was needing this page for bio. THANKS!

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post