Är vad Anabolism?

Anabolism är det processaa vid vilket förkroppsliga använder energin som är utsläppt vid catabolism för att synthesize komplexa molekylar. Dessa komplexa molekylar används därefter för att bilda cell- strukturerar som bildas från lilla och enkla precursors, som agerar som byggande kvarter.

Arrangerar av anabolism

Det finns grundläggande tre arrangerar av anabolism.

 • Arrangera 1 gäller produktion av precursors liksom amino syror, monosaccharides, isoprenoids och nucleotides.
 • Arrangera 2 gäller aktivering av dessa precursors in i reactive bildar genom att använda energi från ATP
 • Arrangera 3 gäller enheten av dessa precursors in i komplexa molekylar liksom proteiner, polysaccharides, lipids och nucleic syror.

Källor av energi för anabolt bearbetar

Den olika arten av organismer beror på olika källor av energi. Autotrophs liksom växter på burk tankeskapelsen de komplexa organiska molekylarna i celler liksom polysaccharides och proteiner från lik koldioxid för enkla molekylar och bevattnar genom att använda solljus som energi.

Heterotrophs, kräver å andra sidan en källa av mer komplex vikter, liksom monosaccharides och amino syror, till jordbruksprodukter dessa komplexa molekylar. Photoautotrophs och photoheterotrophs erhåller energi från ljusa stundchemoautotrophs, och chemoheterotrophs erhåller energi från oorganiska oxidationreaktioner.

Anabolism av kolhydrat

I dessa kliver enkla organiska syror kan konverteras in i monosaccharides liksom glukos, och därefter van vid montera polysaccharides liksom stärkelse. Glukos göras från pyruvate, laktat, glycerol, phosphate för glycerate 3, och amino syror och det processaa kallas gluconeogenesis. Gluconeogenesis konverterar pyruvate till glucose-6-phosphate till och med en serie av intermediates, många av som delas med glycolysis.

Vanligt kan fettsyror som lagras som fett- silkespapper, inte konverteras till glukos till och med gluconeogenesis, som dessa organismer inte kan konvertera acetyl-CoA in i pyruvate. Denna är resonera därför, när det finns långsiktig svält, människor och andra djur behöver jordbruksprodukterketonen förkroppsligar från fettsyror för att byta ut glukos i silkespapper liksom hjärnan som inte kan metabolize fettsyror.

Växter och bakterier kan konvertera fettsyror in i glukos, och de använder glyoxylaten cyklar, som kopplar förbi decarboxylationen kliver i citronsyran cyklar och låter omformningen av acetyl-CoA till oxaloacetate. Från denna glukos bildas.

Glycans och polysaccharides är komplex av enkelt sockrar. Dessa tillägg göras möjligheten av glycosyltransferase från en reactive socker-phosphate oljedosering, liksom uridinediphosphateglukos (UDP-glukos), till en acceptorhydroxylgrupp på den växande polysacchariden. Hydroxylgrupperna på ringa av substraten kan vara acceptorer, och thus kan producerade polysaccharides ha rakt, eller förgrena sig strukturerar. Dessa polysaccharides så bildat kan överföras till lipids och proteiner av enzym som kallas oligosaccharyltransferases.

Anabolism av proteiner

Proteiner bildas av amino syror. Mest organismer kan synthesize några av de 20 vanligt amino syrorna. Mest bakterier och växter kan synthesize alla tjugona, men däggdjur kan synthesize endast de tio oväsentliga amino syrorna.

De amino syrorna sammanfogas tillsammans i en kedja av peptideförbindelser för att bilda polypeptiden kedjar. Varje olikt protein har ett unikt att ordna av amino syrliga rest: detta är dess primärt strukturerar. Polypeptiden kedjar genomgår hopfällbara och strukturella ändringar för ändringar, för att bilda finalproteinet.

Nucleotides göras från amino syror, koldioxid och formic syra i banor som kräver stora belopp av metabolic energi.

Purines synthesizeds som nucleosides (baser som fästas till ribosen). Adenine och guanine for example göras från monophosphaten för precursornucleosideinosine, som synthesizeds genom att använda atoms från de amino syrorna glycine, glutamine och aspartic syra, såväl som formate som överförs från coenzymetetrahydrofolaten.

Pyrimidines lik thymine och cytosine, synthesizeds från baseraorotaten, som bildas från glutamine och aspartaten.

Anabolism av fettsyror

Fettsyror synthesizeds genom att använda fettsyrasynthases som polymeriserar och förminskar enheter därefter acetyl-CoA. Dessa fettsyror innehåller acyl kedjar som fördjupas av en cykla av reaktioner, som tillfogar actylgruppen, förminskar den till en alkohol, torkar den till en alkenegrupp och förminskar därefter den igen till en alkanegrupp.

I djur och svampar bärs alla dessa fettsyrasynthasereaktioner ut av en multifunctional typ för singel mig protein. I växter kliver plasmids och bakterier som separata enzym för typ II utför varje, i banan.

Andra lika terpenes och isoprenoids för lipids inkluderar carotenoidsna och bildar det störst klassificerar av naturliga produkter för växt. Dessa sammansättningar göras av enheten och ändringen av donerade isopreneenheter från den reactive precursorsisopentenylpyrophosphaten och dimethylallylpyrophosphaten. I djur och archaea producerar mevalonatebanan dessa sammansättningar från acetyl-CoA.

Källor

 1. http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/592energy.html
 2. http://www.nature.com/scitable/topicpage/dynamic-adaptation-of-nutrient-utilization-in-humans-14232807
 3. http://www.nature.com/scitable/topicpage/nutrient-utilization-in-humans-metabolism-pathways-14234029
 4. http://www.soundformulas.com/page9.html
 5. http://cronus.uwindsor.ca/units/biochem/web/biochemi.nsf/18e8732806421826852569830050331b/7a371e9af805f74e85256a4f00538021/$FILE/Energy%20metabolism.pdf
[Mer ytterligare läsning: Ämnesomsättning]

Last Updated: Aug 23, 2018

Ananya Mandal

Written by

Ananya Mandal

Ananya is a doctor by profession, lecturer by vocation and a medical writer by passion. She specialized in Clinical Pharmacology after her bachelor's (MBBS). For her, health communication is not just writing complicated reviews for professionals but making medical knowledge understandable and available to the general public as well.

Comments

 1. Natalia Kelly Natalia Kelly United Kingdom says:

  Nucleotides are not made from amino acids, carbon dioxide and the formic acid.

 2. Rsatha Handika Rsatha Handika Indonesia says:

  good

The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post