"somatoforma" eller "psykosomatiska", störningar upptäcks bland de vanligaste psykiska störningarna i allmänhet praxis

En studie från Nederländerna har visat att "somatoforma" eller "psykosomatiska", störningar bland de vanligaste psykiska störningarna upptäcks i allmänhet praxis. Minst en av sex patienter ses av allmänläkare har en somatoforma syndrom.

Patienter med somatoforma störningar har fysiska symptom för vilka det finns ingen medicinsk förklaring, t ex huvudvärk, magsmärtor eller trötthet. Lite forskning har rapporterat en prevalens av somatoforma störningar så hög som 30,3%. Dessa medicinskt oförklarliga symptom är kronisk och ofta förekommer tillsammans med ångest och depression.

Syftet med denna studie, som publicerades i juni frågan om British Journal of Psychiatry, var att uppskatta prevalensen av, och nedskrivningar som är associerade med, somatoforma störningar, och för att bedöma hur ofta de inträffar med ångest och depressiva besvär.

Studien genomfördes i åtta universitet-anslutna allmän praxis i Nederländerna. 1046 på varandra följande patienter åldrarna 25-80 slutfört två uppsättningar av enkäter. I inledningsskedet användes screening frågeformulär att identifiera högriskmaterial patienter. I andra bjöds skedet, alla högriskmaterial patienter och ett urval av 15% av patienterna låg risk in för en psykiatrisk diagnostisk intervju.

Efter en uppföljning sex månader inkluderas deltagare med en somatoforma syndrom i en efterföljande kontrollerad behandlingsstudie av kognitiv beteendeterapi (KBT) ges av sina egna allmänläkare.

Det konstaterades att prevalensen av somatoforma störningar var 16,1%. När störningar med endast mild nedsättning var ingår, ökade förekomsten till 21,9%.

Prevalensen av aktuella ångest var 5,5%, och av nuvarande nedåtgående störningar 4.1%. Mer än hälften patienter med ångest eller depressiv störning hade också en somatoforma syndrom.

Sannolikheten för somatoforma störningar uppträder tillsammans med ångest och depressiva besvär var 3,3 gånger högre än vad som kunde förväntas av en slump.

Alla patienter var, per definition, minst måttligt nedsatt på grund av att deras symptom. Somatoforma störningar, liksom ångest och depressiva besvär var förknippad med betydande funktionella nedskrivningar bland patienter.

För patienter med både somatoforma och ångest/depression, symptom och funktionella begränsningar ökade proportionellt, vilket resulterade i en betydligt högre belastning av sjukdom för patienter med båda typerna av oordning.

Författarna till studien kommentar att det är viktigt för allmänpraktiserande läkare ska kunna erkänna somatoforma symptom för att bedriva patienter i en effektiv psykologisk behandling.

För ytterligare information eller en pressen kopia av hela artikeln, kontakta Deborah Hart eller Thomas Kennedy i departementet externa frågor. Tel: 020 7235 2351 exts. 127 eller 154. E-post: [email protected].

Advertisement