Η βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα των αυθόρμητων οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Υψηλές δόσεις βιταμίνης C αυξήσει τη σοβαρότητα των αυθόρμητων οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε ένα ζωικό μοντέλο της νόσου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke Medical Center.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση προηγούμενες βραχυπρόθεσμων μελετών σε ινδικά χοιρίδια και μια επιδημιολογική μελέτη σε ανθρώπους που πρότεινε η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Βιρτζίνια Kraus, MD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke Medical Center. Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2004 το θέμα της Αρθρίτιδα & Ρευματισμοί. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Αρθρίτιδα και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Στη μελέτη Δούκας, οι ερευνητές τρέφονται ινδικών χοιριδίων - τα οποία αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα του γόνατος με τρόπο εντυπωσιακά παρόμοιες με τον άνθρωπο - χαμηλής, μέσης και υψηλές δόσεις της βιταμίνης C κατά τη διάρκεια οκτώ μηνών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υψηλές δόσεις ινδικά χοιρίδια αναπτυχθεί περισσότερη ζημία χόνδρου και είχαν περισσότερη οστική σπιρούνια μορφή στις αρθρώσεις του γόνατος τους από ό, τι έκανε με τις μεσοπρόθεσμες και χαμηλής δόσης ομάδες. Η εξέταση των ερευνητών της σπιρούνια αποκάλυψε μια πιθανή αιτία για τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης C και της οστεοαρθρίτιδας. Ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη στα κεντρίσματα που οδηγεί στο σχηματισμό κίνητρο και μπορεί να ενεργοποιηθεί από τη βιταμίνη C.

Επειδή αυτή η μελέτη καταδεικνύει ενδεχόμενα μειονεκτήματα μακροχρόνια χρήση υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης C, οι ενήλικες δεν πρέπει να συμπληρώνει διαιτητικές τα επίπεδα βιταμίνης C σε σχέση με την συνιστώμενη ημερήσια τροφική δόση (RDA), Kraus δήλωσε. Το RDA για τους άνδρες είναι 90 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα και το RDA για τις γυναίκες είναι 75 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα παρέχει περίπου 200 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα βιταμίνης C.

«Είναι πιθανό ότι η σύντομη έκθεση σε υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C προσφέρει αντιοξειδωτική δράση με ελάχιστες παρενέργειες, ενώ η παρατεταμένη έκθεση που καταλήγει σε καταστροφικές επιπτώσεις», είπε ο Kraus. Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους θα ήταν υποχρεωμένες να επιλύσει οριστικά το ζήτημα της χορήγησης βιταμίνης C, είπε.

Όπως τους ανθρώπους, το στέλεχος Hartley των ινδικών χοιριδίων έλλειψη ενός γονιδίου για την παραγωγή της βιταμίνης C, αφήνοντας τους εξαρτώνται από την βιταμίνη C στη διατροφή τους. Κάθε ένα από τα 46 πειραματόζωα ακολούθησαν στη μελέτη ταΐστηκαν πρότυπο chow συμπληρώνεται από ένα ειδικά κατασκευασμένο τροφίμων με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C). Η μελέτη ξεκίνησε όταν τα πειραματόζωα ήταν 4 μηνών.

Η μέτρια δόση, 30 mg ανά ημέρα, ήταν το ισοδύναμο πειραματόζωο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης C σε ανθρώπους - να συγκριθεί με ένα πρόσωπο που καταναλώνουν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών. Η χαμηλότερη δόση, περίπου τρεις χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα, ήταν το ελάχιστο απαραίτητο για την πρόληψη σκορβούτο στο ινδικά χοιρίδια. Η υψηλή δόση ήταν 150 mg ανά ημέρα, ποσό που φαίνεται να προστατεύουν από χειρουργικά προκαλούμενη από οστεοαρθρίτιδα σε μια μελέτη βραχυπρόθεσμης πειραματόζωο. Η ισοδύναμη δόση στον άνθρωπο είναι 1.500 έως 2.500 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C είχαν έθεσε ευθέως ως μία εξήγηση για τα προηγούμενα θετικά αποτελέσματα, διότι ρίζες οξυγόνου μπορεί να υποβαθμίσει το κολλαγόνο και πρωτεογλυκανών, μια πρωτεΐνη του συνδετικού ιστού. Η βιταμίνη έχει αποδειχθεί επίσης για να βοηθήσει τη σύνθεση κολλαγόνου και διεγείρουν την παραγωγή των βασικών συστατικών του κολλαγόνου.

Οι ερευνητές Δούκας βρήκε μια ένωση μεταξύ υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης C και η αύξηση του κολλαγόνου στο χόνδρο του γόνατος. Ωστόσο, υπήρχε επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της δόσης της βιταμίνης C και η σοβαρότητα της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού και του μεγέθους των οστεόφυτα, ή οστεώδη σπιρούνια στην άρθρωση του γόνατος. Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική πρωτεΐνη στην ανάπτυξη των οστών που ονομάζεται ενεργός βήτα μετατροπή της αυξητικού παράγοντα σχεδόν αποκλειστικά στην οστεόφυτα. Η πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι προκαλεί την κοινή εκφυλισμό και κίνητρο σχηματισμού, και η βιταμίνη C μπορεί να μετατρέψει αυτήν την πρωτεΐνη από μια ανενεργό σε ενεργή κατάσταση, Kraus δήλωσε. Η μετατροπή αυτή σημαίνει ότι η ικανότητα της βιταμίνης C είναι να ενισχύσει τη σύνθεση κολλαγόνου και να ενεργοποιήσετε τη μετατροπή της ανάπτυξης συντελεστής βήτα μπορεί να είναι ο λόγος για ινδικά χοιρίδια τρέφονται υψηλές δόσεις της βιταμίνης C αναπτυχθεί περισσότερο η οστεοαρθρίτιδα, είπε.

Ένας άλλος παράγοντας που εξετάζεται στη μελέτη ήταν ο ρόλος του βάρους ως κίνδυνο για την οστεοαρθρίτιδα. Τα ινδικά χοιρίδια τρέφονται με χαμηλή δόση βιταμίνης C είχαν χαμηλότερο μέσο βάρος από 5 μηνών έως 8 μηνών από τις άλλες ομάδες πειραματόζωο. Έτσι, οι ερευνητές δεν μπορεί να αποκλείσει το βάρος ως προστατευτικό παράγοντα για την οστεοαρθρίτιδα μεταξύ των χαμηλών ομάδα δόσης και τις υπόλοιπες ομάδες πειραματόζωο. Ακόμα, τα βάρη της μέσης δόσης και των ομάδων υψηλού χοίρων δόση χοιρίδιο ήταν παρόμοια σε όλη τη μελέτη, και οι αναλύσεις περιορίζονται σε αυτές τις δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας με την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C.

Συνεργάτες στη μελέτη περιλαμβάνουν Janet Huebner, Thomas stabler, Charlene Flahiff, Loria Setton, Christian Fink και Amy Clark, όλα του δούκα. Vladimir Vilim του Ινστιτούτου Ρευματολογίας στην Πράγα συνέβαλε επίσης στην έρευνα.

Advertisement