Dexrazoxan vermindert de schade aan het hart als gevolg van leukemie bij kinderen een behandeling met doxorubicine (Adriamycin)

Een krachtige chemotherapie, dat is zeer effectief bij de behandeling van de meest voorkomende vorm van leukemie bij kinderen kan aanzienlijk schadelijk zijn voor het hart, maar de bevindingen van een multi-center studie onder leiding van Dana-Farber Cancer Institute onderzoekers suggereren dat het toevoegen van een experimenteel geneesmiddel voor de behandeling kan verminderen of het voorkomen van schade.

Als de langere termijn studies bevestigen de resultaten, zou het de eerste strategie bewezen dat het hart problemen die sommige acute lymfoblastische leukemie (ALL) overlevenden te ontwikkelen te verminderen jaren na behandeling met doxorubicine (Adriamycin). De studie zal worden gepubliceerd in het 08 juli nummer van het New England Journal of Medicine.

"Deze bevindingen tonen aan dat het mogelijk is te verminderen een aantal van giftige de chemotherapie de effecten op het hart", legt Stephen R. Sallan, MD, senior auteur van het papier en hoofd van het personeel van Dana-Farber.

Het gebruik van doxorubicine bij kinderen met ALL is het een zeer geneesbare ziekte, maar omdat de chemotherapie doodt hartspiercellen als een bijwerking, overlevenden kan ervaren een verkeerd slaan linker hartkamer, congestief hartfalen, hartritmestoornissen of die plotselinge dood kan veroorzaken. Een studie schatte dat, zelfs 25 jaar nadat ze werden behandeld, hun risico op sterfte aan hart-en vaatziekten is meer dan acht maal de normale.

Meer dan 200 kinderen onder de 18 jaar die onlangs had de diagnose ALL, dat werd beschouwd als hoog risico - meer levensbedreigend dan gemiddeld - tussen 1996 en 2000 werden uitgenodigd om deel te nemen in de multi-center studie.

Een groep (101 deelnemers) werd behandeld met doxorubicine alleen - de standaard therapie. De andere (105 deelnemers) kregen doxorubicine en dexrazoxan (Zinecard), een experimenteel geneesmiddel vervaardigd door Pfizer, Inc, dat heeft aangetoond dat cardioprotectieve worden bij volwassenen die chemotherapie ondergaan.

Studies hebben aangetoond dat doxorubicine de hartspier beschadigt als het wordt gemetaboliseerd. Als het lichaam breekt de drug, "vrije radicalen" - chemische stoffen die toxisch zijn voor het hart cellen - worden geproduceerd. Dexrazoxan, omgekeerd, is 'vrije radicalen' die moppen van de schadelijke stoffen en de spierschade verminderd.

Voor een voorlopige beoordeling, de wetenschappers vergeleken bloedspiegels van troponine T, een eiwit dat wordt verhoogd als het hart gewond waren geraakt. Deze test kan detecteren schade aan het hart voordat het kan worden gezien met echocardiogrammen.

Vijftig procent van de kinderen in de doxorubicine-alone groep had een verhoogde troponine T, vergeleken met 21 procent van degenen die kreeg ook dexrazoxan. Extreem verhoogde troponine niveaus - met vermelding van meer ernstige hart-spierblessure - deed zich voor in 32 procent van de doxorubicine alleen patiënten, maar in slechts 10 procent van degenen die kregen de beschermende drug.

Belangrijk is dat de studie vond ook dat het toevoegen van de dexrazoxan niet van de doxorubicine in staat is om de kinderen te genezen te verminderen.

"Dit is geen perfecte oplossing, maar het is alvast veelbelovend," waarschuwde Sallan, die ook een pediatrische oncoloog bij Dana-Farber en een professor in de kindergeneeskunde aan de Harvard Medical School. "We verminderde de incidentie van hart schade als gevolg van 50 procent tot ongeveer 25 procent met dexrazoxan, maar er is wat schade."

Hoofdauteur van het rapport is Steven E. Lipshultz, MD, voorzitter van de afdeling Kindergeneeskunde, de Universiteit van Miami School of Medicine en chef-staf van het ziekenhuis van de Holtz Children's.

Het onderzoek werd mede ondersteund door de National Institutes of Health, Pharmacia-Upjohn, en Roche Diagnostics.

Dana-Farber Cancer Institute is een van de belangrijkste leer filiaal van de Harvard Medical School en is een van de leidende kankeronderzoek-en zorgcentra in de Verenigde Staten. Het is een van de oprichters van de Dana-Farber/Harvard Cancer Center (DF / HCC), aangewezen als een Comprehensive Cancer Center van het National Cancer Institute.

Advertisement