Ägg är en hög i lutein, en karotenoid viktigt för ögon och hud hälsa

Ny forskning visar att ägg är en mycket biotillgänglig källa för lutein, en karotenoid viktigt för ögon och hud hälsa.

"Studier visar att lutein kan skydda mot sjukdomar som åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) och grå starr, samt sänka risken för vissa former av cancer och hjärtsjukdomar", säger Elizabeth J. Johnson, Ph.D., studiens huvudförfattare. Studien publicerades i augusti 2004 frågan om Journal of Nutrition jämfört biotillgängligheten av lutein från olika källor, för att avgöra hur den kan påverka kostrekommendationer. Mycket biotillgängliga former av näringsämnen är de som kroppen lättast kan absorbera och använda.

Forskare vid Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging vid Tufts University som deltagarna antingen ett lutein tillägg, en lutein ester komplettera, spenat eller lutein-berikade ägg, i slumpmässig ordning. Varje källa för lutein som deltagarna cirka 6 milligram (mg) lutein per dag. Dr Johnson och kollegor samlas blodprover från fasta deltagare 2 veckor innan studien, för att avgöra basala nivåer av karotenoider, samt före och efter varje 9 dag testfasen för att analysera förändringar i lutein koncentration.

Resultaten indikerade en betydligt större respons blod lutein med ägg förbrukning jämfört med de andra lutein studerade källor. Specifikt var deltagarnas lutein i blodet ungefär tre gånger högre efter att ha ätit ägg. Dr Johnson förklarade det är möjligt att "lutein från ägg är lättare absorberas i blodet än lutein från andra källor på grund av komponenter i äggets äggula, såsom lecitin."

Tidigare studier har visat att ägg intag ökar blodets lutein och dessa data ytterligare betona vikten av ägg i kosten. Dr Blumberg vid Tufts University säger: "En äggula innehåller ungefär 200 mikrogram lutein, och lutein i ägg är 200-300 procent mer biotillgängliga än vegetabiliska källor till lutein." Ägg ger lutein i en lipid form som är lättare för kroppen att absorbera. Denna höga biotillgänglighet ger individer med mer biologiska fördelar på ett lägre intag av lutein, vilket gör det lättare att konsumera vad som tros vara en hälsosam intag av lutein. Denna studie resultat, tillsammans med tidigare forskning, visar att ägg är en utmärkt, billig källa till många nyttiga näringsämnen, inklusive denna viktiga karotenoid.

Advertisement