De Onderzoekers leveren concreet bewijs over hoe het menselijke oog evolueerde

Wanneer skeptics van Darwin zijn evolutietheorie aanvalt, concentreren zij zich vaak op het oog. Darwin zelf bekende dat het „absurd“ was om voor te stellen dat het menselijke oog, een „orgaan van extreme perfectie en complicatie“ door spontane verandering en natuurlijke selectie evolueerde. Maar hij redeneerde ook dat „als talrijke gradaties van een eenvoudig en onvolmaakt oog aan complex en perfecte één kunnen worden getoond om te bestaan“ dan deze moeilijkheid zouden moeten worden overwonnen.

De Wetenschappers bij het Europese Moleculaire Laboratorium van de Biologie [EMBL] hebben nu de belangrijke uitdaging van Darwin in een evolutieve die studie aangepakt deze week in de dagboekWetenschap wordt gepubliceerd. Zij hebben de evolutieve oorsprong van het menselijke oog nader toegelicht.

De Onderzoekers in de laboratoria van Detlev Arendt en Jochen Wittbrodt hebben ontdekt dat de lightsensitive cellen van onze ogen, staven en de kegels, van onverwachte evolutieve oorsprong zijn zij uit een oude bevolking van light-sensitive cellen komen die aanvankelijk in de hersenen werden gevestigd.

„Het is verrassend niet dat de cellen van menselijke ogen uit de hersenen komen. Wij hebben nog light-sensitive cellen in onze hersenen die licht ontdekken en onze dagelijkse ritmen van activiteit beïnvloeden,“ verklaren vandaag Wittbrodt. „Vrij misschien, is het menselijke oog voortgekomen uit light-sensitive cellen in de hersenen. Later Slechts in evolutie dergelijke hersenen cellen hebben opnieuw gevestigd zich in een oog en bereikt het potentieel aan confer visie.“

De wetenschappers ontdekten dat er twee types van lightsensitive cellen in onze vroege dierlijke voorvaderen bestonden: rhabdomeric en cilair. In de meeste dieren, werden de rhabdomeric cellen een deel van de ogen, en de cilaire cellen bleven ingebed in de hersenen. Maar de evolutie van het menselijke oog is eigenaardig het is de cilaire cellen die voor visie werden aangeworven die uiteindelijk tot de staven en de kegels van de retina leidde.

Zo hoe vonden de onderzoekers EMBL definitief de evolutie van het oog?

Door een „het leven fossiel te bestuderen,“ Platynereis dumerilii, een mariene worm die nog op vroege voorvaderen lijkt die tot 600 miljoen jaar geleden leefden. Arendt had beelden van de hersenen van deze die worm gezien door onderzoeker Adriaan Dorresteijn [Universiteit van Mainz, Duitsland] worden genomen. „Toen Ik deze beelden zag, merkte Ik op dat de vorm van de cellen in de hersenen van de worm op de staven en de kegels in het menselijke oog leek. Ik werd onmiddellijk geïntrigeerd door het idee dat beide light-sensitive cellen de zelfde evolutieve oorsprong kunnen hebben.“

Om deze hypothese te testen, gebruikten Arendt en Wittbrodt een nieuw hulpmiddel voor de evolutieve biologen van vandaag - „moleculaire vingerafdrukken“. Zulk een vingerafdruk is een unieke combinatie molecules die in een specifieke cel wordt gevonden. Hij verklaart dat als de cellen tussen species aanpassings moleculaire vingerafdrukken hebben, dan de cellen zeer waarschijnlijk zullen een gemeenschappelijke voorvadercel delen.

De Wetenschapper Kristin tessmar-Raible leverde het essentiële bewijs om de hypothese van Arendt te steunen. Met behulp van EMBL onderzoeker Heidi Snyman, bepaalde zij de moleculaire vingerafdruk van de cellen in de hersenen van de worm. Zij vond een opsin, een light-sensitive molecule, in de worm die opvallend op opsin in de gewervelde staven en de kegels leek. „Toen Ik deze gewerveld-typemolecule actief in de cellen van de hersenen Playtnereis zag - het was duidelijk dat deze cellen en gewervelde staven en de kegels een moleculaire vingerafdruk deelden. Dit was concreet bewijsmateriaal van gemeenschappelijke evolutieve oorsprong. Wij hadden definitief één van de grote geheimen in menselijke oogevolutie.“ opgelost

Advertisement