Soja kan verminderen risico op hart-en vaatziekten

Elke 34 seconden, een Amerikaanse man of vrouw sterft van hart-en vaatziekten. Nu, onderzoek suggereert dat een dieet rijk aan soja-olie kan helpen. Twee nieuwe studies werpen een licht op de kracht van alfa-linoleenzuur (ALA) naar hart-en vaatziekten te verminderen. Soja-olie zorgt voor een uitstekende bron van ALA, net als bladgroenten, sommige noten en vlas.

Wetenschappers geloven nu dat ALA C-reactief proteïne (CRP), een marker voor ontsteking sterk geassocieerd met hart-en vaatziekten vermindert. In een studie, dr. Penny Kris-Etherton van de Penn State University bestudeerden de effecten van de drie experimentele diëten: de gemiddelde Amerikaanse dieet, een linolzuur (LA) voeding en een ALA dieet. Na zes weken, vonden de onderzoekers dat CRP gedaald nadat zowel de LA en ALA diëten, maar veel sterker in de ALA-dieet.

De studie koos voor 23 deelnemers die de typische individuele vertegenwoordigd risico op hart-en vaatziekten, het selecteren van 20 mannen en drie vrouwen met overgewicht, ongeveer 50 jaar oud gemiddeld, en had matig verhoogde totaal cholesterol en LDL ("slechte") cholesterol. De studie verschijnt in het novembernummer van het Journal of Nutrition .

In een tweede studie, Dr Christine Albert van Harvard Medical School onderzocht het dieet van vrouwen deel te nemen aan de Nurses Health Study. Dr. Albert vonden een beschermend verband tussen inname van ALA en hart-en vaatziekten behoren tot de vrouwen die ze waargenomen in het onderzoek. De Nurses Health Study heeft toezicht gehouden op 76.000 vrouwen levensstijl en gezondheid van meer dan een zestien jaar tijd. Dr. Albert presenteerde het onderzoek tijdens een recente bijeenkomst van de American Heart Association.

Jackie Newgent, een in New York City gevestigde diëtiste, beveelt aan dat de consument in de gaten houden op het etiket van hun bakolie's. Newgent commentaar, "Voedsel bedrijven vaak het etiket soja-olie als plantaardige olie op de voorkant van hun flessen. Voor een grote bron van ALA, alleen de achterkant van de plantaardige olie flesje te controleren en je zult zien meestal sojaolie vermeld als de enige ingrediënt. " Newgent merkte ook op dat de integratie van ALA in het dieet moeten deel uitmaken van een globaal plan dat het eten ook grenzen verzadigd vet, transvet en cholesterol, terwijl balanceren calorieën in met calorieën uit. "Het is altijd belangrijk om na te denken theelepels, eetlepels niet, bij het gebruik van olie," waarschuwde Newgent.

Soja-eiwit het hart van voordelen voor de gezondheid hebben gewonnen brede erkenning, omdat de Food and Drug Administration (FDA) goedkeuring gehecht aan een gezondheidsclaim in 1999. De gezondheidsclaim dat 25 gram soja per dag kan helpen verminderen risico op hart-en vaatziekten. Het nieuwe onderzoek naar de ALA biedt belangrijke nieuwe informatie die de geproduceerde olie van sojabonen kan ook een belangrijke rol in de gezondheid van het hart te spelen. Sojaolie vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van eetbare olie verbruikt in de Verenigde Staten.

Volgens de statistieken van 2004 van de American Heart Association (AHA) , hart-en vaatziekten blijft haar stevig vast als nummer van de natie is een killer van zowel mannen als vrouwen. Hart-en vaatziekten claims meer levens dan de volgende vijf oorzaken van de dood in combinatie, die kanker, chronische lage luchtwegen, ongevallen, diabetes mellitus, en griep en longontsteking.

Advertisement