Soft musik vid sänggåendet hjälper äldre vuxna sover bättre och längre

Sömn, en viktig ingrediens i livet, kan ibland bli svårt eftersom människor blir äldre. Men en ny studie av forskare vid Case Western Reserve University Frances Payne Bolton School of Nursing och den buddhistiska Tzu-Chi General Hospital i Taiwan visar att lyssna på lugn musik vid sänggåendet kan hjälpa äldre vuxna sova bättre och längre.

Sömn, en viktig ingrediens i livet, kan ibland bli svårt eftersom människor blir äldre. Men en ny studie av forskare vid Case Western Reserve University Frances Payne Bolton School of Nursing och den buddhistiska Tzu-Chi General Hospital i Taiwan visar att lyssna på lugn musik vid sänggåendet kan hjälpa äldre vuxna sova bättre och längre.

Forskningen, som publicerades i februari 2005 års upplaga av The Journal of Advanced Nursing , fann att äldre personer med sömnproblem rapporterade en 35 procentig förbättring efter att de började lyssna på 45 minuter av lugn musik innan läggdags. Forskare Hui-Ling Lai, chef för Community Health Center vid buddhistiska Tzu-Chi General Hospital, en biträdande professor vid Tzu Chi University i Taiwan och mål alumn, och Marion Bra, professor i omvårdnad vid Case, studerade sömn av 60 personer i åldern 60-83, slumpmässigt utse dem i lika många i en musikgrupp och en kontrollgrupp. De upptäckte att de 30 som hade lyssnat till noggrant utvalda musiken upplevde fysiska förändringar som hjälpt vilsam sömn. Dessa inkluderade lägre hjärt-och andningsfrekvens.

"Skillnaden mellan musiken gruppen och kontrollgruppen var kliniskt signifikant", säger Lai, huvudförfattare till studien. "Musiken gruppen rapporterade ett 26 procent allmän förbättring av den första veckan och den siffran fortsatte att stiga som de behärskar tekniken att koppla av till lugnande musik."

Deltagarna i studien var äldre vuxna med sömnsvårigheter som bodde i centrala Taiwan. De med vissa sjukdomstillstånd uteslöts, liksom personer som tar sömn medicin, dricka höga halter av koffein eller med hjälp av befintliga avslappningstekniker såsom meditation.

Musiken gruppen kunde välja mellan sex band som innehöll mjuk, långsam musik. Dessa inkluderade ett band av kinesiska folkmusik och fem som hade hittats effektiva för att minska postoperativ smärta i forskning som utförs Bra.

Bra, en av landets ledande forskare på drogfria metoder för att minska postoperativ smärta har funnit i tidigare studier att kombinationen av avslappning och musik lättad postoperativ buksmärta betydligt mer än smärtstillande.

Sömnkvaliteten mättes i musikgruppen innan de började använda tekniken och sedan följas upp under de tre veckor långa studieperioden. Den sömnkvalitet i kontrollgruppen, som inte använder musiken band, även bedömdes under samma period.

Människor i musiken gruppen visade signifikant bättre resultat i den totala sömnkvalitet och i fem av de sex underkategorierna används för att mäta sömnkvalitet. Dessa inkluderade bättre och längre nattsömn och mindre dysfunktion under dagen. Det enda som inte förbättras efter att lyssna på musik var sömnstörning.

"Musik är trevlig och säker och den teknik vi använde i vår studie går snabbt och lätt att lära sig är låg kostnad, och skulle kunna användas lätt av sjuksköterskor," Bra sagt. "Det är lätt att använda och inte orsaka biverkningar."

Sömnstörningar kan leda till trötthet, utmattning, depression, ökad ångest, irritabilitet, smärtkänslighet, skakningar muskler och brist på dagtid vakenhet. Lai och Good förklara att även om det finns mycket forskning om sömn, har få studier fokuserat på effekterna av musik för att förbättra sömnkvaliteten, speciellt hos äldre vuxna.

Advertisement