Depressie verhoogt de kans op het ontwikkelen van epilepsie en is ook vaak voor bij mensen met epilepsie die ervaring veel epileptische aanvallen

Onderzoekers hebben ontdekt provocerende bewijs dat de hersenen disfunctie die ten grondslag ligt epilepsie kan ook bepalen of mensen een verhoogd risico op zelfmoord. De studie, gepubliceerd online 10 oktober 2005 in de Annals of Neurology , suggereert ook dat depressie en zelfmoord kunnen verschillende mechanismen in de hersenen.

"Om redenen die niet worden begrepen, depressie zowel het risico voor het ontwikkelen van epilepsie neemt toe en is ook vaak voor bij mensen met epilepsie die ervaring veel aanvallen," aldus hoofdauteur Dale C. Hesdorffer, Ph.D., van de Gertrude Sergievsky Center op Columbia universiteit .

Het is algemeen wordt aangenomen dat de moeilijkheden in verband met leven met epilepsie kan een depressie uitlokken, en in sommige gevallen, een verhoogd risico op zelfmoord, schrijven de auteurs. Maar is moeilijker uit te leggen het tegenovergestelde bevindingen, dat de mensen die de ontwikkeling van een depressie een verhoogd risico op latere ervaren van een eerste aanval te hebben.

Terwijl neurowetenschappers hebben gepostuleerd overlappende systemen in de hersenen voor depressie en epilepsie, dit bewijs is nog voorlopig. In de huidige studie hebben de onderzoekers geprobeerd om meer duidelijke omschrijving van de relatie tussen depressie, zelfmoord, en epilepsie.

"Een vraag die we hadden was of sommige symptomen van depressie waren belangrijker dan anderen voor het verhogen van het risico voor het ontwikkelen van epilepsie," aldus Hesdorffer. 'Suïcidale gedachten en poging tot zelfmoord waren mogelijkheden, omdat de mensen met epilepsie lijken meer kans om zelfmoord dan de algemene bevolking te plegen. Maar we hebben gekeken naar alle symptomen van een depressie. "

Hesdorffer en zijn collega's vergeleken de gegevens voor zowel de epilepsie en depressie bij 324 mensen met epilepsie en 647 controlepersonen.

Een geschiedenis van depressie een verhoogd risico op epilepsie, maar de verrassende bevinding was dat mensen met epilepsie werden vier keer meer kans te hebben geprobeerd zelfmoord voordat ooit een aanval, zelfs nadat andere factoren in aanmerking werden genomen, zoals het drinken van alcohol, met depressie, leeftijd , en geslacht.

De individuele aanwezigheid van andere symptomen van depressie, of vaak (bv. depressieve stemming) of meer zeldzame ziekten (bv., gewicht veranderen) niet voorspellen een grotere kans later aanvallen.

Hoewel deze bevinding suggereert duidelijk gemeenschappelijke onderliggende hersenactiviteit mechanismen voor suïcidaal gedrag en epilepsie, de resultaten ook suggereren dat depressie en suïcidaal gedrag kunnen gerelateerd zijn aan verschillende mechanismen.

"In toenemende mate artsen de behandeling van mensen met epilepsie vragen over de huidige depressie, maar ze mogen niet vragen over het verleden poging tot zelfdoding of zelfmoordgedachten", zei Hesdorffer. "Onze resultaten kunnen clinici alert op de noodzaak om deze vraag te stellen en bieden alle benodigde begeleiding om het voorkomen van latere suïcide te voorkomen."

"We zijn van plan om follow-up met studies ontworpen om te zien of het gelijktijdig voorkomen van deze aandoeningen wordt verklaard door gedeelde genetische gevoeligheid, en met studies die mogelijk gemeenschappelijke onderliggende neurotransmitter afwijkingen te onderzoeken", zei Hesdorffer.

Artikel: "Depressie en poging tot zelfmoord als risicofactoren voor Incident niet-uitgelokte aanvallen," Dale C. Hesdorffer, W. Allen Hauser, Elias Olafsson, Petur Ludvigsson, en Olafur Kjartansson, Annals of Neurology, online gepubliceerd: 10 oktober 2005 (DOI: 10.1002/ana.20685).