Matig drinken heeft effect op de bloedstolling, vooral als een "bloedverdunner"

Populatie studies hebben aangetoond dat matige drinkers hebben de neiging om lagere tarieven van hart-en vaatziekten, maar hogere bloeden-type slagen dan geheelonthouders hebben. Een potentiële bemiddelaar van deze twee tegengestelde effecten van alcohol kunnen bloedplaatjes functie.

Een studie in de oktober uitgave van Alcoholism: Clinical & Experimental Research bevestigt dat matig drinken heeft effect op de bloedstolling - in de eerste plaats als een "bloedverdunner" - dat kan zowel positieve als negatieve effecten.

"De contrasterende effecten van alcohol zijn vergelijkbaar met de effecten van bloedverdunners, zoals aspirine, die duidelijk te voorkomen dat een hartaanval, maar ten koste van wat extra bloeden slagen", zegt Kenneth J. Mukamal, een internist in het Beth Israel Deaconess Medical Center en de overeenkomstige auteur voor de studie. "Optreden als een bloedverdunner logisch, omdat hartaanvallen worden veroorzaakt door bloedstolsels die zich in verstopte slagaders, en bloedverdunners kan versnellen bloeden van de gewonde slagaders. Gebaseerd op deze bevindingen, speculeerden wij dat matig drinken zouden ook fungeren als een bloedverdunner . "

Mukamal voegde eraan toe dat eerder onderzoek had aangetoond dat matige drinkers hebben de neiging om "minder plakkerig" plaatjes dan geheelonthouders hebben, wat betekent dat er minder bloed elementen cluster om bloedstolsels te vormen. "Maar niemand eerder had gekeken of er alcohol van invloed op hoe gemakkelijk bloedplaatjes worden geactiveerd," zei hij. "Dit is belangrijk omdat geactiveerde bloedplaatjes zijn veel taaier zijn dan normale."

In 1971, een totaal van 5.124 mannen en vrouwen die deelnamen aan de Framingham Offspring Studie van risicofactoren voor hart-en vaatziekten - de zonen en dochters van de deelnemers aan de oorspronkelijke Framingham Heart Study. De deelnemers zijn onderzocht en geïnterviewd om de vier jaar sinds 1971, met uitzondering van een acht-jaar interval tussen de eerste en tweede bezoeken. Deze studie maakt gebruik van gegevens verzameld van 3798 van deze deelnemers, onderzocht tussen 1 april 1991 en 1 maart, 1994 (de vijfde examen cyclus); uiteindelijk het analyseren van gegevens verstrekt door een totaal van 1037 deelnemers (460 mannen en 577 vrouwen) voor activering en bloedplaatjes 2.013 deelnemers (879 mannen en 1.134 vrouwen) voor de aggregatie van bloedplaatjes.

"Wij vonden dat bij zowel mannen als vrouwen, een inname van drie tot zes glazen per week of meer gekoppeld was aan lagere niveaus van kleverigheid gemeten door aggregability", zei Mukamal. "Bij de mannen, vonden we ook dat de inname van alcohol was gekoppeld aan lagere niveaus van de bloedplaatjesactivering. Samen vormen deze bevindingen ... identificeren matig drinken als een potentiële bloedverdunner." Mukamal voegde eraan toe dat de kleine verschillen gevonden tussen de mannen en vrouwen waren waarschijnlijk te wijten aan statistische kwesties dan aan een duidelijke verschillen tussen de geslachten.

"Onze bevindingen toe te voegen aan een grote hoeveelheid bewijs waaruit blijkt dat matig drinken effecten op de bloedstolling, die gevolgen kunnen hebben zowel goede als slechte gevolgen, maar nu identificeren van een nieuwe weg, waardoor dit effect kan optreden is", zei Mukamal. "Door zelf, deze bevindingen hebben meer belang voor het begrijpen van risicofactoren voor vaatziekten dan enige klinische relevantie, en mag niet worden gebruikt door mensen als enkele reden om het drinken te beginnen."

De volgende stap voor Mukamal en zijn collega's is om deze bevindingen te evalueren in andere populaties. "Hart aanvallen ver bloeden-type slagen in de Verenigde Staten overtreffen," zei hij, "maar in sommige landen, zoals Japan, ze veel hogere tarieven van bloeden beroertes en lagere tarieven op hartaanvallen dan wij, die misschien gerelateerd is aan hebben dieet verschillen. "

http://www.alcoholism-cer.com en http://www.bidmc.harvard.edu

Advertisement